LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2016 16:59

Τέλος στην διαστημική Οδύσσεια της Rosetta

Η αποστολή της Rosetta έλαβε τέλος αφού προσέκρουσε στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι.

διαστημικό σκάφος - Ροζέτα - Rosetta - τέλος

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Rosetta στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η σημερινή θεαματική προσεδάφιση-σύγκρουση ήταν η τελευταία πράξη της πολυετούς διαστημικής αποστολής που τους τελευταίους 26 μήνες βασίσθηκε στη στενή συνύπαρξη της Rosetta με τον κομήτη 67P.

διαστημικό σκάφος - Ροζέτα - Rosetta - τέλος

Η αποστολή της Rosetta αποφασίσθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Οι κομήτες, που εμφανίσθηκαν εδώ και 4,5 εκατομμύρια χρόνια, περιλαμβάνονται στα πιο πρωτόγονα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή , που στοίχισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, επέτρεψε τη συλλογή πλούσιας συγκομιδής δεδομένων που θα δώσουν τροφή στους επιστήμονες για πολλά χρόνια.

Η ευρωπαϊκή αποστολή σημαδεύτηκε από τις περιπέτειες του μικρού ρομπότ Philae που προσεδαφίστηκε πανηγυρικά τον Νοέμβριο 2014 στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Tchourioumov-Guerassimenko. Επειτα από μερικές αναπηδήσεις, το ρομπότ σταθεροποιήθηκε, αλλά ξαπλωμένο στο πλευρό σε μία σκιερή πλευρά του κομήτη. Από τον Ιούλιο 2015 είναι σιωπηλό, ενώ, στις 27 Ιουλίου, η Rosetta διέκοψε κάθε επικοινωνία με το μικρό ρομπότ.

διαστημικό σκάφος - Ροζέτα - Rosetta - τέλος

Με 7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντέρ της, η Rosetta ετέθη σε τροχιά το 2004 και συνόδευσε τον κομήτη Τσούρι από τον Αύγουστο 2014, ο οποίος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ηλιο. Τα ηλιακά πάνελ της δέχονταν όλο και λιγότερο ηλιακό φως και άρχισε να χάνει ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αποφάσισε , κατά συνέπεια, να θέσει τέλος στην περιπέτεια όσο συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της Rosetta.

Το τελευταίο της show παίχτηκε σε απόσταση 700 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Ξεκίνησε χθες το βράδυ όταν, σε μία στιγμή που βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Τσούρι, η Rosetta φούλαρε τους κινητήρες της για τρία λεπτά για να μπει σε τροχιά που θα την οδηγούσε απευθείας σε πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη.

διαστημικό σκάφος - Ροζέτα - Rosetta - τέλος

Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος άρχισε μία αργή κάθοδο που διήρκεσε 14 ώρες. Στην αρχή, με ταχύτητα 30 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο και στη συνέχεια εξαιτίας της έλξης του κομήτη με ρυθμό 90 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο (3,2 χιλιόμετρα/ώρα), δηλαδή την ταχύτητα του ανθρώπινου βαδίσματος.

διαστημικό σκάφος - Ροζέτα - Rosetta - τέλος

Η Rosetta δεν είχε κατασκευασθεί για να προσεδαφίζεται. Ομως, οι μηχανικοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε η επαφή του διαστημικού σκάφους με τον κομήτη να είναι όσο γίνεται πιο «μαλακή». «Είναι προγραμματισμένο να σβήσει μόλις έλθει σε επαφή με την επιφάνεια του κομήτη. «Μετά, θα έχει τελειώσει», εξήγησε χθες ο Σιλβέν Λοντιό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμεραΧθες 21:20 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future Unfold - Framing the Future of Technology», στο Μέγαρο Μουσικής.

Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματαΧθες 21:38 | Ειδήσεις

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι «ισχυρές και σεβαστές ξανά στην παγκόσμια σκηνή» και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη νωρίτερα φέτος

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο ΠαπαστεργίουΧθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η εγκατάσταση καμερών σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί, ή δυνητικά μπορεί να σημειωθούν συγκρούσεις δεν συνιστούν απλώς τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, αλλά ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑΧθες 23:09 | Ειδήσεις

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Να διαμορφώσουμε αυτή την εποχή μαζί» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο