LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2016 10:00

Ο Μάρτιος του 2016 έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Που αποδίδουν οι επιστήμονες το φαινόμενο. Ανάλογο ρεκόρ και για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πόσο ανησυχητική είναι η εξέλιξη;

Ήλιος - Ζέστη - Καλοκαιρία

Κάθε μήνας του 2016 σπάει τα θερμοκρασιακά ρεκόρ δεκαετιών. Το αποκορύφωμα ήταν ο φετινός Μάρτιος, που αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα - η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA.

Ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν κατά 1,04 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο, αλλά ο Μάρτιος ήταν συγκριτικά ακόμη πιο ζεστός.

Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ.

Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στην δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο διάσημος κλιματολόγος Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία για τον Μάρτιο, δήλωσε: «Ουάου! Συνεχίζω να σοκάρομαι από αυτά που βλέπουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο επικίνδυνα κοντά βρισκόμαστε πλέον στο να εισέλθουμε μόνιμα σε αχαρτογράφητα νερά. Καθίσταται έτσι ακόμη πιο επείγουσα η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».

Οι επιστήμονες περιμένουν πλέον τα επίσημα στοιχεία για τον Μάρτιο 2016 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά αναμένεται -όπως γίνεται σχεδόν πάντα- να μην διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που μόλις δημοσιοποίησε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη εκτιμά ότι το 2016 θα υπάρξει νέο ετήσιο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τρίτο κατά σειρά έτος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά12:10Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί των αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων σε 4 τελωνεία της Μακεδονίας11:56Στο λιμάνι του Βόλου οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνες)11:42Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10Θεσσαλονίκη: O χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Μακεδονία10:56Παντελής Παντελίδης - Η Μίνα Αρναούτη στο "Πρωινό": Η κοινωνία έβγαλε όλο τον σεξισμό και τα στερεότυπα, που έχει, πάνω μου10:42Βόλος: Αστυνομικός κλήθηκε σε σπίτι και μαχαιρώθηκε από διαρρήκτη 10:28Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:14Βασίλης Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ναυτιλίας10:00Μπλόκα αγροτών στο λιμάνι του Βόλου (βίντεο)09:46Αθήνα: Πλήθος ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή 49χρονου και συνελήφθη - Από αναβολικά μέχρι... παραισθησιογόνα μανιτάρια (βίντεο)09:32Πυγμαχία: Ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 09:18Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες09:02Κοζάνη: Χάος στο άναμμα του δέντρου - Επικίνδυνα πυροτεχνήματα, πανικός και τραυματισμοί08:48Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή08:34Βόλος: "Απόβαση" στο λιμάνι κάνουν σήμερα εκατοντάδες αγρότες08:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο