LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Απριλίου 2017 23:59

Express κατασκευή σπιτιών μέσω 3D εκτύπωσης

Επιστήμονες του ΜΙΤ σχεδίασαν σύστημα που μπορεί να εκτυπώσει τη βασική δομή ενός ολόκληρου κτηρίου!

Kατασκευή - κτίρια - 3D εκτύπωση - ΜΙΤ
Ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερη, φθηνότερη και πιο παραμετροποιήσιμη κατασκευή κτηρίων.

Η λίστα των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο 3D printing έχει αυξηθεί σημαντικά, περιλαμβάνοντας πλέον όχι μόνο πλαστικό, αλλά και μέταλλο, γυαλί και ακόμα και τρόφιμα. Ωστόσο, επιστήμονες του ΜΙΤ πήγαν ένα βήμα παραπέρα, σχεδιάζοντας ένα σύστημα που μπορεί να εκτυπώσει τη βασική δομή ενός ολόκληρου κτηρίου.

Τα κτήρια που κατασκευάζονται με αυτό το σύστημα μπορούν να φτιαχτούν πιο γρήγορα και πιο φθηνά σε σχέση με τις σημερινές μεθόδους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Ένα τέτοιο κτήριο επίσης θα μπορούσε να προσαρμοστεί- παραμετροποιηθεί βάσει των συνθηκών ενός συγκεκριμένου χώρου και των επιθυμιών του δημιουργού του. Ακόμα και οι εσωτερικές δομές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με πολλούς νέους τρόπους, όπως πχ μέσω της χρήσης διαφορετικών υλικών καθώς η διαδικασία προχωρά, ενώ η πυκνότητα του υλικού θα μπορούσε να μεταβάλλεται για επίτευξη διαφορετικών στόχων όπως η αντοχή, η μόνωση κ.α.

Εν τέλει, λένε οι ερευνητές, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων ειδών κτιρίων, που δεν είναι εφικτό να οικοδομηθούν σήμερα, με «παραδοσιακές» μεθόδους.

Το συγκεκριμένο σύστημα περιγράφεται στο Science Robotics, σε paper των Στίβεν Κίτινγκ, Τζούλιαν Λίλαντ, Λέβι Κάι και Νέρι Όξμαν. Αποτελείται από ένα όχημα με έναν μεγάλο, βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει οποιοδήποτε συμβατικό (ή όχι) ακροφύσιο έγχυσης όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές πχ για την έγχυση τσιμέντου ή μονωτικού υλικού.

Αντίθετα με τα κλασικά συστήματα 3-D printing, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν κάποιο είδος κλειστής δομής για να στηρίζουν τα ακροφύσιά τους και περιορίζονται σε αντικείμενα που μπορούν να χωρέσουν μέσα της, το σύστημα αυτό μπορεί να κατασκευάσει οποιοδήποτε αντικείμενο, οποιουδήποτε μεγέθους.

Ενδεικτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρωτότυπο για να κατασκευάσουν τη βασική δομή των τοίχων σε έναν θόλο διαμέτρου περίπου 16 μέτρων και ύψους 4 μέτρων- ένα εγχείρημα το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από 14 ώρες. Για αυτή τη δοκιμή, το σύστημα κατασκεύασε το πλαίσιο μονωτικού αφρού που χρησιμοποιείται κατά την οικοδόμηση ενός κτηρίου από τσιμέντο.

Η μέθοδος αυτή, στην οποία καλούπια αφρού πολυουρεθάνης γεμίζονται με τσιμέντο, είναι παρόμοια με «παραδοσιακές» τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή. Οι ερευνητές έδειξαν πως το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα δεδομένα διαφορετικών χώρων και εξοπλισμών, εξηγεί ο Κίτινγκ στο MIT News.

Μακροπρόθεσμα το σύστημα προορίζεται να είναι εντελώς αυτάρκες, συλλέγοντας οικοδομικά υλικά από το έδαφος του χώρου οικοδομής- ενώ από ενεργειακής πλευράς σκοπός είναι να τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, μέσω ηλιακών συλλεκτών. Η ιδέα είναι ότι τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, π.χ. του αναπτυσσόμενου κόσμου, ή σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές- αλλά και, στο απώτερο μέλλον, σε πραγματικά αφιλόξενους προορισμούς, όπως ο Άρης, η Σελήνη ή η Ανταρκτική.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο