Σε ελληνικό μουσείο το “Museums in Short 2018” (εικόνες)
Tο πρώτο βραβείο Museums in Short 2018 στην κατηγορία της προώθησης απέσπασε το βίντεο από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με τίτλο «Tracing the footsteps of human society» («Εντοπίζοντας τα ίχνη της ανθρώπινης κοινωνίας»).
Συνολικά, 49 μουσεία από 20 ευρωπαϊκές χώρες πήραν μέρος στον 5ο ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Museums in Short, που αφορά την παραγωγή σύντομων βίντεο από και για μουσεία.
Η επιτροπή, αποτελούμενη από επαγγελματίες μουσείων, ΜΜΕ και βίντεο, επέλεξε 12 φιναλίστ, που κατανεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν την προώθηση (promotional), τα εκθέματα (exhibits) και το αφήγημα (storytelling).
«Η τελική πράξη -η τελετή απονομής- πραγματοποιήθηκε στο Πιράν (σ.σ. της Σλοβενίας) για δεύτερη φορά στη σειρά, με τη βοήθεια των τοπικών εταίρων.
Η εκδήλωση, από τη στιγμή που έγινε σε μία από τις ιστορικές πλατείες του Πιράν, ήταν ανοικτή στο κοινό. Έτσι, οι εκπρόσωποι των μουσείων, των παραγωγών και της επιτροπής ενώθηκαν με πολλούς επισκέπτες της πόλης» δήλωσε μετά την τελετή η Andreja Richter, επικεφαλής του Φόρουμ Σλαβικών Πολιτισμών (Forum of Slavic Cultures), εκ των διοργανωτών του διαγωνισμού.
Μουσείο μέσα σε 54 στρέμματα
Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας στεγαζόταν στο Γενί Τζαμί, στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο παρουσίαζε πολλά εγγενή προβλήματα, με κυριότερο αυτό της έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα τα πλούσια ευρήματα από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας να μην μπορούν να εκτεθούν και να αναδειχτούν επαρκώς. Μετά από χρόνια ζυμώσεων και αφού η ανάγκη της μεταστέγασης είχε γίνει πλέον επιτακτική, επιλέχτηκε ο λόφος του Μεζούρλου ως ο πλέον κατάλληλος χώρος για το νέο Μουσείο.
Το Μεζούρλο βρίσκεται στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στην περιφερειακή οδό της Λάρισας. Η έκταση των 54 στρεμμάτων του Μουσείου παραχωρήθηκε σταδιακά από το Δήμο Λάρισας στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Το 1984 προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του Μουσείου, από τον οποίο αναδείχθηκε και εφαρμόστηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα Π. Φωτιάδη και των συνεργατών του. Η θεμελίωση του κτιρίου έγινε το 1996 ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006. Το 2008 πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του μουσείου από την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι δύο Εφορείες συστεγάστηκαν στο νέο κτίριο το 2010. Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο έκλεισε το 2012 προκειμένου να γίνει η μεταφορά και η συντήρηση των εκθεμάτων. Το 2014 οι δύο Εφορείες ενοποιήθηκαν σχηματίζοντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Στις 28 Νοεμβρίου του 2015 το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον πολιτισμό της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
Το σποτάκι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας
Οι υπόλοιποι νικητές
Ως προς τους άλλους νικητές, στην κατηγορία των εκθεμάτων το πρώτο βραβείο Museums in Short απέσπασε το Μουσείο Βαν Γκογκ από το Άμστερνταμ (Ολλανδία) με το φιλμ «Seeing with a Japanese Eye» («Βλέποντας με μία ιαπωνική ματιά»), ενώ στην κατηγορία του αφηγήματος το βραβείο πήγε στο βίντεο «Rural Worlds» («Αγροτικοί Κόσμοι») που εκπροσώπησε το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MUSEUM) από τη Μασσαλία (Γαλλία).