LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2018 20:13

Έλληνας ερευνητής ρίχνει “φως” στην επιθετικότητα του εγκεφάλου

Τους εγκεφαλικούς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την επιθετική συμπεριφορά φωτίζει μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής ένα νέο Έλληνα ερευνητή της διασποράς.

Εγκέφαλος

Τους εγκεφαλικούς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την επιθετική συμπεριφορά φωτίζει μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής ένα νέο Έλληνα ερευνητή της διασποράς.

Η επιθετικότητα είναι μια συμπεριφορά που συναντάται σε όλο το ζωικό βασίλειο και είναι παρούσα στον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όπως όλες οι συμπεριφορές, η επιθετικότητα πηγάζει από τον εγκέφαλο. Μέχρι σήμερα όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο η ταυτότητα των συγκεκριμένων νευρώνων που εμπλέκονται στην επιθετική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Στέφανο Σταγκουράκη του Τμήματος Νευροεπιστήμης του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που πειραματίσθηκαν με αρσενικά ποντίκια και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", ανακάλυψαν ότι μια προηγουμένως άγνωστη ομάδα νευρώνων (PMv), που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, παίζει ρόλο-κλειδί στην έναρξη και στην οργάνωση της επιθετικότητας.

Μάλιστα, ο Σταγκουράκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στους συγκεκριμένους νευρώνες τη σύγχρονη τεχνική της οπτογενετικής («χειραγώγηση» των γονιδίων μέσω φωτός) και κατάφεραν να ελέγξουν την επιθετικότητα των πειραματόζωων, ενεργοποιώντας ή αναστέλλοντας τη δράση αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, είτε ώθησαν τα ποντίκια να επιτεθούν, είτε αντίθετα «φρέναραν» μια επίθεσή τους.

Τα αρσενικά ποντίκια, όπως και άλλα ζώα, συχνά επιτίθενται το ένα στο άλλο με στόχο να επιβληθούν ως ανώτερα στην άτυπη ιεραρχία της κοινωνίας τους. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αντιστρέψουν τους ρόλους, με το να αναστείλουν τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων νευρώνων στα κυριαρχικά πειραματόζωα και αντίστροφα να ενεργοποιήσουν τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα στα υποτακτικά ποντίκια, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί το ρητό του Ευαγγελίου «ούτως έσονται οι έσχατοι πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι»!

«Βρήκαμε ότι ακόμη και μια σύντομης διάρκειας ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων PMv μπορεί να πυροδοτήσει μια παρατεταμένη έξαρσή τους, πράγμα το οποίο πιθανώς εξηγεί κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε, ότι μετά τη λήξη μιας φιλονικίας το αίσθημα του ανταγωνισμού μπορεί να παραμείνει για πολλή ώρα», δήλωσε κ. ο Σταγκουράκης.

Ο Έλληνας ερευνητής σπούδασε μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία στο ΤΕΙ Κρήτης (2005-2009), έκανε μεταπτυχιακά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τώρα διεξάγει διδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜακελειό στα Βορίζια: Από πυροβολισμό και ο θάνατος της 57χρονης - Αναβάλλεται η κηδεία του 39χρονουΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Ανατροπή με τον θάνατο της 57χρονης γυναίκας, η οποία ως τώρα θεωρείτο ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη που μπορώ να θυμηθώ - Προτεραιότητα οι ένστολοιΣήμερα 10:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Δημογλίδου για Βορίζια: Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί – Σε εξέλιξη οι έρευνες από χωριό σε χωριόΣήμερα 13:50 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να δώσουμε το περιθώριο να δοθεί συνέχεια σε αυτό το περιστατικό, στο οποίο δύο άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

"Φαραωνικό" θέαμα στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου – Βασιλείς και ηγέτες στην φαντασμαγορική τελετή (εικόνες)Σήμερα 08:45 | Ειδήσεις

"Αυτό είναι μια ζωντανή απόδειξη της ιδιοφυΐας του λαού της Αιγύπτου", δήλωσε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: 18 προσαγωγές και μία σύλληψη μετά από επεισόδια στο κέντρο της πόλης (βίντεο)14:23Δημογλίδου για Βορίζια: Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί – Σε εξέλιξη οι έρευνες από χωριό σε χωριό14:08Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία στην Αττική ανακοίνωσαν οι οδηγοί 13:54"Φαραωνικό" θέαμα στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου – Βασιλείς και ηγέτες στην φαντασμαγορική τελετή (εικόνες)13:40"Πυρά" Ομπάμα κατά του Τραμπ13:26Μακελειό στα Βορίζια: Από πυροβολισμό και ο θάνατος της 57χρονης - Αναβάλλεται η κηδεία του 39χρονου13:11Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα12:56Λίβανος: Τέσσερις νεκροί έπειτα από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ12:43Θρήνος στη Μάνη: Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με αγριογούρουνο12:28Πακιστάν – Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 6 Νοεμβρίου12:14Σεισμός στη Θεσσαλονίκη12:00Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Βορίζια – Προσήχθησαν δύο μέλη των οικογενειών11:45Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς – Δύο συλλήψεις11:31Θεσσαλονίκη: Απανθρακωμένος άντρας εντοπίστηκε σε διαμέρισμα κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς11:17ΕΛΤΑ: "Λουκέτο" σε αστικά κέντρα και πρωτεύουσες νομών11:02Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη που μπορώ να θυμηθώ - Προτεραιότητα οι ένστολοι 10:48Βορίζια: Στο ΠΑΓΝΗ η σορός του 39χρονου – Σήμερα η κηδεία του (βίντεο)10:34Κυρανάκης για υπόθεση κυκλώματος στο Κτηματολόγιο: Ένα διεφθαρμένο σύστημα που εκδικείται10:20Τραγωδία στη Λοκρίδα: ΙΧ "καρφώθηκε" σε ελιά – Νεκροί δύο φίλοι (εικόνες)10:06Στη Λευκωσία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ετήσιο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη09:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο