LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2018 10:27

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

ΚΙΝΑ - ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, με τις συγκεντρώσεις να σημειώνουν μείωση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής», αποκαλύπτει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων», επισημαίνει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ο ίδιος μετά τη δημοσίευση της προηγούμενης έκθεσης του ΠΟΥ για το ίδιο θέμα πριν από δύο χρόνια.

«Η μόλυνση του αέρα μας απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους», σημειώνει στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- αναπνέουν καθημερινά φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους», πρόσθεσε.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα συμπεράσματα αυτά του ΠΟΥ στηρίζονται σε αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα που έγινε σε περισσότερες από 4.300 πόλεις σε 108 χώρες (δηλαδή σε 1.000 περισσότερες πόλεις από αυτές στις οποίες έγινε η αξιολόγηση για την προηγούμενη έκθεση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνέπειες της έκθεσης σε λεπτά σωματίδια, τα οποία διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή μόλυνσης του αέρα. Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Λίβανος - αμμοθύελλα

Σύμφωνα με την έκθεση, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των θανάτων που οφείλονται στην μόλυνση του αέρα σημειώνονται στις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πιο αυξημένη βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η μέση ετήσια ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνάει συχνά το πενταπλάσιο των ορίων που έχει θέσει ο ΠΟΥ, με τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο να είναι αυτές με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα της Αφρικής και του δυτικού Ειρηνικού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο