LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2018 09:07

Οι επιστήμονες ψάχνουν στις νυχτερίδες το μυστικό της μακροζωίας

Οι νυχτερίδες είναι τα πιο μακρόβια θηλαστικά ζώα στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός τους. Μόνο 19 είδη θηλαστικών ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο σε σχέση με το σωματικό μέγεθός τους.

Νυχτερίδα

Ευρωπαίοι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν τις νυχτερίδες για να βρουν το μυστικό της μακροζωίας, ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα πρώτο σημαντικό βήμα προόδου, που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Έμα Τίλινγκ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου (UCD), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", ανέλυσαν DNA από περίπου 500 άγριες νυχτερίδες, οι οποίες ανήκουν σε τέσσερα είδη.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι σε ένα είδος που έχει αυτιά σαν ποντικιού (Myotis) και ζει γύρω στα 37 χρόνια (ενώ θα έπρεπε να ζει μόνο τέσσερα χρόνια με βάση το μέγεθος του), τα τελομερή, δηλαδή τα προστατευτικά τμήματα DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που μοιάζουν με τα πλαστικά στις άκρες των κορδονιών, δεν συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει. Σε όλα σχεδόν τα ζώα και στους ανθρώπους, όσο πιο γρήγορα μικραίνουν τα τελομερή των χρωμοσωμάτων, τόσο πιο γρήγορα καταστρέφονται τα κύτταρα και «καίγεται» το κερί της ζωής.

Οι επιστήμονες μελέτησαν εξονυχιστικά το γονιδίωμα των νυχτερίδων, συγκρίνοντάς το με 52 άλλα θηλαστικά, και βρήκαν δύο γονίδια (ATM και SETX), που φαίνεται να διατηρούν το μήκος των τελομερών. Τώρα που βρέθηκαν δύο γονίδια που ίσως κρατούν ακέραια τα τελομερή, θα μελετηθούν περαιτέρω.

Οι νυχτερίδες είναι τα πιο μακρόβια θηλαστικά ζώα στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός τους. Μόνο 19 είδη θηλαστικών ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο σε σχέση με το σωματικό μέγεθός τους. Τα 18 είναι είδη νυχτερίδων και το 19ο ένας παράξενος αφρικανικός άτριχος τυφλοπόντικας.

«Η μελέτη εξαιρετικά μακρόβιων ζώων, που έχουν με φυσικό τρόπο αναπτύξει μηχανισμούς για την καταπολέμηση της γήρανσης, αποτελεί μια εναλλακτική οδό για τον εντοπισμό της μοριακής βάσης της παρατεταμένης διάρκειας ζωής. Οι νυχτερίδες αποτελούν ένα νέο συναρπαστικό είδος-πρότυπο για κάτι τέτοιο», δήλωσε η Τίλινγκ. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην ΕυρώπηΣήμερα 20:11 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ».

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείεςΣήμερα 18:11 | Ειδήσεις

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Σύμβουλος του "K Group" μιλά στον ΑΝΤ1 για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Γροιλανδία.

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότεςΣήμερα 19:33 | Ειδήσεις

«Επέμεναν μέσα στην εκπροσώπηση να υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχονται ήδη από διάφορες αρχές για παρατυπίες σε σχέση με τις επιδοτήσεις».

Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμαΣήμερα 19:22 | Ειδήσεις

«Οι παρεμβολές δεν προήλθαν από εξωτερικό παράγοντα, αλλά από το ίδιο το σύστημα επικοινωνιών».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14Αερολιμένας Αθηνών: Συνελήφθη άνδρας για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικού δέματος22:00Ολυμπιακός: Επιστροφή του Ποντένσε κόντρα στον ΠΑΟΚ21:50Ρωσία: "Κατηγορηματικά απαράδεκτες" οι απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν21:40Πετρούπολη: Θύμα απόπειρας βιασμού μια 13χρονη - Συνελήφθη ο δράστης21:30Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις" όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες21:20Ant1 Sports: Αύριο διεξάγονται οι τέσσερις προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος 21:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:56Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08Κουσουλός - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" για τη μητέρα του Παναγιωτάκη 19:58Ιταλία - Μελόνι: Υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τους δύο Ιταλούς πολιτικούς κρατούμενους που απελευθέρωσε η Βενεζουέλα19:44Ιράν: Οι "ταραξίες" των διαδηλώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με την θανατική ποινή19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο