LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Ιουνίου 2018 13:56

Ανταρκτική: τριπλασιάστηκε η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι!

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής συμβάλει 0,6 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και χρόνο με το χρόνο το νούμερο αυτό μεγαλώνει.

AP - Ανταρκτική

Η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική έχει επιταχυνθεί με ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2012-2017 η παγωμένη ήπειρος έχασε περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, συμβάλλοντας κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οι 84 επιστήμονες από 44 φορείς (NASA, ESA, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα), που έκαναν σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Όμως μετά το 2012 έχει υπάρξει τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες.

Η επιδείνωση είναι πιο αισθητή στη Δυτική Ανταρκτική, όπου οι ετήσιες απώλειες των 53 δις τόνων στη δεκαετία του 1990 έχουν αυξηθεί σε 159 δις τόνους το χρόνο μετά το 2012. Στο βόρειο άκρο της ηπείρου, στην Ανταρκτική Χερσόνησο, υπάρχει αύξηση 25 δις τόνων ετησίως μετά το 2000, ενώ αντίθετα στην Ανατολική Ανταρκτική οι πάγοι εμφανίζουν μια μικρή αύξηση της τάξης των 5 δις τόνων ετησίως.

Σε περίπου τρία τρισεκατομμύρια τόνους υπολογίζονται συνολικά οι πάγοι που έχουν λιώσει κατά την τελευταία 25ετία. Αυτές οι απώλειες των ανταρκτικών πάγων έχουν οδηγήσει σε συνολική άνοδο της στάθμης των παγκόσμιων θαλασσών κατά 7,6 χιλιοστά μετά το 1992, με το 40% της ανόδου να έχει συμβεί μετά το 2012.

Τα νέα ευρήματα, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σέφερντ της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για τις διαχρονικές μεταβολές στην παγοκάλυψη της Ανταρκτικής.

Η ήπειρος είναι καλυμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί μέσω χιονόπτωσης στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σέρρες: Στον 45χρονο άνδρα που αγνοείτο από την παραμονή των Χριστουγέννων ανήκει η σορός17:34Βενεζουέλα: Η Ρωσία διέψευσε αναφορές ότι η αντιπρόεδρος Ροντρίγκες βρίσκεται στην χώρα17:20Πολύ δύσκολη η κυκλοφορία των οχημάτων στον άξονα Λαμίας-Αθήνας17:06Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:52Γενικό 48ωρο μπλακ άουτ σε όλη την Ελλάδα προτείνουν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας16:38Στρυμόνας: Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιεί η ΕΚΣΕΔ για τον εντοπισμό ψαράδων που αγνοούταν 16:24Βερολίνο: Ξέσπασε πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας16:10Στάρμερ: Η Βρετανία δεν είχε εμπλοκή στις επιθέσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα15:56Εντοπίστηκε σορός άνδρα στις Σέρρες15:42Πύργος: Συνελήφθη ανήλικος διακινητής15:28Θεσσαλονίκη: Σε απεργία οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών15:14Βενεζουέλα: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά Μαδούρο και της συζύγου του από δικαστήριο της Νέας Υόρκης15:00Περού: Δύο μουσικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια συναυλίας14:46Σοκαριστικό περιστατικό στην Αιτωλοακαρνανία: Τον καταδίωκαν με όχημα και πυροβολούσαν εναντίον του14:32ΕΟΔΥ: Υπερδιπλασιασμός εισαγωγών γρίπης στα νοσοκομεία14:18ΕΕ - Βενεζουέλα: Εκκλήσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου14:04O ANT1 στην Ελβετία - Οι εξελίξεις για την τραγωδία στο Κραν Μοντανά13:50Θεσσαλονίκη: Αυτόφωρες συλλήψεις από την αστυνομία13:36Βενεζουέλα: Οι διαταγές του Μαδούρο προς τον στρατό παραμένουν σε ισχύ13:22Ο Μαδούρο συνελήφθη για να δικαστεί στις ΗΠΑ, δηλώνει Αμερικανός γερουσιαστής13:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο