LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Ιουνίου 2018 13:56

Ανταρκτική: τριπλασιάστηκε η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι!

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής συμβάλει 0,6 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και χρόνο με το χρόνο το νούμερο αυτό μεγαλώνει.

AP - Ανταρκτική

Η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική έχει επιταχυνθεί με ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2012-2017 η παγωμένη ήπειρος έχασε περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, συμβάλλοντας κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οι 84 επιστήμονες από 44 φορείς (NASA, ESA, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα), που έκαναν σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Όμως μετά το 2012 έχει υπάρξει τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες.

Η επιδείνωση είναι πιο αισθητή στη Δυτική Ανταρκτική, όπου οι ετήσιες απώλειες των 53 δις τόνων στη δεκαετία του 1990 έχουν αυξηθεί σε 159 δις τόνους το χρόνο μετά το 2012. Στο βόρειο άκρο της ηπείρου, στην Ανταρκτική Χερσόνησο, υπάρχει αύξηση 25 δις τόνων ετησίως μετά το 2000, ενώ αντίθετα στην Ανατολική Ανταρκτική οι πάγοι εμφανίζουν μια μικρή αύξηση της τάξης των 5 δις τόνων ετησίως.

Σε περίπου τρία τρισεκατομμύρια τόνους υπολογίζονται συνολικά οι πάγοι που έχουν λιώσει κατά την τελευταία 25ετία. Αυτές οι απώλειες των ανταρκτικών πάγων έχουν οδηγήσει σε συνολική άνοδο της στάθμης των παγκόσμιων θαλασσών κατά 7,6 χιλιοστά μετά το 1992, με το 40% της ανόδου να έχει συμβεί μετά το 2012.

Τα νέα ευρήματα, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σέφερντ της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για τις διαχρονικές μεταβολές στην παγοκάλυψη της Ανταρκτικής.

Η ήπειρος είναι καλυμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί μέσω χιονόπτωσης στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστείΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

«Το σχέδιο μας προδιαγράφει την εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, σε μία χώρα διαφορετική από αυτήν που παραλάβαμε».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Για ψευδή κατάθεση ελέγχεται ο Γιώργος ΞυλούρηςΣήμερα 15:05 | Ειδήσεις

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, τότε θα εκκινήσει η αυτόφωρη διαδικασία.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα θα συνεχίσει την αγόρευση της η εισαγγελέαςΣήμερα 15:42 | Ειδήσεις

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε εξαρχής πως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε για τριάντα χρόνια και μετεξελίχθηκε σε κόμμα.

Φοινικούντα - "Αποκαλύψεις": Τα στοιχεία που οδήγησαν στις νέες συλλήψεις για το διπλό φονικόΣήμερα 16:32 | Ειδήσεις

Ο δικηγόρος του 22χρονου θα ζητήσει αναπαράσταση μετά τις απολογίες των δύο συλληφθέντων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε πόλη που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις της χώρας (Βίντεο)17:06Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στον εορτασμό των 157 χρόνων από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς16:52Φοινικούντα - "Αποκαλύψεις": Τα στοιχεία που οδήγησαν στις νέες συλλήψεις για το διπλό φονικό16:38ΗΠΑ: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία16:24e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202616:10Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα θα συνεχίσει την αγόρευση της η εισαγγελέας15:56Ισραήλ: Απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία της χώρας15:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Για ψευδή κατάθεση ελέγχεται ο Γιώργος Ξυλούρης15:28Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται "Ένα με τα Παιδιά"15:14Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι πιθανόν να μην δει ευνοϊκά τις νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία15:00Θεσσαλονίκη: Αποχώρησαν από το λιμάνι οι αγρότες – "Δεν θα παιδέψουμε άλλο την πόλη"14:46Κικίλιας: Δίνουμε ακόμα 22,16 εκ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο14:32Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ειρήνη στην Ουκρανία– Σήμερα η συνάντηση με Πούτιν στο Τουρκμενιστάν 14:18Λαμία - αγρότες: Άνοιξαν τους παράδρομους στον Μπράλο14:04Σοκ στη Λοκρίδα: Άνδρας καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του13:50Euroleague: Για το διπλό στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός13:36Οι παρουσιαστές του ANT1 News μας προσκαλούν στον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου13:22Μητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί13:08Ουγγαρία - Ορμπάν: "Παράνομη" η κίνηση της ΕΕ σχετικά με το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων12:54Αχαΐα: Του έσπασε το αμάξι, τον χτύπησε στο κεφάλι και εξαφανίστηκε12:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο