LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Ιανουαρίου 2017 16:46

Εγκέφαλος σε κύστη ωοθήκης 16χρονης!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μία 16χρονη που πήγε για επέμβαση ρουτίνας βρέθηκε μπροστά σε τεράτωμα. 

χειρουργείο

Ένας όγκος που περιείχε ένα μίνι-εγκέφαλο, βρέθηκε να αναπτύσσεται στην ωοθήκη ενός 16χρονου κοριτσιού στην Ιαπωνία. Ο πλάτους δέκα εκατοστών όγκος ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν το κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης.

Όταν οι γιατροί άνοιξαν τον όγκο, βρήκαν μέσα σε αυτόν ένα σύμπλεγμα από τρίχες, ένα εγκεφαλικό ιστό πλάτους τριών εκατοστών και μια λεπτή πλάκα από οστό κρανίου.

Η προσεκτική εξέταση στη συνέχεια έδειξε ότι επρόκειτο για ένα είδος μικρής παρεγκεφαλίδας, η οποία στη μία πλευρά της έμοιαζε να διαθέτει εγκεφαλικό στέλεχος (το τμήμα που συνδέεται με το νωτιαίο μυελό).

Κατά καιρούς οι όγκοι των ωοθηκών έχουν βρεθεί να περιέχουν ξένους ιστούς, όπως τρίχες, δόντια, χόνδρο, λίπος και μυς. Οι εν λόγω όγκοι, συνήθως καλοήθεις, αποκαλούνται τερατώματα. Αν και η αιτία τους είναι άγνωστη, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οφείλονται σε ανώριμα ωάρια, τα οποία με ανεξέλεγκτο τρόπο παράγουν διάφορα μέρη του σώματος.

Εγκεφαλικά κύτταρα έχουν συχνά ανακαλυφθεί σε τερατώματα των ωοθηκών, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να φθάσουν σε τέτοιο σημείο οργάνωσης που να μοιάζουν πια με εγκέφαλο, όπως στην περίπτωση του κοριτσιού.

Το κορίτσι πάντως δεν εμφάνιζε κάποια συμπτώματα, νευρολογικά ή άλλα, και δεν είχε ιδέα για το τι περιείχε η ωοθήκη της. Ο όγκος τελικά αφαιρέθηκε χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.

Άλλες όμως περιπτώσεις γυναικών με τερατώματα ωοθηκών έχει αναφερθεί ότι εμφάνισαν αλλαγή προσωπικότητας, παρανοϊκές σκέψεις, σύγχυση, ευερεθιστότητα, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια μνήμης κ.α. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα εγκεφαλικά κύτταρα μέσα στην ωοθήκη ως ξένο σώμα και τους επιτίθεται.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον Μασαγιούκι Σιντάκου του Ιατρικού Κέντρου Σίγκα της Ιαπωνίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροπαθολογίας «Neuropathology», σύμφωνα με το «New Scientist».

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Κίναωοθήκες
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιανουαρίου06:28Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο