LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 31 Μαρτίου 2016 00:11

Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό

Τις πύλες του στο ευρύ κοινό ανοίγει για πρώτη φορά το Α' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα, το οποίο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Αρχαίο Θέατρο - Λάρισα

Για πρώτη φορά, με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο που ξεκινάει από τα ριζά του λόφου του Φρουρίου στο κέντρο της πόλης-αποτελώντας πλέον το σήμα κατατεθέν της- θα είναι από την 1η Απριλίου επισκέψιμο για το κοινό, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έφορος Στ. Σδρόλια, έπειτα από πολλές φάσεις επισκευών, αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα «διάλειμμα» των εργασιών μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη φάση, και γι αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας αποφάσισε να επιτρέψει τη μερική επισκεψιμότητα του χώρου. Δηλαδή οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο της ορχήστρας και της σκηνής όπου ο χώρος έχει καθαριστεί, προκειμένου να είναι σε άμεση επαφή με το θέατρο. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν το κοίλο του θεάτρου, όπου και τα εδώλια, καθώς η επόμενη φάση εργασιών αφορά ακριβώς στη στερέωση και αποκατάσταση των εδωλίων και του κοίλου γενικότερα.

Η Εφορεία έχει ως στόχο η φάση αυτή να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στην επόμενη τετραετία το θέατρο -η συστηματική προσπάθεια σταδιακής αποκάλυψης του οποίου ξεκίνησε το 1977- να είναι πλήρως επισκέψιμο.

Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να αρχίσει η νέα φάση των εργασιών, ιδιώτες αλλά και σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο.

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα και ένα από τα μεγαλύτερα κατά την αρχαιότητα -καθώς μαζί με το επιθέατρο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τους 12.000 θεατές. Ειδικά, όπως παρατηρεί η κ. Σδρόλια, τα κτίρια της σκηνής που είναι διατηρημένα σε σημαντικό ύψος έχουν μία μοναδικότητα, όπως επίσης μοναδική είναι και η θέση του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης σε κεντρικό σημείο. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν πάρα πολλές επιγραφές σχεδόν σε όλα τα εδώλια τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην ιστορία τα πόλης με σχετική μελέτη για το θέμα να είναι υπό εξέλιξη. Επίσης, έχουν βρεθεί και αγάλματα και λοιπά ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτριαΧθες 17:39 | Ειδήσεις

Η μαθήτρια μαζί με τους γονείς της, κατήγγειλε ότι ο καθηγητής, προχωρούσε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, μέσα στο σχολείο.

Κορονοϊός – γρίπη: Πόσοι πέθαναν την τελευταία εβδομάδαΧθες 17:01 | Ειδήσεις

Μείωση παρουσιάζουν τόσο τα κρούσματα του κορονοϊού, όσο και αυτά της γρίπης.

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίουΧθες 18:10 | Ειδήσεις

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές τις απαιτήσεις της Ελλάδας και ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητες γίνονται για σκοπούς πρόκλησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Λιόν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς00:12Ιταλία: Πρόστιμο για “μαύρη αγορά” εισιτηρίων στο Κολοσσαίο23:55Ολυμπιακός – Μακάμπι: Νίκησαν και “κλείδωσαν” την πρωτιά οι Πειραιώτες23:42Αυστραλία: Γέννησε το παιδί μιας άλλης γυναίκας από λάθος της κλινικής εξωσωματικής23:28Νάξος: Γλίστρησε κι έκανε βουτιά θανάτου σε γκρεμό23:15Απειλούμενες Χελώνες 100 ετών έγιναν γονείς για πρώτη φορά 23:01Φεστιβάλ Καννών: Ανακοινώθηκαν οι 19 συμμετοχές22:48Ρονάλντο: Σκοράρει… και στον κινηματογράφο22:34Ιταλία: Η Prada εξαγοράζει τον οίκο μόδας Versace22:21Τι είναι ο αυτισμός με απλά λόγια22:07“Πόλεμος” για τις λεωφορειολωρίδες - Τί ζητούν οι οδηγοί ταξί;21:54Μόντε Κάρλο: Ο Τσιτσιπάς πέρασε με περίπατο… στους “8”21:40Λονδίνο: Ανοίγει ξανά το θρυλικό Studio One στα Abbey Road21:26Καιρός: Με συννεφιά θα κυλήσει η Παρασκευή21:13Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μέλος διεθνικής εγκληματικής ομάδας που εισήγαγε στη χώρα κάνναβη μέσω ταχυδρομικών δεμάτων21:00Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτρια20:45Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”20:32Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με εντυπωσιακή άνοδο20:18Περού: 21χρονος ποδοσφαιριστής έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με αντίπαλο τερματοφύλακα (βίντεο)20:05Λονδίνο: Τοιχογραφία μεταπολεμικού καλλιτέχνη σώθηκε από κατεδάφιση19:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο