LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2016 10:00

Ο Μάρτιος του 2016 έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Που αποδίδουν οι επιστήμονες το φαινόμενο. Ανάλογο ρεκόρ και για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πόσο ανησυχητική είναι η εξέλιξη;

Ήλιος - Ζέστη - Καλοκαιρία

Κάθε μήνας του 2016 σπάει τα θερμοκρασιακά ρεκόρ δεκαετιών. Το αποκορύφωμα ήταν ο φετινός Μάρτιος, που αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα - η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA.

Ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν κατά 1,04 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο, αλλά ο Μάρτιος ήταν συγκριτικά ακόμη πιο ζεστός.

Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ.

Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στην δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο διάσημος κλιματολόγος Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία για τον Μάρτιο, δήλωσε: «Ουάου! Συνεχίζω να σοκάρομαι από αυτά που βλέπουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο επικίνδυνα κοντά βρισκόμαστε πλέον στο να εισέλθουμε μόνιμα σε αχαρτογράφητα νερά. Καθίσταται έτσι ακόμη πιο επείγουσα η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».

Οι επιστήμονες περιμένουν πλέον τα επίσημα στοιχεία για τον Μάρτιο 2016 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά αναμένεται -όπως γίνεται σχεδόν πάντα- να μην διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που μόλις δημοσιοποίησε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη εκτιμά ότι το 2016 θα υπάρξει νέο ετήσιο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τρίτο κατά σειρά έτος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Νίκη κόντρα στην Καρδίτσα στο ντεμπούτο του Κίναν Έβανς16:42Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"16:28Ολλανδία: Ο Ρομπ Γέτεν έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας - Mεγάλη άνοδος και της ακροδεξιάς16:14Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για απόπειρα δολοφονίας της πρεσβευτή του Ισραήλ στο Μεξικό16:00Κάθειρξη οκτώ ετών σε καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών για χρηματισμό από σπουδαστές του15:48Ξεκινούν οι αιτήσεις για την "Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση"15:35O Τζον Μπον Τζόβι επιστρέφει στη σκηνή15:20Στουρνάρας: Έχουμε σταθερότητα και λιγότερο λαϊκισμό με την κυβέρνηση Μητσοτάκη15:07Γάζα – Χαμάς: Αρνούνται να παραδοθούν τα μέλη της ένοπλης πτέρυγας που κρύβονται στη Ράφα14:52Τσιάρας για ευλογιά αιγοπροβάτων: Να αποφύγουμε τον εμβολιασμό - Χώρες που το έκαναν δεν βγήκαν από την ζωονόσο14:38Δανία – social media: Απαγόρευση σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών14:23Ο Αντετοκούνμπο 4ος σε έσοδα στη σεζόν του ΝΒΑ 14:09Κουλιεράκης: Η Λίβερπουλ στη μάχη για την απόκτηση του 13:54ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως και την Τρίτη13:40Ξάνθη: Αγέλη λύκων πέρασε μπροστά από εκκλησία χωριού (βίντεο)13:2542ος Αυθεντικός Μαραθώνιος 2025: Νικητής ο Παναγιώτης Καραΐσκος13:10Βουλγαρία: Αυτοκίνητο έπεσε σε λίμνη μετά από καταδίωξη - Έξι νεκροί και τέσσερις τραυματίες 12:55Επιστροφή Ενοικίου: Θα καταβληθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο12:40ΟΟΣΑ: Από τους χαμηλότερους ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα12:26Ιαπωνία: Προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου μετά τα 6,8 Ρίχτερ12:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο