LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Ιουλίου 2018 15:00

Στο “φως” 1000 νέα γονίδια που συνδέονται με την εξυπνάδα

Επτά Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν στην σχετική μελέτη.

Εγκέφαλος - μυαλό - γονίδια - μνήμη - προσοχή - σκέψη - λογική

Επιστήμονες από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων επτά Έλληνες, ανακάλυψαν σχεδόν 1.000 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη, καθώς και περισσότερα από 500 γονίδια, τα οποία σχετίζονται με το νευρωτισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντανιέλ Ποστχούμα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσαν και συσχέτισαν γενετικά δεδομένα και μετρήσεις νοημοσύνης από σχεδόν 270.000 ανθρώπους.

Βρήκαν έτσι 205 γενετικούς τόπους (περιοχές του γονιδιώματος), από τους οποίους οι 190 ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά, καθώς επίσης 1.016 συγκεκριμένα γονίδια (τα 939 για πρώτη φορά), που σχετίζονται με τη νοημοσύνη.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η εξυπνάδα είναι «δίκοπο μαχαίρι» από βιολογική άποψη. Από τη μία, το γενετικό υπόβαθρο για αυξημένη νοημοσύνη σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Από την άλλη όμως, η υψηλή νοημοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό, άγχος και κατάθλιψη.

Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς), Πάνος Μπίτσιος (Τμήμα Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης), Στέλλα Γιακουμάκη (Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Αλέξανδρος Χατζημανώλης (Τμήμα Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Πάνος Ρούσσος (Τμήμα Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Όρους Σινά Ν.Υόρκης), Νικόλαος Σμυρνής (Τμήμα Ψυχιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) και Αριστοτέλης Βοϊνέσκος (Πανεπιστήμιο Τορόντο).

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές, με επικεφαλής επίσης την Ποστχούμα, ανέλυσαν γενετικά στοιχεία για σχεδόν 450.000 άτομα και βρήκαν πάνω από 500 γονίδια που σχετίζονται με το νευρωτισμό ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από αγχωτική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις.

Μια βασική διαπίστωση ήταν ότι οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν γενικά κληρονομήσει μια διαφορετική ομάδα γονιδίων από εκείνη που έχουν όσοι ρέπουν γενετικά στην κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι, ρίχνοντας φως στο γενετικό υπόβαθρο της νεύρωσης, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων στο μέλλον.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων στο Μέγαρο ΜαξίμουΧθες 20:40 | Ειδήσεις

Όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις.

Θεσσαλονίκη - ΕΥΠ: Τι είπε ο Τούρκος μετά τη σύλληψή τουΧθες 22:49 | Ειδήσεις

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη

Κρήτη: Προφυλακίστηκε 48χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου ανιψιού τουΧθες 10:08 | Ειδήσεις

Ο φερόμενος ως δράστης, κατηγορείται ότι βίαζε τον ανιψιό του, επί σειρά ετών, από τα 9 του χρόνια.

Μονή Σινά: Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Γεραπετρίτης, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό τουΧθες 20:02 | Ειδήσεις

Η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε, επίσης, τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους και της μη διατάραξής τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αταμάν: Δεν μπορούν να βρίζουν την πατρίδα μου23:59Χαμάς: Έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις στην πρόταση Γουίτκοφ - Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν προς λύση 23:44Βέλγιο: 52 παιδιά γεννήθηκαν από σπέρμα δότη με καρκινογόνο μετάλλαξη23:28Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ντέρμπι για “γερά νεύρα” με νικητές τους ερυθρόλευκους23:14Θεσσαλονίκη - ΕΥΠ: Τι είπε ο Τούρκος μετά τη σύλληψή του23:00ΚΑΕ Ολυμπιακός: Με εισαγγελική απόφαση προς σύλληψη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος22:45Ψυχικό: Επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ - Δεκάδες προσαγωγές22:29Γιαννακόπουλος - ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Οι διαιτητές ζήτησαν να βγει από το παρκέ την ώρα που υπήρχε ένταση 22:14Σημαντική Μείωση της Ανεργίας στην Ελλάδα: Στο 8,3% το Ποσοστό Ανέργων τον Απρίλιο 202522:00Αθήνα: Γιατρός του ΠΝ πέταξε σε Σαντορίνη και Μυτιλήνη με αεροπλάνο του ΕΚΑΒ για να σώσει δυο ζωές21:46Κάρπαθος: Επιχείρηση διάσωσης δεκάδων παράτυπων μεταναστών21:32Πάτρα: Συνελήφθη γυναίκα για τους σοβάδες που έπεσαν21:16Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μαξίμου21:02Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Αργολίδα20:47Κτηματολόγιο: Ραγδαία μείωση εκκρεμοτήτων20:33Μονή Σινά: Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Γεραπετρίτης, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του20:19Πάτρα: Άνδρας έβριζε και απειλούσε με πιστόλι20:03Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:49Ισραήλ: Ο Κατς διέταξε τον IDF να προωθηθεί στη Γάζα ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για εκεχειρία19:34Champions League: Οπαδοί της Μίλαν “κήδεψαν” την Ίντερ μετά την μεγάλη ήττα από την Παρί19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο