Νέος αλγόριθμος κάνει εφικτή τη δημιουργία κινούμενων φωτογραφιών
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας διαδραστικών φωτογραφιών.
Σύμφωνα με την ομάδα του MIT, ο αλγόριθμος αναλύει το βίντεο ενός στάσιμου αντικειμένου προκειμένου να εντοπίσει «μικροσκοπικές σχεδόν αόρατες δονήσεις», προσδιορίζοντας έτσι πώς το αντικείμενο μπορεί να κινηθεί.
Η τεχνική, που ονομάζεται διαδραστικό δυναμικό βίντεο (IDV), δεν απαιτεί τη χρήση ειδικής κάμερας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ειδικών εφέ σε βιντεοπαιχνίδια ή ταινίες.
«Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να συλλάβουμε τη φυσική συμπεριφορά των αντικειμένων, η οποία μας παρέχει έναν τρόπο να παίξουμε μαζί τους στον εικονικό κόσμο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Έιμπ Ντέιβις, μέλος της επιστημονικής ομάδας του MIT.
Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του Γάλλου Julien Douvier που δημιούργησε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με κινούμενες εικόνες μέσα από το tumblr του.
Μία πιθανή εφαρμογή για τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι η βελτίωση του ρεαλισμού των παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας, όπως το Pokemon Go, δήλωσε η ομάδα.
Στο Pokemon Go εικονικά τερατάκια εμφανίζονται στον «πραγματικό» κόσμο μέσα από την κάμερα του κινητού, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με πραγματικά αντικείμενα.
Ένας ακόμα τομέας στον οποίο θα μπορούσε να έχει επιτυχή εφαρμογή η τεχνολογία αυτή είναι στα animation (κινούμενα σχέδια), αφού είναι δυνατό να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην κινηματογραφική βιομηχανία.