LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2019 06:11

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις 120 δόσεις στην εφορία

 Το σχέδιο θα συζητηθεί με τους δανειστές που έρχονται στην Αθήνα την 1η Απριλίου και περιλαμβάνει 4 «κόφτες».

Φορολογικό - φορολογία

Του Νίκου Ρογκάκου

Τέσσερις τουλάχιστον «κόφτες» περιλαμβάνει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση μετά το Πάσχα στην Βουλή εφόσον προηγουμένως εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για τις βασικές της διατάξεις.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νέα ρύθμιση θα εξαιρούνται οι οφειλέτες που έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας), την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να εξοφλήσουν τα φορολογικά τους χρέη. Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ μπαίνουν περιορισμοί και στον αριθμό των μηναίων δόσεων που θα καθορίζονται με βάση το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη.

Η νέα ρύθμιση προς την Εφορία όπως και αυτή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα προηγηθεί θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα βρεθούν στην Αθήνα από  την 1 έως τις 4 Απριλίου για την ολοκλήρωσης της δεύτερης μεταμνημονιακής και την επίσημη εκκίνηση της τρίτης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

- Θεσπίζονται εισοδηματικά όρια ανάλογα με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά)

- Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.

- Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις σε ποσοστό 95% που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

- Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

- Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς.  

Δηλαδή να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσει  τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.

- Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της <www.aade.gr>.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο