LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2018 10:45

Έρευνα εκπέμπει SOS: Η Γη “βουλιάζει”

Ανεβαίνει επικίνδυνα και γρηγορότερα η στάθμη των ωκεανών της Γης.

AP - Γροιλανδία - πάγοι - παγόβουνα

Η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών δεν αυξάνει με το σταθερό ρυθμό των τριών χιλιοστών ετησίως, όπως είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες, αλλά επιταχύνεται λιγάκι κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων της τελευταίας 25ετίας δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών -πέρα από την ήδη βεβαιωμένη άνοδο των τριών χιλιοστών ετησίως- επιταχύνεται κατά περίπου 0,08 χιλιοστά κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν κατά ένα χιλιοστό ανά δεκαετία. Αν αυτή η επιτάχυνση συνεχισθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό ανόδου των υδάτων κατά δέκα χιλιοστά ή και παραπάνω έως το 2100.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επεσήμαναν ότι «η επιτάχυνση, που οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, μπορεί να διπλασιάσει το συνολικό επίπεδο ανόδου των θαλασσών έως το 2100, σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ένα σταθερό ρυθμό ανόδου, σε πάνω από 60 εκατοστά συνολικά, αντί περίπου 30 εκατοστά που είχε υποτεθεί».

Αν οι ωκεανοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν με το σημερινό ρυθμό επιτάχυνσης - κάτι καθόλου σίγουρο, καθώς ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον- η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 65 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας. Μία άνοδος αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές παράκτιες πόλεις.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφενός στη διόγκωση του θαλασσινού νερού, όσο αυτό απορροφά περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα και, αφετέρου, στο λιώσιμο των πάγων που έχει ως συνέπεια μεγάλοι όγκοι πρόσθετου νερού να καταλήγουν στις θάλασσες. Έκτακτα ή περιοδικά γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια, επηρεάζουν επίσης τη στάθμη των ωκεανών.

Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε στοιχεία από το 1992 έως σήμερα, που έχουν συλλέξει πολλοί δορυφόροι επιτήρησης της Γης, μεταξύ άλλων οι TOPEX/ Poseidon, GRACE και Jason 1, 2 και 3.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον ΤραμπΣήμερα 18:30 | Ειδήσεις

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που θα υποδεχτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τέμπη: Πατέρας θύματος κάνει απεργία πείνας και δίψας μπροστά στη Βουλή – Η ανάρτηση της ΚαρυστιανούΣήμερα 15:43 | Ειδήσεις

Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητά την εκταφή της σορού του παιδιού του.

Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Φέρεται να είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και άλλο βρέφοςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

Η μαρτυρίες στην εκπομπή "Αποκαλύψεις" για την άγνωστη απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη βρέφους από την Ειρήνης Μουρτζούκου το 2017.

Τόκιο - Καραλής: Βρέθηκε στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβουΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο ο “Μανόλο”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος20:46Το “Υγεία πάνω απ’ όλα” με τη Φωτεινή Γεωργίου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου20:32ΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ20:17Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:02Εισαγγελική διάταξη για την κατάσχεση των κινητών της μητέρας και της γιαγιάς του Παναγιωτάκη19:47Τροχαίο ατύχημα στην Κοζάνη: 86χρονος οδηγός "καβάλησε" πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του (εικόνες)19:30Εύβοια: 60χρονος τραυμάτισε τη 49χρονη σύζυγό του με μαχαίρια19:13Κρήτη: Άγνωστος εισέβαλε στη Μονή Αφέντη Χριστού – Η στιγμή που προσπαθεί να διαρρήξει το παγκάρι (βίντεο)18:56Οι ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)18:39Ο Τραμπ θα κηρύξει την Ουάσιγκτον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης18:25Τροχαία Αττικής - Νέος ΚΟΚ: Σχεδόν 3.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες (βίντεο)18:11Θεσσαλονίκη: 14χρονος παγιδεύτηκε στα λατομεία17:57Ηράκλειο: Ηλεκτρονικό τσιγάρο "έσκασε" στο στόμα του και τραυματίστηκε σοβαρά17:43Καλλιθέα: Κινηματογραφική καταδίωξη ανήλικου οδηγού μηχανής17:29Αποκαλύψεις - Ξεσπά ο πατέρας του Παναγιωτάκη: Μου στέρησαν το φως του παιδιού μου17:14Τόκιο - Καραλής: Βρέθηκε στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου17:00Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Διώκεται για κακούργημα η 36χρονη κοπέλα που μαχαίρωσε τον οδηγό16:45Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Φέρεται να είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και άλλο βρέφος16:29Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του - Κατασχέθηκαν 15 δοχεία 20 λίτρων το καθένα16:15Εύβοια: Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου - Τι φοβούνται οι αρχές16:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο