LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2016 10:00

Ο Μάρτιος του 2016 έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Που αποδίδουν οι επιστήμονες το φαινόμενο. Ανάλογο ρεκόρ και για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πόσο ανησυχητική είναι η εξέλιξη;

Ήλιος - Ζέστη - Καλοκαιρία

Κάθε μήνας του 2016 σπάει τα θερμοκρασιακά ρεκόρ δεκαετιών. Το αποκορύφωμα ήταν ο φετινός Μάρτιος, που αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα - η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA.

Ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν κατά 1,04 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο, αλλά ο Μάρτιος ήταν συγκριτικά ακόμη πιο ζεστός.

Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ.

Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στην δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο διάσημος κλιματολόγος Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία για τον Μάρτιο, δήλωσε: «Ουάου! Συνεχίζω να σοκάρομαι από αυτά που βλέπουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο επικίνδυνα κοντά βρισκόμαστε πλέον στο να εισέλθουμε μόνιμα σε αχαρτογράφητα νερά. Καθίσταται έτσι ακόμη πιο επείγουσα η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».

Οι επιστήμονες περιμένουν πλέον τα επίσημα στοιχεία για τον Μάρτιο 2016 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά αναμένεται -όπως γίνεται σχεδόν πάντα- να μην διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που μόλις δημοσιοποίησε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη εκτιμά ότι το 2016 θα υπάρξει νέο ετήσιο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τρίτο κατά σειρά έτος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:47Θεσσαλονίκη: Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ τους σήμερα στο λιμάνι - Ποια σημεία θα αποκλείσουν10:33ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές COVID-19 και 7 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης10:19Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας10:05Ηράκλειο: Συνελήφθη 45χρονος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας09:52Μπλόκα Αγροτών: Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Οκτάωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα και Εξοχή09:38Μεξικό: Με ποινή φυλάκισης τιμωρείται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων09:24Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok09:10Συμμαχία των Προθύμων - Ουκρανία: "Στο τραπέζι" η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων08:56Προϋπολογισμός 2026: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για την ψήφισή του08:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη, για παράνομες επιδοτήσεις – 14 προσαγωγές08:28Χανιά: Προσποιήθηκε τον λογιστή, μπήκε στο σπίτι και την λήστεψε08:14Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ, στην ανατολική Ουκρανία08:00Στα μπλόκα αγρότες σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Προετοιμασίες για πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια07:47Συνεδρίαση της ΚΟ σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη07:33Συνελήφθησαν ανήλικοι που διέπρατταν κλοπές εις βάρος υπαλλήλων αρτοποιείων και περιπτέρων (βίντεο)07:18Ασπρόπυργος - Επιχείρηση αστυνομίας: Βρέθηκε κλεμμένη καραμπίνα (Εικόνες)07:04Χριστουγενιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης στον ΑΝΤ106:50Σεισμός 6,7 βαθμών στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Δεκεμβρίου06:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο