Επαναλειτουργεί ο μεγάλος επιταχυντής LHC του CERN
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι, μετά από διακοπή 17 εβδομάδων για τεχνική συντήρηση, επαναλειτούργησε ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), ο οποίος αναβαθμίσθηκε για να γίνει πιο φωτεινός.
Στον επιταχυντή άρχισαν και πάλι το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά μέσα στο 2017, να κυκλοφορούν δέσμες πρωτονίων, κάτι που θα διαρκέσει δοκιμαστικά για λίγες εβδομάδες, εωσότου αρχίσουν οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων.
Κάθε χειμώνα ο LCH κλείνει για το καθιερωμένο χειμερινό «τσεκ-απ» του.
Στόχος των φετινών επεμβάσεων και αναβαθμίσεων, μεταξύ άλλων, ήταν να αναβαθμισθεί η φωτεινότητα του μεγάλου επιταχυντή.
Όσο μεγαλύτερη είναι η φωτεινότητα, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορούν να συλλέξουν τα πειράματα του LHC από τις συγκρούσεις σωματιδίων.
Η φωτεινότητα του LHC αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά κατά δέκα φορές έως το 2025, πράγμα που θα επιφέρει αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων και συνεπώς του όγκου των δεδομένων που καταγράφονται από τα πειράματα.
Ο LHC υψηλής φωτεινότητας θα προσφέρει στους ερευνητές ακριβέστερες μετρήσεις των θεμελιωδών σωματιδίων από ό,τι είναι δυνατό σήμερα, πράγμα που αυξάνει τις ελπίδες για νέες ανακαλύψεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Μαΐου το CERN θα εγκαινιάσει επίσημα το γραμμικό επιταχυντή του Linac 4.
Ο βοηθητικός επιταχυντής, μήκους σχεδόν 90 μέτρων, ο οποίος επιταχύνει αρνητικά ιόντα υδρογόνου σε υψηλές ενέργειες, βρίσκεται 12 μέτρα κάτω από το έδαφος και χρειάστηκε σχεδόν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί.
Αποτελεί μέρος του προγράμματος που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος των επιταχυντών του CERN.
Ο Linac 4 -που αναμένεται να αντικαταστήσει τον γραμμικό επιταχυντή Linac 2 την περίοδο 2019-2020- θα γίνει ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα έγχυσης, που τροφοδοτεί τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC), έτσι ώστε ο τελευταίος να παράγει πιο ενεργητικές δέσμες σωματίων στα πειράματά του.