LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2019 00:03

Το “Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου” θα φέρει τελικά το τέλος του κόσμου;

Οι αστροφυσικοί προειδοποιούν! Γειτονικός γαλαξίας βρίσκεται σε τροχιά κολοσσιαίας σύγκρουσης με τον δικό μας.

Γαλαξίας - Milky Way

Ένας γειτονικός γαλαξίας κινείται προς τον δικό μας σε μια τροχιά κολοσσιαίας σύγκρουσης, που ενδέχεται να εκτινάξει τη Γη μακριά από την περιαστρική βιώσιμη ζώνη (Goldilocks zone) καθιστώντας την πολύ θερμή ή πολύ παγωμένη για να φιλοξενεί ζωή, προειδοποιούν επιστήμονες.

Η έρευνα των αστροφυσικών του Πανεπιστημίου Durham της βορειοανατολικής Αγγλίας προβλέπει ότι το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου μπορεί να πέσει πάνω στο γαλαξία μας και μολονότι η σύγκρουση δεν θα επηρεάσει άμεσα το ηλιακό μας σύστημα, θα πυροδοτήσει μια δευτερογενή αλυσίδα γεγονότων, εκτοπίζοντας άλλα άστρα από τη θέση τους κι αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εισέλθουν σε νέα βαρυτικά πεδία, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τροχιά πλανητών.

Η τεράστια σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη γαλαξιακή μας γειτονιά και ενδεχομένως να «αφυπνίσει» τη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας που είναι σε λήθαργο και ίσως διογκωθεί έως και δέκα φορές «καταπίνοντας» τα αέρια που την περιβάλλουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση η μαύρη τρύπα θα εκπέμψει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας στο διάστημα γύρω της. Αυτά τα κοσμικά «πυροτεχνήματα» δεν αναμένεται να πλήξουν τη Γη, αλλά υπάρχει πιθανότητα η σύγκρουση να εκσφενδονίσει μακριά το ηλιακό μας σύστημα.

Λόγος πανικού δεν συντρέχει, πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού η σύγκρουση αναμένεται να γίνει σε δύο δισεκατομμύρια χρόνια -πολύ νωρίτερα από την σύγκρουση του γαλαξία μας με τον πλησιέστερό του, εκείνον της Ανδρομέδα σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια.

Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου

Γαλαξίες όπως ο δικός μας περιβάλλονται από άλλους μικρότερους γαλαξίες-δορυφόρους, που κινούνται γύρω τους χωρίς να τους επηρεάζουν επί πολλά δισ. χρόνια, αν και ενίοτε κινούνται προς το κέντρο και καταβροχθίζονται.

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου είναι ο φωτεινότερος από τους γαλαξίες-δορυφόρους που κινούνται κοντά στον δικό μας γαλαξία, καθώς απέχει «μόλις» 163.000 έτη φωτός.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν είτε ότι θα παραμείνει σε τροχιά για δισ. χρόνια ή θα εκτιναχθεί μακριά από το βαρυτικό πεδίο του δικού μας γαλαξία.

Αλλά η νέα έρευνα των Βρετανών αστροφυσικών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society εκτιμά ότι το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου έχει διπλάσια σκοτεινή ύλη απ’ ό,τι πιστευόταν έως τώρα και λόγω του όγκου του χάνει γρήγορα ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καταδικασμένος να πέσει πάνω στον δικό μας προκαλώντας μεγάλη καταστροφή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από το "ρετιρέ" 21:57Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο