LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2018 23:37

Δωρεά υπερσύγχρονου μηχανήματος νεογνικού Screening από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” από τον Υπουργό Υγείας.

Δωρεά - μηχανημα νεογνικού Screening - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενός νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος νεογνικού Screening στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση νοσημάτων, τα οποία εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα προκαλούν σοβαρές μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του παιδιού (νοητική υστέρηση κ.α.). Με την απόκτηση του, πλέον όλα τα νεογέννητα της χώρας μας θα ελέγχονται με ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο στα τρία νοσήματα, που περιλαμβάνονται ήδη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών: φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία και υποθυρεοειδισμό.

Η λειτουργία του νέου αυτοματοποιημένου μηχανήματος GSP (Genetic Screening Processor) εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Παρόντες ήταν: η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βλασσία Παυλοπούλου, ο Αν. Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δωρεών του ΙΣΝ, Πάνος Βαζαίος, καθώς ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Σταύρος Ντουντουνάκης.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του, αφού εξήρε το έργο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στη συνέχεια ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αυτήν την περίοδο, όπως είπε, επενδύει αρκετούς πόρους στηρίζοντας τη Δημόσια Περίθαλψη στη χώρα μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Ξανθός: «Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, πέρα από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική συμβολή του στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του παιδικού πληθυσμού, αναβαθμίζει πλέον τη διαγνωστική του ικανότητα και με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνεισφέρει ουσιαστικά στην πρόληψη σοβαρών κληρονομικών, μεταβολικών νοσημάτων για όλα τα νεογνά της χώρας. Αυτό το νεογνικό Screening, το οποίο υλοποιείται εδώ και δεκαετίες, σήμερα διευρύνεται με τρία επιπλέον νοσήματα, δημιουργώντας μια ενισχυμένη «ασπίδα προστασίας» σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ΙΣΝ, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δωρεών, Πάνος Βαζαίος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το 'Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να ενισχύσει με τη δωρεά αυτή, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Ο κ.Βαζαίος τόνισε: «Το μηχάνημα γνωρίζουμε ότι θα βοηθήσει μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου για το καλό χιλιάδων παιδιών. Στην απόφασή μας να προχωρήσουμε στην εν λόγω δωρεά  συνέβαλαν η δέσμευση, η διάθεση των ανθρώπων του Ινστιτούτου, καθώς και η αγωνία τους να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις, απρόσκοπτα και αθόρυβα, στο σύνολο των παιδιών της χώρας. Η δωρεά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και μέριμνας του Ιδρύματος για την υγεία νεογνών και παιδιών στην Ελλάδα, μέσω σειράς πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα Aναμόρφωσης Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας Παίδων και Νεογνών σε όλη τη χώρα».

Δωρεά - μηχανημα νεογνικού Screening - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Λίγο πριν από την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος Σταύρος Ντουντουνάκης παρουσίασε το έργο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, το οποίο από το 1965 -χρονιά της ίδρυσης του από τον αείμνηστο Σπύρο Δοξιάδη- και μέχρι σήμερα, μετρά 53 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην πρόληψη, εκπαίδευση και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών σε τομείς που αφορούν την Υγεία των Παιδιών.

Ο κ. Ντουντουνάκης ευχαρίστησε, επίσης, το 'Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι άνθρωποι του οποίου έδειξαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξοπλιστεί το Ινστιτούτο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό: «Χωρίς την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα ήταν αδύνατη η προμήθεια αυτού του μηχανήματος, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στον ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έλεγχο όλων των νεογνών της Ελλάδας για διάφορα νοσήματα, με ταυτόχρονη σημαντική εξοικονόμηση των διαθέσιμων πόρων», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΥΠ.

Νέα εποχή στο νεογνικό Screening

Το μηχάνημα GSP (Genetic Screening Processor) είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και έχει διασύνδεση με το Πληροφορικό Σύστημα Εργαστηρίων (LIS). Με τη λειτουργία του σοβαρές ασθένειες -όπως η φαινυλκετονουρία, ο συγγενής υποθυρεοειδισμός και η γαλακτοζαιμία, για τις οποίες ελέγχεται υποχρεωτικά το σύνολο των νεογνών της χώρας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (ΕΠΠΕΝ)- θα ανιχνεύονται πλέον με μια απλούστερη και ταχύτερη μέθοδο. Επιπλέον, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και οι επαναλήψεις.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, σημαντική είναι η προοπτική επέκτασης των δυνατοτήτων του μηχανήματος στη διάγνωση και άλλων γενετικών νόσων, όπως π.χ. η κυστική ίνωση, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων και η βιοτινιδάση.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε άρχισε να λειτουργεί το αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας και ανάλυσης αποξηραμένου αίματος GSP στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εξεταστεί 350.000 δείγματα και για τα τρία νοσήματα και υπάρχει η δυνατότητα να επεξεργάζονται καθημερινά περισσότερα από 2.000 δείγματα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: Οι 4 άξονες και τα πρόστιμαΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Ποιες είναι οι Αρχές και οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί. Αναλυτικά οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα.

Κατερίνη: “Βουβό” το αντίο στην 17χρονη και τη μητέρα της (εικόνες)Σήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Με νέους ανθρώπους γέμισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Άννας στην Κατερίνη. Κατέρρευσε η γιαγιά της μαθήτριας. Υποβασταζόμενη έφυγε η αδελφή της.

Ποινή φυλάκισης στον φοιτητή του ΑΠΘ που παρενόχλησε σεξουαλικά συμφοιτήτριά τουΣήμερα 15:20 | Τοπικά Νέα

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον 20χρονο. Τι δήλωσε η μητέρα του φοιτητή μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Συνελήφθη ο Σέρχιο Κόκε ως αρχηγός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικώνΣήμερα 15:40 | Ειδήσεις

Στα χέρια της αστυνομίας ο πρώην άσος του Άρη. Τι αναφρέρουν οι πληροφορίες για την δράση του 36χρονου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συγκίνηση στην ταφή οστών 193 Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία (εικόνες)18:03Σοφία Φαραζή : έχασα τα κιλά της εγκυμοσύνης μετά από οκτώ χρόνια (βίντεο)17:49Τσιτσιπάς: πήρα τη θετική ενέργεια και τη μετέτρεψα σε μαχητικό πνεύμα (βίντεο)17:36Ο καιρός για τους αγρότες17:24Στο “συρτάρι” η έρευνα για βιασμό σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ17:11Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: Οι 4 άξονες και τα πρόστιμα16:58Συνελήφθη οδηγός που μετέφερε 107 κιλά κάνναβης16:46Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κέρκυρας16:33Μανωλάδα: Μειώθηκε η ποινή του δράστη για τις “ματωμένες φράουλες” 16:20Φίλης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Άτολμη η πρόταση για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας16:07Χριστίνα Ωνάση: Η τεράστια περιουσία, οι 4 γάμοι και το τραγικό τέλος15:55Συνελήφθη ο Σέρχιο Κόκε ως αρχηγός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών15:42Ποινή φυλάκισης στον φοιτητή του ΑΠΘ που παρενόχλησε σεξουαλικά συμφοιτήτριά του15:31Κριτική από ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στο νομοσχέδιο για την ΔΕΗ 15:20“Football Stories” στην Σερβία (εικόνες)15:08Βρούτσης: Πρόσβαση σε παροχές υγείας για χιλιάδες... “κομμένους” ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ14:55Άσκηση για τσουνάμι στην Κω (εικόνες)14:43Αυτός είναι ο λαχανόκηπος του Χίτλερ14:31Βρέθηκε το κλεμμένο δαχτυλίδι του Όσκαρ Ουάιλντ14:20Σεξουαλική κακοποίηση σε γηροκομείο (εικόνες)14:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο