LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2016 06:15

Στο “φως” απολίθωμα 440 εκατομμυρίων χρόνων

Αν και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο οργανισμό που έζησε ποτέ στην ξηρά, είναι ο αρχαιότερος που έχει ανακαλυφθεί απολιθωμένος.

απολίθωμα μύκητα - Tortotubus - ζούσε πριν 440 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα ενός μύκητα που ζούσε πριν από περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές. Δεν πρόκειται μόνο για τον πιο παλαιό μύκητα που έχει ποτέ βρεθεί, αλλά γενικότερα για το αρχαιότερο απολίθωμα οργανισμού της ξηράς.

Αν και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο οργανισμό που έζησε ποτέ στην ξηρά, είναι ο αρχαιότερος που έχει ανακαλυφθεί απολιθωμένος.

Υπενθυμίζεται ότι η ζωή πρωτοεμφανίσθηκε στο νερό, από όπου κάποια στιγμή «μετανάστευσε» στη στεριά. Ο εν λόγω οργανισμός με την ονομασία «Tortotubus» και άλλοι «πρωτοπόροι» έθεσαν τις βάσεις για τα πιο πολύπλοκα φυτά και ζώα που ακολούθησαν.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Σμιθ του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό «Botanical Journal of the Linnean Society».

Ο πανάρχαιος μύκητας είναι από τους πρώτους που εγκαινίασαν τις ζωτικές για τη ζωή διαδικασίες αποσύνθεσης και σχηματισμού του χώματος. Μοιάζει δομικά με μερικούς σημερινούς μύκητες, έχοντας από τότε την ικανότητα εξαγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς θρεπτικών συστατικών.

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί πότε ακριβώς η ζωή έκανε το άλμα από τις θάλασσες στην ξηρά. Πιστεύεται ότι αυτό συνέβη στην Παλαιοζωική εποχή πριν από 500 έως 450 εκατομμύρια χρόνια.

απολίθωμα μύκητα - Tortotubus - ζούσε πριν 440 εκατ. χρόνια

Οι μύκητες έπαιξαν ρόλο-κλειδί σε αυτή την φάση μετάβασης, βοηθώντας να υπάρξει ένα εύφορο χώμα, που μπορούσε να υποστηρίξει τα φυτά (μέσω των ριζών τους) και τα ζώα. Ο ρόλος των μυκήτων ήταν κρίσιμος όσον αφορά τον κύκλο του αζώτου, δεσμεύοντας και αποσυνθέτοντας το τελευταίο, πράγμα που επέτρεπε στα φυτά να βρουν θρεπτικά συστατικά. Μία αποικία μυκήτων μετατρέπει ένα άγονο χώμα σε θρεπτικό και φιλόξενο για την ανάπτυξη ζωής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καλπάζει… ο χρυσός – έσπασε το φράγμα των 4.500 ανά ουγγιά08:20Επιδείνωση του καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν08:06Γκρέτα Τούνμπεργκ: Συνελήφθη σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο07:52Λαϊκές αγορές: Πως θα λειτουργήσουν την περίοδο των γιορτών07:38Άλιμος: Αυτοκίνητο έπεσε σε κατάστημα και τραυμάτισε υπάλληλο07:24Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την εορταστική περίοδο07:10ΗΠΑ: Νεκρός αστυνομικός σε ανταλλαγή πυρών σε κτήριο της Τροχαίας06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Δεκεμβρίου06:42Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Βρετανία: Δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για σχεδιασμό επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα της Αγγλίας23:59ΟΗΕ: Το Ισραήλ καταγγέλλει παραβιάσεις του Ιράν στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας23:49Ηράκλειο: Αγροτοκτηνοτρόφοι πέταξαν φύλλα από ελιές έξω από την Περιφέρεια Κρήτης (εικόνες)23:35Τουρκία: Αύξηση κατά 27% του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου23:20Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας23:06Τουρκία: Συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης22:53Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην πόλη Σιβέρσκ - Οπισθοχώρησαν τα ουκρανικά στρατεύματα22:39Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι έκανε... Χριστούγεννα στο Κάουνας22:25Μητσοτάκης για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1: Μόνο μπράβο αξίζουν στον Αntenna και τον Θοδωρή Κυριακού22:11Αίγυπτος: Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα θα συντηρηθεί ενώπιον κοινού στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (εικόνες)21:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο