LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2016 12:10

Παραίτηση Γιαν Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δεν είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα να κάνω τις επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας, δήλωσε ο Γιαν Φαμπρ.

Γιαν Φαμπρ  - Επίδαυρος - παράσταση - παλλόμενα πέη

Την παραίτησή του φέρεται να έχει υποβάλλει στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ο Βέλγος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ, υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε ο “αποκλεισμός” ελληνικών παραγωγών από το φετινό πρόγραμμα.

Κι ενώ δεν υπάρχει προς το παρών επίσημη ενημέρωση ο Γιαν Φαμπρ σε δήλωση του που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα βελγικής εφημερίδας L' avenir, εξηγεί γιατί δεν θέλει πλέον να εργαστεί στην Ελλάδα, «Δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού με τον όρο ότι θα μπορούσα να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργάζομαι σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κόμματα και πολιτικοί αλλά και χρήστες των social media εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο γεγονός ότι από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ απουσιάζουν ελληνικές παραγωγές.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανακοίνωσε πως το φετινό φεστιβάλ θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του, το Βέλγιο, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Ο κ. Φαμπρ συναντήθηκε προχθές με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ενώ αμέσως μετά μετεβη στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Πειραιά, συνοδεία του κ. Μπαλτά, μαζί με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Μέγαρο Μαξίμου - Αλέξης Τσίπρας - Γιάν Φάμπρ - συνάντηση

Με αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικύτωσης ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ.

Σημείωνε επίσης ότι ο Γιαν Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλέξης Τσίπρας - Γιάν Φάμπρ - facebook - ανάρτηση - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ

Αλέξης Τσίπρας - Γιάν Φάμπρ - twitter - ανάρτηση - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών εκφράζουν μέσω social media την αντίθεσή τους. Σε αναβρασμό οι Έλληνες ηθοποιοί, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο θέατρο Σφενδόνη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να αναζητηθεί κοινός τρόπος αντίδρασης.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ - Γιαν Φαμπρ - Καλλιτέχνες - συγκέντρωση

"Νομίζω ότι είναι το λιγότερο υποτιμητικό για τους Έλληνες καλλιτέχνες ότι, επειδή δεν τους γνωρίζει, θα επικεντρώσει το φετινό πρόγραμμα στην ανάδειξη της τέχνης της χώρας του" έγραψε η Αννα Βαγενά ενώ η Έλενα Ακρίτα επιτέθηκε στον κ. Μπαλτά.

Γιάν Φαμπρ - Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ - Έλενα Ακρίτα - facebook - ανάρτηση

Γιάν Φαμπρ - Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ - Άννα Βαγενά - facebook - ανάρτηση

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλα και ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος έκανε λόγο για αφελληνισμό του Φεστιβάλ ενώ το Ποτάμι εξέφρασε την αντίθεσή του και μίλησε για ευτελισμό του σημαντικότερου Φεστιβάλ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο