LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Μαρτίου 2019 22:47

Απίστευτο: επιστήμονες “γύρισαν πίσω” τον χρόνο!

Ανέστρεψαν το “βέλος του χρόνου” που υποτίθεται πως κινείται μόνο προς μια κατεύθυνση, το μέλλον…

ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ), καθώς και συνάδελφοί τους από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, ανακοίνωσαν ότι για κλάσματα του δευτερολέπτου και με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναστροφής του χρόνου επέστρεψαν την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, ανέστρεψαν το «βέλος του χρόνου» που υποτίθεται πως κινείται μόνο προς μια κατεύθυνση, το μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκόρντεϊ Λεσόβικ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής της Κβαντικής Τεχνολογίας Πληροφοριών του ΜΙΡΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα που έχει ένα ηλεκτρόνιο στο διαστρικό χώρο να ταξιδέψει αυθόρμητα πίσω στο χρόνο.

«Αυτή είναι μία από τις εργασίες μας πάνω στην πιθανότητα να παραβιαστεί ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Ο νόμος αυτός σχετίζεται στενά με την έννοια του βέλους του χρόνου που δείχνει προς μια μόνο κατεύθυνση: από το παρελθόν προς το μέλλον», δήλωσε ο Λεσόβικ. «Δημιουργήσαμε τεχνητά μια κατάσταση που εξελίσσεται προς μια κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες, όπως ανέφεραν, έδειξαν ότι σε ένα κβαντικό υπολογιστή της ΙΒΜ ήταν δυνατό να αναστραφεί αυθόρμητα η εξέλιξη μιας κβαντικής κατάστασης και να κινηθεί προς το παρελθόν αντί προς το μέλλον. Με ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού τροποποίησαν την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, έτσι ώστε αυτή να εξελίσσεται προς τα πίσω, δηλαδή από το χάος προς την τάξη (το αντίθετο του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής).

Όταν η κβαντική κατάσταση ενέπλεκε δύο κυβικά δυφία (qubits), τότε το ποσοστό επιτυχίας για την αναστροφή του χρόνου ήταν 85%, ενώ με τρία qubits - λόγω περισσοτέρων σφαλμάτων στον κβαντικό υπολογιστή - έπεφτε στο 50%.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (live)14:40Κυριάκος Μητσοτάκης σε Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία μπορεί να στηρίζεται στην Ελλάδα14:34Συλλήψεις για παράνομη ανάθεση διοίκησης λάντζας στο Πέραμα14:20Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:06Πέθανε ο Δημήτρης Σταμάτης, πρώην Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά13:52Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Κωνσταντίνο Τασούλα: Ευχαριστούμε για την στήριξη στον ενεργειακό τομέα13:38Ιαπωνία : Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα - Ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω της ηφαιστειακής τέφρας13:24Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα σπάσουμε την ανοχή στην Κρήτη13:10Έφτασε στην Αθήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι12:56Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν αύριο από τις 2 το μεσημέρι12:42Άγριο μαχαίρωμα στο Μουζάκι: Τρεις τραυματίες έξω από μπαρ12:28Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν για το Κυπριακό, τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στη Γάζα12:14Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας: Σημαντικές επαφές με ερευνητικά κέντρα για drones, κυβερνοπόλεμο και πληροφοριακά συστήματα12:00Ναύπακτος: Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε χαντάκι (βίντεο)11:46Νότια Κορέα: Σταρ της K-pop και η μητέρα της εξουδετέρωσαν διαρρήκτη11:32Μυτιλήνη: Νεκρός εργάτης ύστερα από πτώση του από στέγη οικοδομής11:18Τηλεφωνικές απάτες: Πρώην αθλήτρια της ενόργανης ανάμεσα στους συλληφθέντες - Ηγετικό μέλος ο αδερφός της11:04Ζελένσκι: Η Ουκρανία συμφώνησε για εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα10:50Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αγροτικός κόσμος έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιό μας για την ανάπτυξη της χώρας10:36Σε κρίσιμο στάδιο η «διαμάχη» Μπαπέ-Παρί10:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο