LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 13 Ιουνίου 2018 10:11

Είναι αυτό το πρόσωπο του Θεού; Τουλάχιστον οι Αμερικανοί αυτό πιστεύουν (φωτο)

Αίσθηση έχει προκαλέσει το σκίτσο που δημιούργησαν ερευνητές Πανεπιστημίου βασισμένοι στην …κυρίαρχη εικόνα στο μυαλό των ανθρώπων.

Πρόσωπο - Θεός

Είναι άραγε ο Θεός -αν υπάρχει- ένας σεβάσμιος γέρος με μακρύ κατάλευκο μούσι; Είναι όντως αυτή η κυρίαρχη εικόνα στο μυαλό των ανθρώπων; Όχι κατ’ ανάγκη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων.

Παρόλο που τόσοι λογοτέχνες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες, από τον Μιχαήλ 'Άγγελο έως... τους Μόντι Πάιθον, έχουν απεικονίσει τον Θεό έως ένα βλοσυρό ηλικιωμένο λευκό με γενειάδα, η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι τον φαντάζονται αλλιώς. Επιπλέον, η φανταστική εικόνα του Θεού εξαρτάται από τον αν κανείς θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό ή συντηρητικό στα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τζάκσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ζήτησαν δειγματοληπτικά από 511 Αμερικανούς χριστιανούς να περιγράψουν πώς φαντάζονται το Θεό. Οι συμμετέχοντες είδαν επίσης μια σειρά από πρόσωπα στον υπολογιστή και κλήθηκαν να διαλέξουν κάποιο ως την πιο πιθανή «προσωπογραφία» του Θεού.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να συνθέσουν όλες αυτές τις φανταστικές απεικονίσεις σε ένα ενιαίο «πορτρέτο» του Θεού.

Πρόσωπο - Θεός

Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι αρκετοί άνθρωποι φαντάζονται στην εποχή μας τον Θεό νεότερο, πιο θηλυκό και λιγότερο λευκό από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που συμβαίνει ιδίως στους πιο προοδευτικούς. Οι συντηρητικοί τον βλέπουν πιο λευκό, πιο έξυπνο, πιο γερασμένο και πιο ισχυρό, καθώς επίσης λιγότερο στοργικό απέναντι στους ανθρώπους, σε σχέση με τους προοδευτικούς.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συντηρητικοί θέλουν περισσότερο από ό,τι οι προοδευτικοί να ζουν μια κοινωνία με τάξη, κάτι που επιτυγχάνεται καλύτερα με έναν ισχυρό Θεό. Από την άλλη, οι προοδευτικοί δίνουν προτεραιότητα σε μια κοινωνία ανοχής, κάτι που εξυπηρετείται καλύτερα από ένα Θεό γεμάτο αγάπη» δήλωσε ο Τζάκσον.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι νεότεροι σε ηλικία πιστεύουν περισσότερο σε ένα Θεό αγάπης, ενώ οι γηραιότεροι σε ένα Θεό ισχύος. Οι πιο όμορφοι στην εξωτερική εμφάνιση φαντάζονται ένα Θεό πιο γοητευτικό, ενώ οι Αφροαμερικανοί έναν Θεό που μοιάζει μάλλον μαύρος παρά λευκός.

«Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε ένα Θεό που τους μοιάζει, πηγάζει με συνέπεια από μια γενικότερη εγωκεντρική μεροληψία. Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε ένα Θεό που όχι μόνο σκέπτεται όπως αυτοί, αλλά μοιάζει και με αυτούς εξωτερικά» δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Κουρτ Γκρέι.

Με μια βασική διαφορά όμως: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαντάζονται ότι ο Θεός είναι άνδρας. Μερικά στερεότυπα δεν φεύγουν εύκολα...

ΕΝΟΤΗΤΕΣ πρόσωποΘεός
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο δυστύχημα στην ΕλευσίναΣήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Νεκρός ο οδηγός και σοβαρά τραυματίας ο συνοδηγός στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα κοντά στην παραλία της Ελευσίνας.

Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την ΠαρασκευήΧθες 16:13 | Ειδήσεις

Που αναμένονται οι βροχοπτώσεις. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Χθες 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο