LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Δεκεμβρίου 2018 17:47

Αποστολή της NASA στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η NASA θα μελετήσει το "Κολούμπος" στη Σαντορίνη με την συμμετοχή της Ελληνίδας Γεωλόγου Παρασκευής Νομικού.

Σαντορίνη - υποθαλάσσιο ηφαίστειο - Κολούμπος

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) χρηματοδοτεί και στηρίζει μια διεθνή αποστολή εξερεύνησης του ελληνικού βυθού γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2019 με ελληνική συμμετοχή.

Πρόκειται για «πρόβα» ορισμένων νέων αυτόνομων και «έξυπνων» τεχνολογιών που τις επόμενες δεκαετίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση των εξωγήινων ωκεανών.

Έχοντας ως μελλοντικό διαστημικό στόχο να μελετήσει ωκεανούς σε άλλους κόσμους, σε πρώτη φάση στους μεγάλους δορυφόρους του Κρόνου και του Δία, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, η NASA θέλει να δοκιμάσει νέες τεχνικές εξερεύνησης με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, κάτι που μπορεί να γίνει αρχικά στις θάλασσες της Γης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι στο διάστημα λόγω της μεγάλης απόστασης θα μεσολαβεί μεγάλη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εντολή που θα δίνεται από το κέντρο ελέγχου στη Γη και στη λήψη της από το υποβρύχιο ρομπότ μέσα σε ένα εξωγήινο ωκεανό. Γι' αυτό αναζητούνται «έξυπνες» λύσεις, ώστε το υποβρύχιο να μπορεί να «σκέφτεται» και να παίρνει γρήγορα αυτόνομες αποφάσεις σε αχαρτογράφητα και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Ένα παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες που εξερευνούν τα βάθη των ωκεανών, καθώς τα ραδιοκύματα δεν ταξιδεύουν καλά μέσα σε νερό με αλάτι. Γι' αυτό, οι νέες αυτόνομες τεχνολογίες εξερεύνησης εξωγήινων ωκεανών δοκιμάζονται πρώτα σε γήινες θάλασσες, κάτι που ξεκίνησε -με ελληνική συμμετοχή- το Δεκέμβριο στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα νοτιοδυτικά της Κόστα Ρίκα.

Στο πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας τηλεχειρισμού των ρομποτικών ανιχνευτικών μέσων, συνεργάζονται τα Ωκεανογραφικά Ινστιτούτα Schmidt και Woods Hole της Καλιφόρνια, η NASA, το Αυστραλιανό Κέντρο Ρομποτικής Εξερεύνησης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, τα αμερικανικά πανεπιστήμια MIT και Μίσιγκαν, καθώς επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων».

Παρασκευή Νομικού - Γεωλόγος

Στην πολύπλοκη περιοχή στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα, η οποία περιλαμβάνει υποθαλάσσια ηφαίστεια και πολλές υδροθερμικές πηγές, δοκιμάστηκαν πολλαπλοί τύποι ρομποτικών οχημάτων που λειτουργούν αυτόνομα σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Αυτά τα αυτόνομα οχήματα που «βλέπουν» και «σκέφτονται», κάτι που τους επιτρέπει να πλοηγηθούν με ασφάλεια, μπορούν επίσης να αναζητήσουν στο νερό ακόμη και αχνά χημικά σήματα ύπαρξης ζωής - κάτι πολύ σημαντικό για τους αστροβιολόγους, όταν κάποτε γίνουν οι πρώτες αποστολές σε εξωγήινες θάλασσες.

Αποστολή με ελληνική συμμετοχή

Η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, η μοναδική επιστήμονας από την Ελλάδα που συμμετείχε στην αποστολή στην Κόστα Ρίκα και θα είναι επίσης παρούσα του χρόνου στην αποστολή στον Κολούμπο, μόλις επέστρεψε από την ωκεανογραφική αποστολή στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου έλαβε χώρα το πρώτο σκέλος του προγράμματος της NASA και εξερευνήθηκε ο βυθός με τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για μένα ήταν μοναδική εμπειρία να αποτελείς μέρος μια ομάδας που χρησιμοποιεί υποβρύχια οχήματα, τα οποία λειτουργούν αυτόνομα, εξερευνώντας επικίνδυνα γεωλογικά περιβάλλοντα στα βάθη των ωκεανών. Νιώθω περήφανη που το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε σε τέτοιες καινοτόμες αποστολές».

Τόνισε ακόμη ότι «η αποστολή υπήρξε η "πρόβα" για το επόμενο σκέλος που θα πραγματοποιηθεί στο ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης την προσεχή άνοιξη». Η έρευνα στο Αιγαίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο