LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2016 16:31

Τα περιστέρια… διαβάζουν!

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας τα πτηνά εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν έως 58 λέξεις.

AP - περιστέρι

Τα περιστέρια έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» και ίσως διαθέτουν υψηλότερη νοημοσύνη ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνούς ερευνητικής ομάδας, τα περιστέρια μπορούν να μάθουν να διακρίνουν πραγματικές λέξεις από τυχαία γράμματα στη σειρά, απλά κοιτάζοντας τους συνδυασμούς των γραμμάτων τους.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ένα μη πρωτεύον είδος διαθέτει τη λεγόμενη «ορθογραφική ικανότητα», δηλαδή την ικανότητα να αναγνωρίζει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο που αντιπροσωπεύεται σε δύο διαστάσεις, όπως μία λέξη.

Στο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτέιγκο στη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο του Ρουρ στη  Γερμανία,  χρησιμοποιήθηκε μία ομάδα 18 περιστεριών, από τα οποία επιλέχθηκαν τα 4 πιο έξυπνα και εκπαιδεύτηκαν για διάστημα οκτώ μηνών.

Οι ερευνητές έστρεφαν ένα φως μέσα από τρεις τρύπες ώστε να τραβήξουν την προσοχή των πουλιών, και λίγο μετά παρουσίαζαν τρόφιμα σε ένα μικρό δίσκο. Αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε αρκετές φορές, τα περιστέρια έμαθαν τελικά ότι το φαγητό ακολουθεί την αναλαμπή του φωτός, προκαλώντας τα να ραμφίζουν το φως σε αναμονή για τροφή.

Τα περιστέρια εκπαιδεύτηκαν να ραμφίζουν λέξεις με τέσσερα γράμματα που εμφανίζονταν στις τρεις τρύπες ή να ραμφίζουν το σύμβολο ενός αστεριού όταν εμφανιζόταν μία μη-λέξη.

Η ομάδα προσέθετε λέξεις μία προς μία, και τα τέσσερα περιστέρια στο τέλος διέθεταν λεξιλόγια που κυμαίνονταν από 26 έως 58 λέξεις, καθώς και πάνω από 8.000 μη-λέξεις.

Για να διαπιστωθεί αν τα περιστέρια μάθαιναν να διακρίνουν πραγματικά λέξεις από μη-λέξεις και όχι ότι απλώς τις απομνημόνευαν, οι ερευνητές εισήγαγαν λέξεις που τα πουλιά δεν είχαν δει ποτέ πριν. Τα περιστέρια ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποιες ήταν οι νέες λέξεις, σε μεγάλο ποσοστό, εντοπίζοντας ζεύγη γραμμάτων όπως «ΕΝ» και «AL» που ήταν πιο πιθανό να αποτελούν κομμάτια λέξεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ντέμιαν Σκαρφ.

«Τα περιστέρια χωρίζονται εξελικτικά κατά 300 εκατομμύρια χρόνια από τον άνθρωπο και έχουν εντελώς διαφορετικές αρχιτεκτονικές εγκεφάλου, αλλά εμφανίζουν μια τέτοια δεξιότητα όπως η ορθογραφική επεξεργασία. Πρόκειται για κάτι εκπληκτικό», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, Ονούρ Γκουντουρκούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι τα πουλιά είναι ιδανικά για χρήση σε μελέτες που επιδιώκουν να διερευνήσουν την εξελικτική προέλευση της ανθρώπινης γλώσσας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Ασθενής το έσκασε από το νοσοκομείο Ρίου08:32Λάρισα: Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις08:18Τρίκαλα: Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες - Αποφασίζουν κι άλλες μορφές δράσεων08:04Χανιά: Παραμένουν οι αγρότες στο αεροδρόμιο - Οι επόμενες κινήσεις τους07:50Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από το Capital Link 2025 στη Νέα Υόρκη07:38Τροχαίο ατύχημα στα Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο 23χρονη07:24Τέλη Κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες07:10Λίβερπουλ: Εκτός αποστολής ο Σαλάχ για τον αγώνα κόντρα στην Ίντερ06:56Εύβοια: Άγρια συμπλοκή με τραυματία και καταδίωξη06:52Γαλλία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο του Λούβρου06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Δένδιας: Μετατροπή της Άμυνας από δημοσιονομικό βάρος σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος23:59Formula 1: Φινάλε πρωταθλήματος - Ο Λάντο Νόρις έγραψε ιστορία στο 24ο Grand Prix που μεταδόθηκε αποκλειστικά από ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+23:45Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής23:32Στον ΑΝΤ1 ο κτηνοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα23:18Ιωάννινα: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης 23:04Η ΑΕΛ ανακοίνωσε τον Παντελίδη 22:51Καλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητο22:37Μπλόκα Αγροτών: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηράκλειο 22:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο