LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 09 Αυγούστου 2017 10:08

Ανακαλύφθηκε μια “μικρή Πομπηία” (φωτο)

Εντυπωσιακές εικόνες σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, που φέρνουν στο φως κομμάτια της καθημερινότητας περασμένων αιώνων. 

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Τα χαλάσματα μια ολόκληρης συνοικίας, αποτελούμενης από πολυτελείς επαύλεις της ρωμαϊκής εποχής, καθώς και μεγάλους δημόσιους χώρους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Γαλλία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των αρχαιολόγων, Benjamin Clement, «πρόκειται αναμφίβολα για την πιο συγκλονιστική ανασκαφή μίας ρωμαϊκής τοποθεσίας τα τελευταία 40 με 50 χρόνια»,

«Η τοποθεσία, στη Βιέν της Λυών, εγκαταλείφθηκε έπειτα από πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους μία πραγματική ‘’μικρή Πομπηία’’», πρόσθεσε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι, η περιοχή είναι γνωστή για το ρωμαϊκό θέατρο και τον ναό που διαθέτει.

Πρόκειται για σημαντική ρωμαϊκή πόλη, κατά μήκος της περιοχής μεταξύ της Γαλατίας προς τα βόρεια και της ρωμαϊκής επαρχία Gallia Narbonensis στα νότια.

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο θέατρο, χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ., αλλά και πολλά άλλα αρχαί ρωμαϊκά ερείπια και μνημεία, όπως και ένα γαλλο-ρωμαϊκό Μουσείο που χτίστηκε σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, βόρεια της πρόσφατα ανασκαμμένης γειτονιάς.

Οι ανασκαφές, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο και η νέα αρχαιολογική τοποθεσία ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών που έγιναν, ώστε να χτιστεί ένα νέο οικιστικό σύμπλεγμα στο προάστιο του  Σεν Κολόμπ, στη δεξιά όχθη του ποταμού Ροδανού.

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Η πόλη χρονολογείται από το 47 π.Χ. και άκμασε την περίοδο κυριαρχίας του Καίσαρα.

Αρχαία έχουν βρεθεί και στις δύο πλευρές του ποταμού, ενώ εντυπωσιάζει η έκταση της αρχαίας τοποθεσίας, που καλύπτει 7.000 τμ. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η κατάσταση στην οποία διατηρούνται τα αρχαία μνημεία.

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Μεταξύ των ερειπίων βρέθηκε και μία κατοικία, η οποία είχε καταρρεύσει και είχε πάρει το όνομά της από το μωσαϊκό δάπεδο που απεικονίζει μαινάδες και σάτυρους.

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Φημισμένο είναι και το μωσαϊκό, το οποίο αναπαριστά τη γυμνή μούσα Θάλεια, τη στιγμή της απαγωγής της από τον Θεό Πάνα, ενώ εντύπωση προκαλεί και το μεγάλο δημόσιο κτήριο με σιντριβάνι, το οποίο κοσμείται από άγαλμα του Ηρακλή. Είναι κτίσμα που είχε χτιστεί στο σημείο της παλιάς αγοράς.

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Ένα από τα μωσαϊκά θεωρείται το τελειότερο που βρέθηκε στην πόλη τα τελευταία 150 χρόνια. Στην ανασκαφή βρέθηκαν, επίσης, κεραμικά σκεύη, νομίσματα, καρφίτσες, χάντρες, καρφίτσες για τα μαλλιά αλλά και άλλα αντικείμενα, όπως η λαβή ενός μαχαιριού κατασκευασμένη από κράμα χαλκού, η οποία έχει πάνω της σχέδια που αναπαριστούν τον πηγαιμό των αιχμαλώτων σε ένα αμφιθέατρο και στα λιοντάρια.

Γαλλία - αρχαιολόγοι - ανακάλυψη - αρχαία - συνοικία - ρωμαϊκή εποχή

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανασκαφή φέρνει στην επιφάνεια κάποια στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο ζωής των πιο εύπορων κατοίκων του Λέστερ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε μικρή απόσταση από τα δημόσια λουτρά και το φόρουμ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο