Διάλεξη από τον Πέτρο Μάρκαρη στην ΤτΕ
Ο λογοτέχνης Πέτρος Μάρκαρης θα μιλήσει με θέμα: Ο συγγραφέας και οι πόλεις του στις «Καταθέσεις Πολιτισμού» που οργανώνονται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η διάλεξη επρόκειτο αρχικώς να δοθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου, όμως με νεότερη ανακοίνωση της ΤτΕ ανακοινώθηκε ότι μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα κια η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τελικώς την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 18:00, στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος).
Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης.
Για την είσοδο στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ή δημοσιογραφικής ταυτότητας.
Περισσότερα για τη διάλεξη
Η διάλεξη θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη σχέση του συγγραφέα με τις πόλεις στις οποίες έζησε, την Κωνσταντινούπολη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Βιέννη και την Αθήνα. Ο κ. Μάρκαρης θα περιγράψει την Κωνσταντινούπολη των νεανικών του χρόνων και τις σχέσεις μεταξύ των Τούρκων και των μειονοτήτων που ζούσαν εκεί στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50. Η Βιέννη υπήρξε για τον συγγραφέα η πόλη που του άνοιξε τις πύλες της Ευρώπης. Ο κ. Μάρκαρης θα περιγράψει επίσης τους λόγους της εγκατάστασής του στην Αθήνα και το πώς η ελληνική πρωτεύουσα κατέληξε να γίνει η «ηρωίδα» των μυθιστορημάτων του. Στο δεύτερο σκέλος της διάλεξής του, ο συγγραφέας θα ερευνήσει τη σημασία των πόλεων στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα και το πώς οι πόλεις εξελίχθηκαν σε έναν από τους κυριότερους πρωταγωνιστές του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1976 εργάζεται ως ανεξάρτητος συγγραφέας.
Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα (Νυχτερινό δελτίο, Άμυνα ζώνης, Ο Τσε αυτοκτόνησε, Βασικός μέτοχος, Παλιά πολύ παλιά, Ληξιπρόθεσμα δάνεια, Περαίωση, Ψωμί-παιδεία-ελευθερία, Τίτλοι τέλους) και θεατρικά έργα (Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο, το Έπος του Βασιλιά Υμπύ, Οι φιλοξενούμενοι, Όπως και τα άλογα). Συνεργάστηκε στα σενάρια των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Μέρες του ’36, Ο Μεγαλέξαντρος, Το μετέωρο βήμα του πελαργού, Το βλέμμα του Οδυσσέα, Μια αιωνιότητα και μια μέρα, Η Σκόνη του Χρόνου. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά έργα των Μπρεχτ, Βέντεκιντ, Σνίτσλερ, καθώς και τον Φάουστ του Γκαίτε.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Raymond Chandler (Ιταλία), το διεθνές βραβείο Fregene (Ιταλία), το βραβείο Barcelona Negra (Ισπανία), το βραβείο καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος του γαλλικού περιοδικού Le Point, καθώς και με το μετάλλιο Γκαίτε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Επιπλέον πληροφορίες
•Την ημέρα της διάλεξης, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα παραμείνει ανοικτό έως τις 18.00, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και παράλληλα να δουν την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965), Ανάμεσα σε δύο κόσμους» που φιλοξενείται εκεί αυτή την περίοδο.
•Πριν από τη διάλεξη θα προβληθεί η εκπομπή «Μονόγραμμα» (2009), από το Αρχείο της ΕΡΤ, που είναι αφιερωμένη στον Πέτρο Μάρκαρη.