LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2018 13:18

Οι 7 πιο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις από τον ΜΟΜus

O Mητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, MOMus μας ξεναγεί σε 7 εικαστικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Αυστραλία.

MOMus - εκθέσεις

Η  εικαστική ματιά από τον MOMus  ατενίζει  μακριά, πέρα από τα σύνορα. Γιατί η τέχνη δεν γνωρίζει από γραμμές, είναι ελεύθερη και ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο. Γιατί η τέχνη στοχεύει στον διάλογο και στην καινοτομία, διεγείρει προβληματισμούς και προτείνει έναν κόσμο άκρως multicultural.

Εδώ και ένα μήνα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό το πνεύμα του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών και οι πέντε φορείς του ( τέσσερις στην Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα ) ενωμένοι πια, καταθέτουν το πολυθεματικό πρόγραμμα εκθέσεων και δράσεων μέχρι και τις αρχές του νέου έτους.

Η σύμπραξη άλλωστε φορέων είναι κάτι που δημιουργεί θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Το εικαστικό γίγνεσθαι  αποκτά πλέον άλλο νόημα, επαναπροσδιορίζεται, επανατοποθετείται και προτείνει σπουδαίες και σημαντικές δράσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ο  Πολιτισμός είναι η Ταυτότητα μας, Ο Πολιτισμός είμαστε Εμείς.

Με το νέο οργανισμό το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μετονομάζεται σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης σε Πειραματικό Κέντρο Τεχνών ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας  Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά διατηρούν τις μέχρι τώρα επωνυμίες τους.

Κάτω από αυτή την νέα  ομπρέλα και την νέα συνθήκη όπως έχει διαμορφωθεί ,  το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται στις έδρες των φορέων ενώ παράλληλα εκθέσεις και δράσεις των μουσείων του MOMus  φιλοξενούνται και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εικαστικά από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα μέχρι την Αυστραλία και όχι μόνο. Καλλιτέχνες και επιμελητές από κάθε σημείο δημιουργούν συναντήσεις, αλληλεπιδρούν με κοινό σημείο τομής, την τέχνη, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ίδια την καθημερινότητα.

1.MOMus – Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ ..Η Κληρονομιά έως 17.03.2019

Η επετειακή έκθεση διοργανώνεται τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, μαικήνα της σύγχρονης τέχνης, αναδεικνύοντας τη διεθνή καλλιτεχνική του δραστηριότητα καθώς και μία πλειάδα καλλιτεχνών, που συνεργάστηκαν με τον ίδιο και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εμπλουτίζουν την σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά. Επιμέλεια – Θούλη Μισιρλόγλου, Βοηθός Επιμελήτρια – Κατερίνα Σιρόγλου

INSPIRE PROJECT 2018  έως 28.02.2019

Ένα εικαστικό γεγονός στην 2η του ανάγνωση με προσκεκλημένο εικαστικό τον Christopher Makos o οποίος θα εμπνεύσει το  εργαστήριο και θα καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία. Ο Christopher Makos  γεννήθηκε στο Lowell  της Μασαχουσέτης, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια  και μετακόμισε ύστερα στην Νέα Υόρκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι και εργάστηκε για λίγο ως μαθητευόμενος του Man Ray. O Άντι Γουόρχολ, στενός του φίλος και συχνό θέμα των πορτρέτων του τον χαρακτήρισε ως τον πιο σύγχρονο φωτογράφο στην Αμερική.

Επιμέλια – Θούλη Μισιρλόγλου, Βοηθός Επιμελήτρια – Κατερίνα Συρόγλου

2.Sabanci University Sakip Sabanci Museum, Κωνσταντινούπολη έως 1.04.2019

Dreaming the Future. Russian Avant – garde Art and Design

Για πρώτη φορά τα έργα της Συλλογής Κωστάκη ταξιδεύουν την Τουρκία και φιλοξενούνται στην εξαιρετική έκθεση Dreaming The Future. Russian Avant – garde Art and Design η οποία δεν εστιάζει μόνο στις δραματικές αλλαγές  που συντελέστηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα αλλά απεικονίζει και την μεγάλη επίδραση της ρωσικής πρωτοπορίας στον χώρο της τέχνης, διεθνώς.

Πάνω από 500 έργα από την συλλογή Κωστάκη του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη , από το All-Russian Museum of Decorative Arts and Multimedia Art Museum στην Μόσχα και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη συνθέτουν μ έναν ιδανικό τρόπο μία συναρπαστική ανθολογία αυτής της περιόδου.  Επιμέλεια: Nazan Ölçer, Μαρία Τσαντσάνογλου

3.MOMus_Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη έως 24.02.2019

 «Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι / Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και LianeLefaivre / Ρωσική Πρωτοπορία – συλλογή Κωστάκη»

Χείμαρροι επανάστασης, χείμαρροι πρωτοπορίας, χείμαρροι χρώματος, φόρμας και δημιουργίας κατακλύζουν τους τρεις ορόφους της Μονής Λαζαριστών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus  Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό δίπολο, με κοινό πυρήνα τις κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και διεκδικήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου – Ρωσία και ΗΠΑ- σε δύο διαφορετικές χρονικές εποχές –αρχές και μέσα του 20ου αιώνα. Ελευθερία, ίσα κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα των φύλων και σεξουαλική επανάσταση, πάλη των τάξεων, αγώνας κατά του εθνικισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, οικολογία, μεταρρυθμίσεις και ανατροπή είναι μόνο μερικά από τα κοινά θέματα που αποτυπώθηκαν σε χαρτί, σε ύφασμα, σε αφίσες και πλακάτ.  Επιμέλεια - Μαρία Τσαντσάνογλου, Βοηθοί Επιμελητές - Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Αγγελική Χαριστού

4.MOMus_Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

«Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική»

Ιανουάριος – Μάιος 2019

Η αναδρομική έκθεση για το έργο της Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα της γλύπτριας από όλες τις περιόδους της δουλειάς της σε μπρούτζο, σίδερο, μάρμαρο, τσιμέντο, αλουμίνιο, αλλά και πειραματισμούς σε σχέδια, χαρτί, ζωγραφικά έργα και σχέδια για κοστούμια και σκηνικά, που εκτίθενται για πρώτη φορά. Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

5.Adelaide Festival, Αυστραλίας  έως 01-17.03.2019

«Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες»

Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων –στην πλειοψηφία τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι– που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια.

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πετσίνη

6.MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

(πρώην Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)

Αποθήκη Β1, λιμάνι

 Έως 11.12.2018-3.02.2019

«Η Συλλογή της AlphaBank. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα»

Κινήματα και τάσεις, επιλογές και διαδρομές της ελληνικής τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα, στοιχειοθετούνται και καταγράφονται μέσα από τα έργα σημαντικών εικαστικών, προερχόμενα από τη Συλλογή της AlphaBank.

Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη, Γιάννης Μπόλης

7.MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Αποθήκη Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης

έως 27.01.2019

Τhessaloniki Photobiennale 2018

Capitalism Realism | Συντελεσμένο μέλλον

Η κεντρική έκθεση της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2018 επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα.

Επιμέλεια - Πηνελόπη Πετσίνη,  Βοηθός επιμελητής: Φώτης Μηλιώνης

MOMus - εκθέσεις

 MOMus - εκθέσεις

MOMus - εκθέσεις

 MOMus - εκθέσεις

MOMus - εκθέσεις

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίσηΣήμερα 09:45 | Ειδήσεις

Φόβους για επέκταση της κρίσης με επίκεντρο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εξέφρασαν οι "27" ηγέτες της ΕΕ. Τι ζήτησαν από όλες τις πλευρές.

Άγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)Σήμερα 11:47 | Ειδήσεις

Οργή προκαλεί η απάθεια και η "χαλαρότητα" στον διάλογο των αστυνομικών, όπως ακούγεται στο ντοκουμέντο της εκπομπής του ΑΝΤ1 "Το πρωινό".

“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)Σήμερα 10:35 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στον Γιώργο Αυτιά. Τι είπε για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, την Ομογένεια, τον γάμο του και τις αναφορές στον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη που προκάλεσαν αίσθηση.


 

Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο τηςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε η γυναίκα, ενημέρωσαν την Αστυνομία και άμεσα έλαβε γνώση η Δικαιοσύνη, που ανέλαβε δράση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηλεία: Διαρρήκτης μπουκάρει σε βενζινάδικο με βαν (βίντεο)13:22Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι13:08Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Το απρόσμενο καραδοκεί την Πέμπτη (βίντεο)12:54Ανδρουλάκης για Κασσελάκη: Στην βάπτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ12:40Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μέτσολα και Τουσκ (εικόνες)12:27ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 3η συνεχή χρονιά12:12Άγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)11:59Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+11:46Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)11:33“Καλάθι των νονών”: Πότε κάνει πρεμιέρα 11:19“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)11:05Αχαΐα – Καταγγελία: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε το βίντεο στο TikTok10:52“Το Πρωινό” - Παπανώτας: Αυτό που παρουσιάστηκε είναι κοπτοραπτική (βίντεο)10:38Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο της 10:25“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Ο ΔΣΑ αποφάσισε δημοψήφισμα για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Αττικής09:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο