LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 06 Αυγούστου 2018 16:46

Δημιουργήθηκαν χοίροι με ανοσία στη συχνότερη ζωονόσο

Το Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο των Χοίρων κοστίζει στους παραγωγούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ περίπου 2,5 δις δολάρια σε χαμένα έσοδα κάθε χρόνο.

γουρούνια

Επιστήμονες στη Μ. Βρετανία δημιούργησαν τους πρώτους γενετικά τροποποιημένους χοίρους που δεν αρρωσταίνουν από το Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο των Χοίρων, μια από τις συχνότερες ζωικές νόσους παγκοσμίως, η οποία κοστίζει δισεκατομμύρια στην κτηνοτροφία.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο κοστίζει στους παραγωγούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα κάθε χρόνο. Η νόσος προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και πρόωρο θάνατο στους άρρωστους χοίρους, ενώ τα έγκυα θηλυκά ζώα μπορεί να αποβάλουν. Το Σύνδρομο ενδημεί σε πολλές χώρες με χοιροτροφία, ενώ τα εμβόλια έχουν αποτύχει να σταματήσουν την εξάπλωση και τη συνεχή μετάλλαξη του ιού PRRS που προκαλεί τη συγκεκριμένη ζωονόσο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (εκεί όπου δημιουργήθηκε το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι), με επικεφαλής τη Δρ Κριστίν Τέιτ-Μπέρκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Journal of Virology, βρήκαν ένα τρόπο να κάνουν τα ζώα ανθεκτικά στον ιό.

Με την κατάλληλη μικρή τροποποίηση του DNA, συγκεκριμένα χάρη στην αφαίρεση ενός τμήματος του υποδοχέα CD163 από την επιφάνεια των κυττάρων, ο ιός δεν μπορεί πλέον να προσδεθεί στα κύτταρα των χοίρων και να τα μολύνει. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα τροποποιημένα ζώα δεν μολύνθηκαν καθόλου, ενώ δεν υπήρχαν ούτε ίχνη του ιού στο αίμα τους.

Δεν παρατηρήθηκαν επίσης κάποιες παρενέργειες στα μεταλλαγμένα πειραματόζωα. Η γενετική τροποποποίηση είναι μόνιμη, συνεπώς θα κληροδοτηθεί -μαζί με την ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό- στους απογόνους των χοίρων.

Η Δρ Τέτι-Μπέρκαρντ δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά πιθανότατα θα περάσουν αρκετά χρόνια, εωσότου φάμε μπέικον από τέτοιους τροποποιημένους χοίρους ανθεκτικούς στον ιό PRRS», καθώς, όπως είπε, χρειάζεται ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για την αποδοχή του κρέατος από ζώα με μεταλλάξεις στο DNA τους.

Επίσης, τόνισε πως «πρέπει να γίνουν πιο μακρόχρονες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι γενετικές αλλαγές δεν έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στα ζώα. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχείς και αν το κοινό αποδεχθεί τη γενετική τεχνολογία, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με κτηνοτροφικές εταιρείες, ώστε να ενσωματώσουν αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις στα ζώα τους που προορίζονται για το εμπόριο».

Προς το παρόν, τα γενετικά τροποποιημένα ζώα απαγορεύεται να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα στην Ευρώπη και οι καταναλωτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί απέναντι σε τέτοια προϊόντα, φοβούμενοι για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, κάτι που αναπόφευκτα «φρενάρει» τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες.

Όμως, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές και γενικότερα οι υπέρμαχοι της γενετικής τεχνολογίας, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην εισαγωγή σε ένα ζώο ενός ξένου γονιδίου από ένα άλλο είδος ζώου και σε μια μικρή τροποποίηση του DNA του ίδιου του ζώου, κάτι που, ούτως η άλλως, κάνει η ίδια η φύση στην πορεία του χρόνου και της εξέλιξης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, έχει διαβεβαιώσει ότι «δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ως συνέπεια της κατανάλωσης γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων από το γενικό πληθυσμό στις χώρες όπου αυτά είναι εγκεκριμένα». Αλλά η κοινή γνώμη έχει μέχρι στιγμής άλλη γνώμη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙστορική στιγμή στο Σαρμ ελ Σέιχ: Υπογράφηκε η συμφωνία για το τέλος του πολέμου στη ΓάζαΣήμερα 20:23 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «υπέροχη για τη Μέση Ανατολή».

"Ειρήνη": Το βίντεο που ανήρτησε ο πρωθυπουργός από τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής για την ΓάζαΣήμερα 23:31 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στους 31 ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών που βρέθηκαν στη Σύνοδο για την Ειρήνη.

Ερντογάν στο Σαρμ Ελ Σέιχ: “Υπογράψαμε για Ειρήνη στη Γάζα”Σήμερα 22:34 | Ειδήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε μαζί με άλλους ηγέτες το κείμενο που, σύμφωνα με την Άγκυρα, ανοίγει τον δρόμο για μόνιμη ειρήνη και λύση δύο κρατών.

Έφοδος στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στελέχη της OLAF ζήτησαν στοιχεία 10 ετώνΣήμερα 21:08 | Ειδήσεις

Έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα έκαναν το πρωί στελέχη της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: 69χρονος συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας πράξης εις βάρος ανήλικων κοριτσιών23:59"Ειρήνη": Το βίντεο που ανήρτησε ο πρωθυπουργός από τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής για την Γάζα23:43Ερντογάν στο Σαρμ Ελ Σέιχ: “Υπογράψαμε για Ειρήνη στη Γάζα”23:23Έφοδος στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στελέχη της OLAF ζήτησαν στοιχεία 10 ετών23:09Μεγάλη αναστάτωση στα Χανιά: Επιβάτης έπαθε ανακοπή μέσα σε αστικό λεωφορείο22:55Χαλκιδική: Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ22:41Στους Μπακς και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο 22:27Μασαχουσέτη: Συνετρίβη αεροπλάνο σε αυτοκινητόδρομο – Δύο νεκροί (εικόνες)22:13Γκάνα: Πολλαπλοί νεκροί σε ναυάγιο σε λίμνη - Οι περισσότερες απώλειες είναι μικρά παιδιά21:59Φάρσαλα: "Θέρισε" το κοπάδι η ευλογιά21:45Βριλήσσια: Άνδρας με τσεκούρι έκανε "σμπαράλια" αυτοκίνητο (βίντεο)21:31Ο Νικολά Σαρκοζί θα φυλακιστεί στις 21 Οκτωβρίου21:17Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: "Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κλείσουμε το σχολείο του Αγ. Δημητρίου"21:03Τραμπ: Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Γάζας20:49Γρηγόρης Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μου κάνει πλάκα ότι έχει τόσο ήθος20:35Ιστορική στιγμή στο Σαρμ ελ Σέιχ: Υπογράφηκε η συμφωνία για το τέλος του πολέμου στη Γάζα20:21Τραμπ: Ο τζιχαντισμός και ο αντισημιτισμός απέτυχαν20:07Τι καιρό θα κάνει τη Τρίτη 14 Οκτωβρίου19:53Μαραθώνας: Συνελήφθη 20χρονος για πυροβολισμούς με καλάσνικοφ έξω από σπίτι 30χρονου19:39Νέος Κ.Ο.Κ.: Πάνω από 1.700 παραβάσεις βεβαιώθηκαν τη 15η εβδομάδα των ελέγχων19:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο