LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2018 18:38

Πέθανε ο τενόρος Νίκος Χατζηνικολάου

«Έφυγε» πλήρης ημερών μετά από μια σπουδαία σταδιοδρομία στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Νίκος Χατζηνικολάου - τενόρος

Ο τενόρος Nίκος Χατζηνικολάου, ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ο οποίος διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους από τα τέλη της δεκαετίας του '50 έως και την δεκαετία του '80, πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1922 στο Διδυμότειχο. Το ταλέντο του φάνηκε σε μικρή ηλικία. Μετά την Κατοχή βρέθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο με την Μαρίκα Καλφοπούλου, η οποία τον έκανε δεκτό με υποτροφία, πληρώνοντας η ίδια τα δίδακτρά του.

Το 1955 πήρε δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα και α' βραβείο παμψηφεί με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπουδαστής ακόμα του Ωδείου έδωσε εξετάσεις στην ΕΛΣ, όπου προσλήφθηκε ως Χορωδός.

Το 1957 πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας τον ρόλο του Εντγκάρντο στην όπερα Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι που ανέβασε η ΕΛΣ. Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή των κριτικών της εποχής ακολούθησαν συνεχείς πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στην ΕΛΣ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Θεάτρου τον προήγαγε σε μονωδό.

Νίκος Χατζηνικολάου - τενόρος

Το καλοκαίρι του 1958 πρωτοεμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ως Πυλάδης στο έργο Ιφιγένεια εν Ταύροις του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια ιδιαίτερα λαμπρή σταδιοδρομία ως βασικός τενόρος της ΕΛΣ, ερμηνεύοντας περίπου 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνεργαζόμενος με κορυφαία ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου σε όπερες όπως Ο τροβαδούρος, Οθέλλος, Αΐντα, Μάκβεθ, Η δύναμη του πεπρωμένου, Τόσκα, Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Φάουστ, Τάνχωυζερ, Μπορίς Γκοντουνόφ, Κάρμεν κ.ά.

Είχε ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής και όσο ζούσε ακόμη στο Διδυμότειχο, για την οποία τιμήθηκε με αναμνηστικό μετάλλιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήταν παντρεμένος με την γιατρό Άννα Πορετσάνου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, τη Μάρθα, που είναι δικηγόρος.

Η κηδεία του Νίκου Χατζηνικολάου θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του

Νίκος Χατζηνικολάου - τενόρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιστρέφουν στο Ισραήλ δύο φέρετρα με λείψανα ομήρων της Χαμάς23:59Βιρτζίνια Τζιούφρε: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της23:44Φον ντερ Λάιεν: Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες για αυστηρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό23:30Παναθηναϊκός: Ο Ρισόν Χολμς τρέχει για να προλάβει το ματς με την Βίρτους Μπολόνια23:16ΗΠΑ: Συνελήφθη ύποπτος που φέρεται να σχεδίαζε ένοπλη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα23:02Άρης – Μανρέσα: Ακόμη μια ήττα για τους “κιτρινόμαυρους”22:48Ηράκλειο: 60χρονος πέθανε δουλεύοντας σε εργοτάξιο22:34ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι στο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες22:20Στουρνάρας: “Έκρηξη” επενδύσεων το 202722:06Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Διαιτητικό έγκλημα…και συντριβή21:53Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος21:39Σαντορίνη: 25χρονη κατάπιε κουτάλι γλυκού και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ21:26Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 27χρονη που προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας μεθυσμένη21:12Κακλαμάνης για Βρετανικό Μουσείο: Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της20:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού στην Γλυφάδα20:45Φλωρίδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με σεβασμό στην εθνική μνήμη, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες20:32Τσιτσιπάς: Αποσύρθηκε από το τουρνουά της Βιέννης20:18Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Γεωργιάδης: Φέρνουμε ρυθμίσεις αυτονόητες, λύνουμε προβλήματα19:51Άγνωστος στρατιώτης - Ανδρουλάκης : Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει ένα αχρείαστο εσωτερικό μέτωπο διχασμού, πόλωσης και τοξικότητας19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο