LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 01 Απριλίου 2016 10:31 | Ανανέωση: 01 Απριλίου 2016 20:43

Θύελλα αντιδράσεων για τα σχέδια Φαμπρ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Αναβρασμός από τις επιλογές του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Η απάντηση Τσίπρα. Η αναδίπλωση Φαμπρ. Σάλος για την παράσταση με γυμνούς χορευτές.

Γιαν Φαμπρ  - Επίδαυρος - παράσταση - παλλόμενα πέη

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι  ανακοινώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος.

Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κόμματα και πολιτικοί αλλά και χρήστες των social media εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο γεγονός οτι από το πρόγραμμα απουσιάζουν ελληνικές παραγωγές.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανακοίνωσε πως το φετινό φεστιβάλ θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του, το Βέλγιο, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Ο κ. Φαμπρ συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ενώ αμέσως μετά μετεβη στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Πειραιά, συνοδεία του κ. Μπαλτά, μαζί με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Μέγαρο Μαξίμου - Αλέξης Τσίπρας - Γιάν Φάμπρ - συνάντηση

Με αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικύτωσης ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι στην συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών,  τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. 

Σημειώνει επίσης ότι ο Γιαν Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλέξης Τσίπρας - Γιάν Φάμπρ - facebook - ανάρτηση - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ

 

Αλέξης Τσίπρας - Γιάν Φάμπρ - twitter - ανάρτηση - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ

Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών εκφράζουν μέσω socail media την αντίθεσή τους.

Σε αναβρασμό οι Έλληνες ηθοποιοί οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο θέατρο Σφενδόνη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να αναζητηθεί κοινός τρόπος αντίδρασης.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ - Γιαν Φαμπρ - Καλλιτέχνες - συγκέντρωση

"Νομίζω ότι είναι το λιγότερο υποτιμητικό για τους Έλληνες καλλιτέχνες ότι, επειδή δεν τους γνωρίζει, θα επικεντρώσει το φετινό πρόγραμμα στην ανάδειξη της τέχνης της χώρας του" γράφει η Αννα Βαγενά ενώ η Έλενα Ακρίτα επιτίθεται στον κ. Μπαλτά.

Γιάν Φαμπρ - Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ - Έλενα Ακρίτα - facebook - ανάρτηση

Γιάν Φαμπρ - Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ - Άννα Βαγενά - facebook - ανάρτηση

 

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλα και ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος κάνει λόγο για αφελληνισμό του Φεστιβάλ ενώ το Ποτάμι εφράζει την αντίθεσή του και μιλά για ευτελισμό του σημαντικότερου Φεστιβάλ.  

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της νωρίτερα μέσω του υπευθύνου του Τομέα Πολιτισμού Κώστα Γκιουλέκα, εξαπολύει επίθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς όπως αναφέρει «αποφάσισε εν μία νυκτί να καταργήσει τη λέξη “ελληνικό” από το Φεστιβάλ Αθηνών και να την αντικαταστήσει με τη λέξη “διεθνές”, εξοστρακίζοντας τους Έλληνες δημιουργούς».

«Με έκπληξη είδαμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που παρουσιάστηκε για την προσεχή τετραετία, από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιαν Φαμπρ, ο οποίος μας ανακοίνωσε πως το Φεστιβάλ θα είναι μία ωδή στο Βέλγιο, χώρα καταγωγής του, και πως ό,τι ξέραμε για το θεσμό-σύμβολο που ταυτίστηκε και ανέδειξε την ελληνική πολιτιστική δημιουργία να το ξεχάσουμε! Ο τίτλος της συνέντευξης Τύπου θα μπορούσε να είναι και “Καληνύχτα Ελλάδα”…» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η ΝΔ απαιτεί από τον Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει άμεσα «για ποιο λόγο αποφάσισε να αφανίσει, με τόσο προκλητικό τρόπο, το ελληνικό στοιχείο από ένα θεσμό-σύμβολο, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες που διαχρονικά στηρίζουν το ελληνικό Φεστιβάλ».

Γιαν Φαμπρ - καλλιτεχνικός διευθυντής - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - Ελληνικό Φεστιβάλ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ:

"Δύο μέρες και κάτι μετά την συνέντευξη του Γιαν Φαμπρ και τον σάλο που -δικαίως- ακολούθησε ο κ. Τσίπρας έγραψε στο Facebook πως παρακάλεσε προσωπικά τον επιμελητή (sic) του, πάλαι ποτέ, Ελληνικού Φεστιβάλ να δώσει μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές.

Αισιοδοξώ πως η κυβέρνηση, με τη βοήθεια μιας νέας 17ωρης διαπραγμάτευσης, θα κατορθώσει τελικά να περάσει ένα-δύο ελληνικά έργα στο ρεπερτόριο του «αναγεννημένου» Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και Βρυξελλών το καλοκαίρι που μας έρχεται".

Το θέμα συζητήθηκε και στη Βουλή με τον Ιάσωνα Φωτήλα να επιτίθεται στον Αριχτείδη Μπαλτά λέγοντας:«Τι να περιμένει κανείς από έναν υπουργό Πολιτισμού που έχει καταντήσει τον πολιτισμό "αριστερά της τσουτσούνας"».

Η παράσταση με τα "παλλόμενα πέη"

Οι έντονες αντιδράσεις ακόμα και χρηστών των μέσω κοινωνικής δικτύωσης δεν εστιάζονται μόνο στο πρόγραμμα του φεστιβάλ αλλά και στο γεγονός ότι στις παραστάσεις που θα «ανέβουν» περιλαμβάνεται και αυτή με τίτλο «Mount Olympus: To glorify the cult of tragedy» (Όρος Όλυμπος: Να δοξάσουμε τη λατρεία της τραγωδίας) όπου άνδρες  εμφανίζονται ολόγυμνοι στη σκηνή χορεύοντας και συρτάκι υπο τους ήχους του «Ζορμπά».

Αναδιπλώθηκε ο Φαμπρ

Βρήκε, τελικά, χρόνο ο Γιαν Φαμπρ προκειμένου να εξετάσει και ελληνικές προτάσεις για το «βελγικό» πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την απουσία Ελλήνων δημιουργών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» ανακοίνωσε πως  «αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις (...) που θα εγκριθούν από ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ».

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο