LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2018 17:03

Πάνω από το μισό σώμα του ανθρώπου δεν είναι... ανθρώπινο

«Είστε περισσότερο μικρόβιο παρά άνθρωπος»…

Ανθρώπινο σώμα - άνθρωπος

Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος στο... περίπου. Περισσότερο από το ήμισυ του ανθρώπινου σώματος δεν είναι ακριβώς ανθρώπινο, καθώς τα ανθρώπινα κύτταρα αποτελούν μόνο το 43% των συνολικών κυττάρων που υπάρχουν σε ένα ανθρώπινο σώμα.

Τα υπόλοιπα, που είναι και περισσότερα (57%) ανήκουν σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που φιλοξενούνται στο σώμα μας ή μάλλον το έχουν αποικίσει με το... έτσι θέλω.

Όπως δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρομπ Νάιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Νμτιέγκο, «είστε περισσότερο μικρόβιο παρά άνθρωπος». Όπως είπε, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (ακριβές μέτρημα προφανώς δεν είναι εφικτό), η αναλογία ανθρωπίνων-μικροβιακών κυττάρων γέρνει υπέρ των δεύτερων (43%-57%).

Σταδιακά οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν για τα καλά ότι αυτό το «άλλο μισό» μας, το μικροβίωμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στην αρρώστια, από τις αλλεργίες έως το Πάρκινσον. Η επίγνωση αυτή ήδη οδηγεί σε νέους θεραπευτικούς δρόμους για διάφορες παθήσεις.

«Τα μικρόβια είναι ουσιώδη για την υγεία μας. Το σώμα σας δεν είναι μόνο εσείς», τονίζει η καθηγήτρια Ρουθ Λέι του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

«Ανακαλύπτουμε ότι αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μεταμορφώνουν πλήρως την υγεία μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί έως πρόσφατα» ανέφερε ο Νάιτ.

Είτε πάνω στο σώμα είτε μέσα σε αυτό, τα μικρόβια αφθονούν, αν και το πραγματικό «πάρτι» γίνεται στο ανθρώπινο έντερο, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση και ποικιλία τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άνθρωπος (ή μάλλον δεν είναι κατά πλειοψηφία άνθρωπος) ούτε από γενετική άποψη, αφού στο καθαρά ανθρώπινο γονιδίωμα των περίπου 20.000 γονιδίων θα πρέπει να προστεθεί το μικροβιακό γονιδίωμα, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα στα δύο έως 20 εκατομμύρια!

«Δεν έχουμε μόνο ένα γονιδίωμα, καθώς τα γονίδια του μικροβιώματός μας απαρτίζουν ουσιαστικά ένα δεύτερο γονιδίωμα, που επαυξάνει τη δραστηριότητα του δικού μας. Αυτό που μας κάνει ανθρώπους, είναι ο συνδυασμός του δικού μας DNA με το DNA των μικροβίων του εντέρου μας» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Σαρκίς Μαζμανιάν του Ιντιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Και ενώ οι επιστήμονες έχουν κάνει πολύ πετυχημένη δουλειά με τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά στο να καταπολεμήσουν τα «κακά» μικρόβια, γίνεται πλέον ολοένα πιο αντιληπτό ότι αυτό έχει καταστροφικές παρενέργειες για τα «καλά» μικρόβια, πράγμα που -εν μέρει τουλάχιστον- εξηγεί την εκρηκτική αύξηση στα περιστατικά αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων.

«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα, που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της επιτυχίας στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, έχουν πλέον συμβάλει σε νέες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε η δρ Λέι.

Όχι μόνο παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, αλλά ακόμη και η κατάθλιψη, ο αυτισμός ή η αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τον δεύτερο εαυτό μας, τον μικροβιακό.

Η μικροβιακή θεραπευτική ιατρική βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρακολούθηση και η χειραγώγηση του μικροβιώματος θα αποτελέσει καθημερινή ρουτίνα στο μέλλον, φέρνοντας μια επανάσταση στην ιατρική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥπουργείο Υγείας – Μητσοτάκης: Το 1566, ο ψηφιακός φάκελος ασθενή και η ψυχική υγείαΧθες 20:51 | Ειδήσεις

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, «για την επισκόπηση της προόδου του σχεδίου δρομολόγησης νέου ΕΣΥ όπως είχαμε δεσμευτεί».

Γλυκά Νερά: Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της επίθεσης του 17χρονου (εικόνες)Χθες 20:35 | Ειδήσεις

Δείτε τη στιγμή που ο 48χρονος δέχεται την επίθεση και πέφτει αναίσθητος στο οδόστρωμα, ενώ ο δράστης φεύγει καθυβρίζοντας τον.

Νετανιάχου: Ολόκληρη η Γάζα θα περάσει τελικά υπό ισραηλινό έλεγχο - Υπό όρους ο τερματισμός του πολέμουΧθες 21:49 | Ειδήσεις

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αποδεχθεί «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα προκειμένου να επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στην Ιερουσαλήμ

Η Τότεναμ κατέκτησε το Europa League (εικόνες)Χθες 23:58 | Ειδήσεις

Με τον Μπρέναν Τζόνσον χρυσό σκόρερ στο 42ο λεπτό του τελικού η Τότεναμ επιβλήθηκε με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε το Europa League, για να πάρει το πρώτο της τρόπαιο μετά από 17 χρόνια και το πρώτο της ευρωπαϊκό έπειτα από το 1984.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Τότεναμ κατέκτησε το Europa League (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:48Bitcoin: Κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό23:37Παναθηναϊκός - Final Four: Με Λεσόρ η προπόνηση του Παναθηναϊκού23:25Ιταλία – Μαφία: Μπαράζ συλλήψεων μελών της Ντράγκετα23:11Καβγάς Τραμπ – Ραμαφόζα για τη “γενοκτονία λευκών”22:58Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη22:45Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Ίσως μια μέρα γίνω Πρόεδρος των ΗΠΑ22:31ΑΕΚ – Κουτσέα: Ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του από την Σερβέτ22:18Νετανιάχου: Ολόκληρη η Γάζα θα περάσει τελικά υπό ισραηλινό έλεγχο - Υπό όρους ο τερματισμός του πολέμου22:04Κρήτη: Αυτοκίνητο “λαμπάδιασε” μέσα στη νύχτα21:51Γάζα: Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα 21:37Υπουργείο Υγείας – Μητσοτάκης: Το 1566, ο ψηφιακός φάκελος ασθενή και η ψυχική υγεία21:24Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:10Οργισμένες αντιδράσεις για τα πυρά του Ιαραήλ κατά διπλωματών στη Τζενίν20:57Γλυκά Νερά: Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της επίθεσης του 17χρονου (εικόνες)20:43Πάτρα: Μητέρα δώρισε το μισό ήπαρ της στον γιό της - Δεν υπήρχε σαν επιλογή κάτι άλλο για εμένα20:30Συγκέντρωση για την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα (εικόνες)20:16Ουκρανία: Περισσότεροι από 49.000 άνδρες έχουν συλληφθεί επειδή προσπάθησαν να φύγουν για να μην στρατολογηθούν20:02Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας - Επιχειρούν και εναέρια μέσα19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο