Η φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά
Το έθιμο της φανουρόπιτας γίνεται την παραμονή της εορτής του Αγ. Φανουρίου, δηλαδή την 26η Αυγούστου.
Η φανουρόπιτα δεν είναι ένα τυχαίο γλύκισμα. Η παράδοση λέει πως τα υλικά της πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός 7 ή 9.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, δουλειά, υγεία κτλ.
Μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες συνταγές είναι εκείνη της αγαπημένης ηθοποιού Σπεράντζας Βρανά. Δείτε την αναλυτικά:
ΥΛΙΚΑ
- 1 φαρίνα κόκκινη
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 2 κουταλ.του γλυκού μπέικιν
- χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι και το ξύσμα του
- 2 χούφτες καρυδόψυχα (χοντροτριμμένη στο μούλτι)
- 1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα άλλο ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί. Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και ομοιογενής μαλακιά ζύμη.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου 28 cm), βάζουμε τη ζύμη, την στρώνουμε με το χέρι μας και ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για μισή ώρα περίπου ή στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς (ελέγχουμε αν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα).
(Προαιρετικά μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ανάβουμε πρώτα το καντηλάκι και καθώς τη φτιάχνουμε “μελετάμε” αυτό που ζητάμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει:
“Άγιε Φανούρη, δοξασμένο το όνομά σου. Φανέρωσέ μου ..... κι εγώ θα προσφέρω αυτή την πίτα για τη συγχώρεση της μανούλας σου και της αδελφής σου”.