LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΣυνταγέςΔημοσίευση: 28 Απριλίου 2016 10:00

Μεγάλη Πέμπτη: Πώς θα βράσω και θα βάψω τα αυγά του Πάσχα

Έφτασε η μέρα που πρέπει να βράσουμε και να βάψουμε σωστά τα αυγά της Ανάστασης. Διαβάστε τις συμβουλές, για να τα κάνετε τέλεια!

κόκκινα αυγά - Πάσχα

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και βάφουμε τα αυγά του Πάσχα. Πριν από αυτό όμως, πρέπει να βράσουμε σωστά πλήθος αυγών, ώστε να… τρώγονται και να μην μας σπάνε στο βάψιμο. Το βάψιμο, από την άλλη, είναι τέχνη κι όπως κάθε τέχνη, έχει τα μυστικά της.

Το πρώτο βήμα για να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα είναι να επιλέξουμε σωστά αυγά. Να προτιμήσετε τα μεσαίου μεγέθους, (40 – 50 γραμμαρίων) , αφού τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα στο βράσιμο, αλλά και να μην βαφτούν καλά. Επιπλέον, τα μπεζ αυγά δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στο χρώμα, αφού τα άσπρα «χαλάνε» το κόκκινο της βαφής ή όποιο άλλο χρώμα περαστεί πάνω τους.

Το σωστό βράσιμο

Καλό θα είναι να έχετε βγάλει τα αυγά από το ψυγείο μια μέρα νωρίτερα. Αν όχι αφήστε τα έξω, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Το καλό πλύσιμό τους είναι απαραίτητο, για την απομάκρυνση λιπαρών ουσιών ή μικροσκουπιδιών, ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα η βαφή. Ένα πέρασμα με ξύδι πριν το βράσιμο βοηθά στο τέλειο καθάρισμα και γυάλισμα.

Για να τα βράσετε χωρίς να σπάσουν, βάλτε τα σε φαρδιά κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέστε αλάτι και λεμόνι και βράστε σε χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία για 12 λεπτά.

Πάσχα - αυγά

Το τέλειο βάψιμο

Μετά το βράσιμο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα τοποθετήσετε στην κατσαρόλα με τη βαφή, με μια τρυπητή κουτάλα και με απόσταση μεταξύ τους, τόση ώστε να μην ακουμπάνε.

Ο χρόνος παραμονής στη βαφή εξαρτάται από την ίδια τη βαφή, οπότε ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία.

Βγάλτε τα ένα – ένα και πάλι με την τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί ή πετσέτα.

Αφού στεγνώσουν και κρυώσουν, γυαλίστε τα με λάδι, χρησιμοποιώντας και πάλι χαρτί ή πετσέτα.

Tip: Αν και πιο χρονοβόρο, το βάψιμο των αυγών σε ζεστό νερό δίνει εντονότερα και πιο ομοιόμορφα χρώματα, σε αντίθεση με το κρύο, που συχνά δημιουργεί «σπασίματα» στο χρώμα.

Η διακόσμηση των βαμμένων αυγών και οι εναλλακτικές βαφές

Πάσχα - αυγά

Συχνές είναι οι… καλλιτεχνικές παρεμβάσεις πάνω στα αυγά. Άλλοτε με λουλούδια, άλλοτε με φλούδες και λαχανικά. Δοκιμάστε το σε κάποια από τα αβγά και δεν θα χάσετε.

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να βάψετε τα αβγά με φυσικό τρόπο, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Για κόκκινο χρώμα χρησιμοποιήστε τα παντζάρια, για πράσινο φλούδες καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα (μαϊντανό, άνηθο, κτλ. ). Για καφέ χρώμα κρεμμύδι και για μωβ κόκκινο λάχανο ή βιολέτες. Για ανοιχτό κίτρινο φύλλα αμυγδαλιάς και για πιο σκούρο πάπρικα.

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία σας

Α. Φορέστε πλαστικά γάντια κατά το βάψιμο και καλύψτε το χώρο που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς οι βαφές αφήνουν μόνιμους λεκέδες.

Β. Ποτέ μην βάφετε ραγισμένα αυγά.

Γ. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης των αυγών. Θα τα έχετε έτσι κι αλλιώς πολλές μέρες στη διάθεσή σας για κατανάλωση.

Δείτε εδώ τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το τέλειο πασχαλινό τσουρέκι

Καλό βάψιμο και καλή Ανάσταση

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στουρνάρας: Έχουμε σταθερότητα και λιγότερο λαϊκισμό με την κυβέρνηση Μητσοτάκη15:07Γάζα – Χαμάς: Αρνούνται να παραδοθούν τα μέλη της ένοπλης πτέρυγας που κρύβονται στη Ράφα14:52Τσιάρας για ευλογιά αιγοπροβάτων: Να αποφύγουμε τον εμβολιασμό - Χώρες που το έκαναν δεν βγήκαν από την ζωονόσο14:38Δανία – social media: Απαγόρευση σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών14:23Ο Αντετοκούνμπο 4ος σε έσοδα στη σεζόν του ΝΒΑ 14:09Κουλιεράκης: Η Λίβερπουλ στη μάχη για την απόκτηση του 13:54ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως και την Τρίτη13:40Ξάνθη: Αγέλη λύκων πέρασε μπροστά από εκκλησία χωριού (βίντεο)13:2542ος Αυθεντικός Μαραθώνιος 2025: Νικητής ο Παναγιώτης Καραΐσκος13:10Βουλγαρία: Αυτοκίνητο έπεσε σε λίμνη μετά από καταδίωξη - Έξι νεκροί και τέσσερις τραυματίες 12:55Επιστροφή Ενοικίου: Θα καταβληθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο12:40ΟΟΣΑ: Από τους χαμηλότερους ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα12:26Ιαπωνία: Προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου μετά τα 6,8 Ρίχτερ12:12ΗΠΑ – Shutdown: Περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της δημοσιονομικής παράλυσης11:57ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 43.000 ανήλικα τέκνα11:43Αττική Οδός: Χειροπέδες σε οδηγό που κινούταν σε μεγάλη απόσταση… με την όπισθεν!11:29Θεσσαλονίκη: Κατάστημα έδωσε αλκοόλ σε ανήλικο - Συνελήφθη ο υπεύθυνος11:15Βραβεία Grammy: Στην κορυφή των υποψηφιοτήτων ο Κέντρικ Λαμάρ και η Lady Gaga11:01Βόλος: Λιμενικός κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος δύο μαθητών 10:48Ρόδος: Σύλληψη κληρικού με 2 κιλά κοκαΐνης10:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο