LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2016 10:47

Αγωνία για τις αποκαλύψεις της NASA για την “Ευρώπη”

Σε αναταραχή βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ενόψει της έκτακτης ανακοίνωσης για τα ευρήματα-έκπληξη στο δορυφόρο του πλανήτη Δία.

Ευρώπη - δορυφόρος - ΔΙΑΣ - πλανήτης

Kάτι «τρέχει» με το δορυφόρο Ευρώπη του Δία, που όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, περιέχει ένα υπόγειο ωκεανό.

Η NASA ανακοίνωσε ότι απόψε (21:00 ώρα Ελλάδας) θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με ασυνήθιστη δραστηριότητα στον εν λόγω δορυφόρο.

Τα νέα δεδομένα αφορούν παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ και η διεθνής επιστημονική κοινότητα περιμένει με ενδιαφέρον να ακούσει τι καινούριο έχει προκύψει. Το 2012, το Χαμπλ είχε εντοπίσει υδρατμούς πάνω από το νότιο πόλο της Ευρώπης, οι οποίοι πιθανώς οφείλονταν σε πίδακες που εκτοξεύονταν από τα έγκατα του δορυφόρου.

Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ότι αυτή τη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο είδε τέτοιους πίδακες, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός, ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να έχει συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.

Πέρυσι η NASA έκανε γνωστό ότι μέσα στη δεκαετία του 2020 σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό σκάφος για να μελετήσει καλύτερα την Ευρώπη. Το 2015, εξάλλου, το Χαμπλ είχε επιβεβαιώσει ότι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, ο Γανυμήδης, διαθέτει ένα υπόγειο ωκεανό με πιθανώς περισσότερο νερό και από τη Γη.

Από τότε που το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, αυξάνονται οι ενδείξεις -με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει έως τώρα- πως ο νάνος πλανήτης φιλοξενεί ένα ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.

Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών γεωλόγων θεωρεί μεγάλη την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός νερού βάθους άνω των 100 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, στη Γη που είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, ο βαθύτερος ωκεανός δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», εκτιμούν ότι ο ωκεανός, που πιθανώς βρίσκεται κάτω από την επίπεδη έκταση 900 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planum, έχει περιεκτικότητα σε αλάτι 30%, όση περίπου η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται πάντως μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις πιθανές γεωλογικές διαδικασίες στον Πλούτωνα, συνεπώς χρειάζονται επιβεβαίωση από παρατηρήσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο23:43Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ – Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία23:29Super League: Ξανά με ανατροπή στην κορυφή η ΑΕΚ 23:14"Νυχτερινός Ποιμήν": Εντοπίστηκαν ανήλικα άτομα στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ σε νυχτερινά κέντρα23:00Λίβανος: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση του Ισραήλ22:44Ακριβότερο της τελευταίας πενταετίας θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι22:30Πόλεμος στην Ουκρανία: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο Μαϊάμι, δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ22:16Δύο τραυματίες από μαχαιρώματα στην Αχαρνών22:02ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Άνετη νίκη για τους Θεσσαλονικείς στην Τούμπα21:48Είδος πολυτελείας...το νερό21:34Λαμία: Αποχώρησαν οι αγρότες από τα διόδια Τραγάνας 21:20Super League: Το απόλυτο... μηδέν στη Λάρισα21:06Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:52ANT1 Sports: Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν με ισοπαλία το 202520:38Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου20:24Διπλός σεισμός ανοικτά της Ραφήνας20:10Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 - Στηρίζει το σωματείο "Ελίζα" που μάχεται ενάντια στην κακοποίηση παιδιών19:56Τρίκαλα: Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα μπλόκα της Δυτικής Θεσσαλίας19:42Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμένη η διέλευση οχημάτων στα Πράσινα Φανάρια19:28ΑΑΔΕ για τον έλεγχο στον Σύλλογο των Τεμπών: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου19:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο