LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2016 11:17

Πώς απέκτησε τον πανύψηλο λαιμό της η καμηλοπάρδαλη;

«Διαβάστηκε» το DNA της καμηλοπάρδαλης.  Δείτε τι αποκαλύπτει η νέα επιστημονική έρευνα που αλλάζει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.  

Μωρό Καμηλοπάρδαλη - Ζωολογικός κήπος

Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα της καμηλοπάρδαλης και ανακάλυψαν στα γονίδιά της μερικές μεταλλάξεις, που μπορεί να εξηγούν πώς κατάφερε να αποκτήσει τόσο ψηλό λαιμό στην πορεία της εξέλιξης και να γίνει έτσι το ψηλότερο θηλαστικό στη Γη.

Οι καμηλοπαρδάλεις φθάνουν σε ύψος σχεδόν τα έξι μέτρα και, από αυτά, τα δύο μέτρα είναι ο λαιμός τους. Παρ' όλα αυτά, μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι ζώα που ανέκαθεν αποτελούσαν αίνιγμα για τους βιολόγους, μεταξύ άλλων και για τον Κάρολο Δαρβίνο.

Κατά την τελευταία 15ετία ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 40% εξαιτίας των λαθροκυνηγών και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Με αυτό τον ρυθμό, αναμένεται ότι ο συνολικός αριθμός τους στον πλανήτη θα πέσει κάτω από τις 10.000 έως το τέλος του αιώνα μας.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κένυα και την Τανζανία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάγκλας Κάβενερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», «διάβασαν» επίσης το γονιδίωμα του στενότερου συγγενούς της καμηλοπάρδαλης, του οκάπι, το οποίο μοιάζει με ζέβρα.

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι η καμηλοπάρδαλη και το οκάπι διαχωρίσθηκαν εξελικτικά πριν από περίπου 11,5 εκατομμύρια χρόνια. Εκτός από το οκάπι, οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA της καμηλοπάρδαλης με το DNA 40 άλλων θηλαστικών (ανθρώπου, προβάτων, αγελάδων, καμηλών, ποντικιών κ.α.). Ανακάλυψαν έτσι περίπου 70 γονίδια, που τα έχουν ακόμη και οι άνθρωποι, αλλά εμφανίζουν μεταλλάξεις μοναδικές στο γονιδίωμα της καμηλοπάρδαλης. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις της «χάρισαν» το επιβλητικό ύψος της.

Τώρα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να «παίξουν» λίγο με αυτά τα γονίδια, εισάγοντάς τα σε ποντίκια, για να δουν κατά πόσο αυτά θα αναπτύξουν μακριούς λαιμούς. Το κατ' εξοχήν γονίδιο-στόχος, που έχει υποστεί μετάλλαξη στην καμηλοπάρδαλη, είναι το FGFRL1, το οποίο είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος, τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα ποντίκια.

Σημειωτέον ότι ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης αποτελείται από επτά σπονδύλους, όσους και ο ανθρώπινος λαιμός, απλώς στην περίπτωσή της οι σπόνδυλοι είναι πιο επιμήκεις. Οπότε το επόμενο πείραμα γενετικής μπορεί να στοχεύει σε... μακρυλαίμηδες ανθρώπους!

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαλαιό Φάληρο: Η γυναίκα που συνελήφθη είναι η μητέρα του νεκρού κοριτσιού – Παραδέχτηκε ότι εγκατέλειψε το παιδί, πώς εντοπίστηκεΣήμερα 15:52 | Ειδήσεις

Δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη κατάθεση- Υποστήριξε ότι το παιδί χτύπησε στο σπίτι και φοβήθηκε ότι δεν είναι ζωντανό

Ίμερος Ροδόπης: Οι τελευταίες εξελίξεις για την 12χρονη που παρασύρθηκε στη θάλασσαΣήμερα 19:30 | Ειδήσεις

Για τον εντοπισμό του κοριτσιού έγιναν έρευνες με 2 πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδιωτικά σκάφη.

Σε εξέλιξη η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου – Πολύ αυξημένη κίνηση σε λιμάνια, διόδια, ΚΤΕΛΣήμερα 18:03 | Ειδήσεις

Οι πληρότητες των πλοίων από Πειραιά αγγίζουν το 100%

Ο Τραμπ έδωσε εντολή σε δυο πυρηνικά υποβρύχια να πάρουν θέση κοντά στη ΡωσίαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Η απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, στις δηλώσεις του Μεντβέντεφ, αναφορικά με το τελεσίγραφο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εγνατία Οδός: Τροχαίο με νεκρή αρκούδα21:59Ο Τραμπ έδωσε εντολή σε δυο πυρηνικά υποβρύχια να πάρουν θέση κοντά στη Ρωσία21:45Ολυμπιακός: Τη Δευτέρα ανοίγει τις πόρτες του το νέο μουσείο των «ερυθρόλευκων»21:31Θεσσαλονίκη: Αγόραζε ηλεκτρονικές συσκευές με πλαστά χαρτονομίσματα21:17Πύργος: Άλογα εμφανίστηκαν ξαφνικά στο δρόμο και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα 21:03ΟΠΕΚΕΠΕ: Στελέχη της ΑΑΔΕ στα γραφεία του Οργανισμού για τη συλλογή στοιχείων20:48Πορτάρα - ΠΕΥΦΑ: Να προσληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι 450 μόνιμοι αρχαιοφύλακες20:35Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:21Χανιά: Φωτιά στο υπόγειο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων20:08Γάζα: Όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν Παλαιστινιακό κράτος19:54Ίμερος Ροδόπης: Οι τελευταίες εξελίξεις για την 12χρονη που παρασύρθηκε στη θάλασσα19:40Χανιά – καταγγελία για ασέλγεια σε ανήλικους: Οι κατηγορίες κατά του 63χρονου γιατρού αναβαθμίστηκαν σε κακούργημα19:25Ο Όμιλος AKTOR παρέδωσε τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος στην Ολυμπία Οδό19:11Παλάσιος: Επιστρέφει Ελλάδα και υπογράφει στον Λεβαδειακό18:54Μάχη με τις φλόγες στη Μέλισσα Λεχαινών - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις18:40Σε εξέλιξη η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου – Πολύ αυξημένη κίνηση σε λιμάνια, διόδια, ΚΤΕΛ18:26Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης – Σίσκος: Η θέση του στον τελικό18:11Μασκ: Ξόδεψε εκατομμύρια για στήριξη Ρεπουμπλικανών υποψηφίων παρά τη διαμάχη με τον Τραμπ17:58Ίμερος Ροδόπης: Συναγερμός στο Λιμεναρχείο για ανήλικη που παρασύρθηκε με φουσκωτή λέμβο17:44ΕΚΑΒ: Διευκρινίσεις για την καθυστέρηση αεροκομιδής ασθενούς επείγοντος καρδιολογικού περιστατικού17:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο