LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2019 09:30

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε, γιατί τσικνίζουμε - Έθιμα ανά την Ελλάδα (εικόνες)

Τσικνοπέμπτη σήμερα η πιο γευστική ημέρα του χρόνου, που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή». Πώς προέκυψε το έθιμο.

Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή και... γευστική ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Παϊδάκια - ψησταριά - ψήσιμο

Έθιμα ανά την Ελλάδα

Πέρα από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων, κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη.

Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό και πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Τσικνοπέμπτη - Γενίσταροι και Μπούλες

Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα... μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

Τσικνοπέμπτη - ποδηλατικό καρναβάλι

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Έκλεψαν σουβλάκια με πίτα... ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Πισπιρίγκου - Κούγιας: Ο Δασκαλάκης, ο καβγάς, τα σέξι εσώρουχα και ο “κλαρινογαμπρός” (βίντεο)

Αχαΐα: Μητέρα δικάζεται για τον θάνατο του βρέφους της

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: Γονιός εξύβρισε τη δασκάλα του παιδιού του και συνελήφθη23:59Φωτιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο έπειτα από ισχυρή έκρηξη23:46Τραγωδία στη Τούζλα: Δεκάδες νεκροί από φωτιά που ξέσπασε σε οίκο ευγηρίας23:33Πάτρα: Τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό σε σπίτι άνδρα επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας σε περιστατικό που εμπλέκονται23:21ΑΕΚ - Σάμροκ Ρόβερς: Έσωσε τον βαθμό στο τέλος η "Ένωση" για το Conference League23:07Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια22:52Δένδιας: Εθνική αναγκαιότητα η οικοδόμηση ενός αυτάρκους αμυντικού οικοσυστήματος22:36Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι η αμαξοστοιχία βρισκόταν σε λάθος γραμμή στη Σίνδο – Η ανακοίνωσή της22:22Κατέρρευσε κατασκευή σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Νότια Κορέα22:07Europa League: Μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού στο Μάλμε21:52Μάλμε - Παναθηναϊκός: Και νέα "σωτήρια" παρέμβαση του Λαφόντ (βίντεο)21:38Λίβανος: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών στόχων της Χεζμπολάχ21:24Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:10Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για αφοπλισμό Κρήτης: Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα20:55Μάλμε - Παναθηναϊκός: Ο Λαφόντ έσωσε την ομάδα του με επέμβαση πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή (βίντεο)20:41Τσίπρας: Η νίκη Μαμντάνι δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική20:27Ο Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη20:13ΟΠΕΚΕΠΕ - Κέλλας: Κανονικά οι πληρωμές στο τέλος Νοεμβρίου19:59Φονικό στα Βορίζια: Στη φυλακή οι δύο τραυματίες κατηγορούμενοι19:44ΗΠΑ: Παύει η ποινική δίωξη σε βάρος της Boeing για τα πολύνεκρα δυστυχήματα του 2018-1919:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο