LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2017 15:59

Δραματικό φινάλε: Το Cassini συνετρίβη στον Κρόνο

Με μια αυτοκαταστροφική βουτιά μέσα στην πυκνή ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη το Cassini έδωσε τέλος στη «ζωή» του.

Cassini - παγωμένα φεγγάρια - Κρόνος

Με μια αυτοκαταστροφική βουτιά μέσα στην πυκνή ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη Κρόνου, λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, το διαστημικό σκάφος Cassini (Κασίνι) έδωσε ένα τέλος στη «ζωή» του. Ολοκληρώθηκε έτσι με τον δέοντα δραματικό τρόπο μια ιστορική εικοσαετής αποστολή, μια πραγματική οδύσσεια του διαστήματος στο σύστημα του Κρόνου και των δορυφόρων του.

Ο «βετεράνος» του διαστήματος με μέγεθος λεωφορείου είχε πια ξεμείνει από καύσιμα και γι' αυτό είχε προαποφασισθεί να «αυτοκτονήσει» στον Κρόνο, προκειμένου οι επιστήμονες να είναι βέβαιοι ότι το διαστημικό σκάφος δεν επρόκειτο να πέσει στον Τιτάνα ή στον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινα μικρόβια.

Το βάρους δυόμισι τόνων σκάφος πραγματοποίησε την Παρασκευή την τελευταία και «φαρμακερή» από τις «βουτιές» του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ελεγκτών του από τη Γη, κινούμενο με ταχύτητα περίπου 113.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αφού προηγουμένως οι κάμερές του τράβηξαν τις τελευταίες εικόνες του Κρόνου, καθώς επίσης των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου, και συνεχίζοντας μέχρι τελευταία στιγμή να συλλέγει με τα όργανά του και να στέλνει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα, το σκάφος άρχισε το πρωί της Παρασκευής τη «βουτιά θανάτου». Το σήματά του τα έπιανε (με καθυστέρηση 86 λεπτών λόγω της απόστασης Κρόνου-Γης) και τα αναμετάδιδε ο σταθμός του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος, που βρίσκεται στην Αυστραλία.

Τελικά, περίπου στις τρεις το μεσημέρι, χάθηκε οριστικά η επαφή του με τη Γη, καθώς οι τεράστιες ατμοσφαιρικές δυνάμεις του Κρόνου έθεσαν εκτός ελέγχου την κίνηση του Cassini. Λίγο μετά, σε ύψος περίπου 1.500 χλμ. πάνω από τα νέφη του Κρόνου, σύμφωνα με τη NASA, το σκάφος διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη και κάηκε όπως ένας μικρός μετεωρίτης. Εκτιμάται ότι μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα απομεινάρια του σκάφους απορροφήθηκαν πλήρως από την ατμόσφαιρα του Κρόνου. Το τέλος του Cassini είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν λεπτό προς λεπτό από το Εργαστήριο JPL της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια σημαντικοί έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν επί χρόνια στο σχεδιασμό και στην ανάλυση των στοιχείων του Cassini, με πρωτεργάτες τον ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή και την πλανητική επιστήμονα Αθηνά Κουστένη.

Η αποστολή Cassini-Huygens υπήρξε κοινό εγχείρημα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ήταν η πρώτη που έθεσε ένα σκάφος σε τροχιά στο σύστημα του Κρόνου και η πρώτη που έστειλε μια αυτόνομη διαστημοσυσκευή (Huygens) στον Τιτάνα το 2005. Η αποστολή επέτρεψε μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις, που εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Κρόνο και τα φεγγάρια του. Ήδη ο όγκος των δεδομένων του έχει επιτρέψει τη δημοσίευση σχεδόν 4.000 επιστημονικών εργασιών, ενώ πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, το Cassini ανακάλυψε τους θεαματικούς πίδακες που ξεπηδούν από τον δορυφόρο Εγκέλαδο και παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός υπόγειου τεράστιου ωκεανού, με ενδείξεις ακόμη και μικροβιακής ζωής. Αποκάλυψε επίσης ότι στον παγωμένο δορυφόρο Τιτάνα βρέχει υγρογονάνθρακες, σχηματίζοντας εντυπωσιακά ποτάμια, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων, που πιθανώς μοιάζουν με τις αρχέγονες θάλασσες της Γης και τις οποίες κάποτε μπορεί να εξερευνήσει ένα υποβρύχιο σκάφος. Αρκετά ακόμη μυστήρια του Κρόνου απομένουν να λυθούν. Προς το παρόν πάντως, καμία διαστημική υπηρεσία δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί ξανά τον Κρόνο τα επόμενα χρόνια, έτσι η αυτοκαταστροφή του Cassini αποτέλεσε το προσωρινό τέλος μιας εποχής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχέςΣήμερα 13:22 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης, θα έχουν και μεγάλη διάρκεια. 

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμεναΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η ομάδα του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ ενισχύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσειςΣήμερα 16:10 | Ειδήσεις

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη Βόρεια Ελλάδα, η κυρία Γκιλφόιλ εξήρε την ομάδα του Αμερικανικού προξενείου.

Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα στοιχεία για την υπόθεση φέρουν στο φως οι "Αποκαλύψεις"Σήμερα 15:18 | Ειδήσεις

Η Ειρήνη Μουρτζούκου εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τον θάνατο του Παναγιωτάκη επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη μητέρα του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρά επεισόδια17:51Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων (εικόνες)17:41Ολυμπιακός: Κανονικά στην αποστολή με ΟΦΗ οι Τσικίνιο και Ποντένσε - Εκτός ο Ρέτσος17:31Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Δήμος Αθηναίων: Πλήρης κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα17:11Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό και πάλι μέχρι το βράδυ το τελωνείο Ευζώνων17:01Λος Άντζελες Λέικερς: Νίκη αλλά ... τέλος στο ιστορικό ρεκόρ του Λεμπρόν16:51Πτολεμαΐδα: Ανήλικος κατηγορείται ότι λήστεψε μίνι μάρκετ με την απειλή μπαλτά16:41Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η ομάδα του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ ενισχύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις16:31Δίκη για δολοφονία Βαλυράκη - Αυτόπτης μάρτυρας: Τον χτύπησαν, τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα16:21Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εκμεταλλευόταν ανήλικους για πώληση παράνομων καπνικών προϊόντων (Εικόνες)16:11Euroleague - Φενερμπαxτσέ: Αν διεξαχθεί το ματς Παναθηναϊκός-Βαλένθια, τότε δεν τίθεται θέμα ασφαλείας16:01Θεσσαλονίκη: Ξέφυγε η κατάσταση ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομικούς - Αγρότης δέχθηκε χημικά (βίντεο)15:51Αγρότες - Μπλόκα: Αιφνιδιαστικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος της Θήβας15:41Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα στοιχεία για την υπόθεση φέρουν στο φως οι "Αποκαλύψεις"15:35Τροχαίο στη Λούτσα: Συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον 24χρονο15:21Αγρότες - Μπλόκα: Αποκλεισμός της κυκλοφορίας στον κόμβο Κερδυλλιών της Εγνατίας Οδού15:11Καλλιθέα - Κακοκαιρία Byron: Η ανακοίνωση του Δήμου για το... "σιντριβάνι" βροχής15:01Google Search: Ποιες ήταν οι κορυφαίες αναζητήσεις στην Ελλάδα το 202514:51Τασούλας: Ακυρώθηκε το σημερινό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη14:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο