LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2018 18:38

Πέθανε ο τενόρος Νίκος Χατζηνικολάου

«Έφυγε» πλήρης ημερών μετά από μια σπουδαία σταδιοδρομία στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Νίκος Χατζηνικολάου - τενόρος

Ο τενόρος Nίκος Χατζηνικολάου, ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ο οποίος διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους από τα τέλη της δεκαετίας του '50 έως και την δεκαετία του '80, πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1922 στο Διδυμότειχο. Το ταλέντο του φάνηκε σε μικρή ηλικία. Μετά την Κατοχή βρέθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο με την Μαρίκα Καλφοπούλου, η οποία τον έκανε δεκτό με υποτροφία, πληρώνοντας η ίδια τα δίδακτρά του.

Το 1955 πήρε δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα και α' βραβείο παμψηφεί με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπουδαστής ακόμα του Ωδείου έδωσε εξετάσεις στην ΕΛΣ, όπου προσλήφθηκε ως Χορωδός.

Το 1957 πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας τον ρόλο του Εντγκάρντο στην όπερα Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι που ανέβασε η ΕΛΣ. Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή των κριτικών της εποχής ακολούθησαν συνεχείς πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στην ΕΛΣ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Θεάτρου τον προήγαγε σε μονωδό.

Νίκος Χατζηνικολάου - τενόρος

Το καλοκαίρι του 1958 πρωτοεμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ως Πυλάδης στο έργο Ιφιγένεια εν Ταύροις του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια ιδιαίτερα λαμπρή σταδιοδρομία ως βασικός τενόρος της ΕΛΣ, ερμηνεύοντας περίπου 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνεργαζόμενος με κορυφαία ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου σε όπερες όπως Ο τροβαδούρος, Οθέλλος, Αΐντα, Μάκβεθ, Η δύναμη του πεπρωμένου, Τόσκα, Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Φάουστ, Τάνχωυζερ, Μπορίς Γκοντουνόφ, Κάρμεν κ.ά.

Είχε ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής και όσο ζούσε ακόμη στο Διδυμότειχο, για την οποία τιμήθηκε με αναμνηστικό μετάλλιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήταν παντρεμένος με την γιατρό Άννα Πορετσάνου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, τη Μάρθα, που είναι δικηγόρος.

Η κηδεία του Νίκου Χατζηνικολάου θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του

Νίκος Χατζηνικολάου - τενόρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο