LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2017 13:22

Αλγόριθμος κάνει διάγνωση για τον καρκίνο του δέρματος

Το νέο επίτευγμα μπορεί να απλουστεύσει μελλοντικά το έργο των δερματολόγων.

Καρκίνος δέρματος - τεχνητή νοημοσύνη

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, εξετάζει φωτογραφίες ανθρώπων στον υπολογιστή και μπορεί να κάνει διάγνωση διαφόρων καρκίνων του δέρματος, με ακρίβεια ανάλογη με εκείνη των δερματολόγων.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου, που δείχνει τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική. Το νέο επίτευγμα μπορεί να απλουστεύσει μελλοντικά το έργο των δερματολόγων.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας στους ανθρώπους. Η αρχική διάγνωσή του συνήθως γίνεται οπτικά δια γυμνού οφθαλμού ή με το δερματοσκόπιο και μετά επιβεβαιώνεται μέσω βιοψίας και ιστολογικών εξετάσεων.

Η αυτοματοποίηση της διάγνωσης από υπολογιστικό σύστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή οι αλλοιώσεις του δέρματος εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία.

Οι μηχανικοί και γιατροί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Αντρέ Εστέβα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ξεπέρασαν τις δυσκολίες, αναπτύσσοντας έναν εξελιγμένο αλγόριθμο που εκπαιδεύθηκε στις διαγνώσεις μελετώντας περίπου 130.000 εικόνες από 2.000 διαφορετικές δερματικές παθήσεις (καρκίνους και άλλες).

Το σύστημα, που συνεχίζει να μαθαίνει από την εμπειρία του, μπορεί ήδη να αναγνωρίζει τόσο τους πιο συχνούς όσο και τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του δέρματος, όπως το κακόηθες καρκίνωμα και το μελάνωμα αντίστοιχα.

Η απόδοση του συστήματος συγκρίθηκε με εκείνη 21 δερματολόγων και βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο, με ακρίβεια τουλάχιστον 91%. Σε επόμενη φάση, το σύστημα πρέπει να δοκιμασθεί σε πραγματικές κλινικές συνθήκες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ένα παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλα ιατρικά πεδία, όπως η οφθαλμολογία, η ακτινολογία και η παθολογία. Αν μάλιστα ενσωματωθεί ως εφαρμογή σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προσφέρει μια φθηνή και ευρεία πρόσβαση σε ζωτικές διαγνωστικές εξετάσεις, π.χ. σε μέρη όπου υπάρχει έλλειψη σχετικών διαγνωστικών κέντρων ή ακόμη και γιατρών.

Η πενταετής επιβίωση μετά τη διάγνωση του μελανώματος φθάνει πλέον το 97%, αν η ανίχνευση γίνει έγκαιρα, αλλά πέφτει στο 14%, αν η διάγνωση γίνει με καθυστέρηση. Συνεπώς, όπως και σε άλλες μορφές καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η βαθιά και γενικότερα η μηχανική μάθηση εκπαιδεύει έναν υπολογιστή έτσι ώστε να λύνει ένα πρόβλημα μόνος του, μαθαίνοντας από τα δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται εκ των προτέρων ο σχετικός προγραμματισμός με τον κατάλληλο κώδικα, αφού ο αλγόριθμος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η σχετική τεχνολογία εφαρμόζεται όλο και συχνότερα στην επεξεργασία εικόνων και, σταδιακά, στις ιατρικές διαγνώσεις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: Τα κριτήρια ψήφου, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και η στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικόΣήμερα 16:17 | Ειδήσεις

Με ποιο κριτήριο θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν τώρα εκλογές. Τι κυβέρνηση επιθυθούν. Όλα τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Δασμοί Τραμπ - Μητσοτάκης: Με σχέδιο θα αντεπεξέλθουμε στις προκλήσειςΣήμερα 13:26 | Ειδήσεις

Στους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Συγγρού: Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 206 χιλιόμετρα την ώρα (βίντεο)Σήμερα 14:42 | Ειδήσεις

Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου ο οποίος κινούνταν με 206 χιλιόμετρα την ώρα στη Λεωφόρου Συγγρού, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Αυτοψία ΑΝΤ1: Συνεχίζεται η έρευνα σε δημόσιες υπηρεσίες (βίντεο)Σήμερα 18:26 | Ειδήσεις

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου. Τι έδειξε η αυτοψία του ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πανελλήνιες 2025: Όλα τα εξεταστικά κέντρα για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ20:44Αυστραλία: 12χρονη ζωγράφος με διεθνή αναγνώριση - Έργα της πωλούνται έναντι χιλιάδων δολαρίων (βίντεο)20:27Πρίγκιπας Χάρι - ΜΚΟ: Αισιόδοξος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις κατηγορίες σε βάρος του20:14Αυτοψία ΑΝΤ1: Συνεχίζεται η έρευνα σε δημόσιες υπηρεσίες (βίντεο)20:00Βουλή: “Μετωπική” σύγκρουση Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου (βίντεο)19:46Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Τα κριτήρια ψήφου, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και η στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό19:34Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή19:20Kidflix - σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Και Έλληνας μεταξύ των συλληφθέντων19:07Δασμοί - ΗΠΑ: Σε “πτώση” Wall Street και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια18:53Κυρανάκης: Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ βρέθηκαν υπό την επήρεια ναρκωτικών κι απομακρύνθηκαν18:40Φονική παράσυρση Έμμας: Νέα δεδομένα στην υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο18:26Πένθος για τον Γιάννη Αλαφούζο: Έφυγε από τη ζωή η σύζυγός του, Βίκυ18:13Μαρινάκης για Βερβεσό: Επέλεξε να γίνει μέρος μια προσπάθειας εργαλειοποίησης 17:59Ολυμπιακός: Πολιτική δίωξη κατά του Μαρινάκη και της ΠΑΕ17:46Κορονοϊός: Πέντε θάνατοι την περασμένη εβδομάδα17:32Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ - Εμπλοκή και της Ελλάδας “βλέπουν” Τούρκοι αναλυτές17:19Πετρέλαιο: Βουτιά του “μαύρου χρυσού” λόγω των δασμών Τραμπ17:05Ντιέγκο Μαραντόνα: Κανένα ίχνος ναρκωτικών ή αλκοόλ στο σώμα του16:52Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις (εικόνες)16:38FIFA – Εθνική Ελλάδας: Η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη16:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο