LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2016 23:05

Στο βυθό του Ατλαντικού η “Λέμβος της Λαμπεντούζα”

Αφιερωμένο στους πρόσφυγες το πρώτο έργο στο «Υποβρύχιο Μουσείο» του Βρετανού καλλιτέχνη, Τζέισον ντε Κέρς Τέιλορ. 

Η λέμβος της Λαμπεντούζα - βυθισμένη πολιτεία - 13 γλυπτά προσφύγων - βυθός θάλασσας
Το «Museo Atlantico» του Βρετανού καλλιτέχνη Τζέισον ντε Κέρς Τέιλορ, βρίσκεται ανοιχτά της Λανθαρότε,  στα Κανάρια Νησιά. 

Το πρώτο έργο που «βύθισε» ο Τέιλορ στο Υποβρύχιο Μουσείο είναι η «Λέμβος της Λαμπεντούζα». μια τσιμεντένια εκδοχή της περίφημης «Σχεδίας της Μέδουσας» του Τεοντόρ Ζερικώ,  που αναφέρεται στο πολύνεκρο ναυάγιο όπου έχασαν τη ζωή τους 800 άνθρωποι.

Η λέμβος της Λαμπεντούζα - βυθισμένη πολιτεία - 13 γλυπτά προσφύγων - βυθός θάλασσας   

Μια από τις 13 φιγούρες της Λέμβου, ο Αφρικανός που κάθεται με κλειστά μάτια κρατώντας ένα φτηνό σωσίβιο είναι υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Αμπδέλ Κάδερ από τη Laayoune της Δυτικής Σαχάρας.

Η λέμβος της Λαμπεντούζα - βυθισμένη πολιτεία - 13 γλυπτά προσφύγων - βυθός θάλασσας 

Ο 29χρονος σήμερα Κάδερ έκανε το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ισπανικά νησιά πριν από 16 χρόνια. Ήταν μόλις 13 ετών. Μέχρι τα 12 είχε «χάσει» πατέρα και αδελφή του και έπρεπε να στηρίξει τη μητέρα και τα δέκα αδέλφια του. Δούλεψε, μάζεψε λεφτά και έκανε επαφές με τους διακινητές.

Η λέμβος της Λαμπεντούζα - βυθισμένη πολιτεία - 13 γλυπτά προσφύγων - βυθός θάλασσας
«Θυμάμαι πως στα μάτια μου η βάρκα έδειχνε ασφαλής. Στη θάλασσα όμως η μηχανή σταμάτησε και άρχισαν να μπαίνουν νερά. Οι 24 επιβάτες  προσπαθούσαν να βγάζουν το νερό με όποιο τρόπο μπορούσαν» είπε, στον Guardian, ο Κάδερ. 

Την τέταρτη ημέρα ήταν τόσο κουρασμένοι που η βάρκα πλημμύρισε. Τους βρήκε ένα ψαράδικο που ειδοποίησε τις αρχές κι έτσι σώθηκαν. Όταν πάτησε στο Λανθαρότε τηλεφώνησε στη μητέρα . «Έκλαιγε γοερά στο τηλέφωνο, δεν ήξερε πως είχα φύγει», εξομολογείται ο Αμπδέλ Κάδερ.


"Ρουβίκωνας"

Η λέμβος της Λαμπεντούζα - βυθισμένη πολιτεία - 13 γλυπτά προσφύγων - βυθός θάλασσας 

Στο «Museo Atlantico» υπάρχει και το ημιτελές, προς το παρόν, έργο «Ρουβίκωνας» που πραγματεύεται τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και την, χωρίς επιστροφή, πορεία της ανθρωπότητας.   Το τελευταίο κομμάτι της κατασκευής αναπαριστά ένα φράκτη συμβολίζει το σημείο δίχως επιστροφή. Οι φιγούρες θα κινούνται προς το φράκτη χωρίς να του δίνουν σημασία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα κινητά τους.

Η λέμβος της Λαμπεντούζα - βυθισμένη πολιτεία - 13 γλυπτά προσφύγων - βυθός θάλασσας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεγάλη φωτιά στα Μεσοχώρια Εύβοιας: Ήχησε το 112 - Καλούνται να εκκενώσουν προς ΣτύραΣήμερα 21:10 | Ειδήσεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί 85 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων - Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 18 εναέρια μέσα.

Reuters: Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με το ΙσραήλΣήμερα 22:25 | Ειδήσεις

Οι συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα “κόκκινα” ΑΦΜ και η αποκάλυψη ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 21:15 | Ειδήσεις

Νέα αποκάλυψη του ΑΝΤ1 για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα "κόκκινα" ΑΦΜ, και η επίμαχη συνεδρίαση.

Πακιστάν: Λιοντάρι ξέφυγε από τους ιδιοκτήτες του και επιτέθηκε σε μητέρα με τα παιδιά τηςΣήμερα 20:41 | Ειδήσεις

Μία γυναίκα και τα δύο της παιδιά δέχθηκαν επίθεση από λιοντάρι στην πόλη Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Reuters: Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ22:41Σέρρες: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων - Σε κόκκινο συναγερμό η χώρα22:27Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος το Σάββατο (χάρτης)22:10Πακιστάν: Λιοντάρι ξέφυγε από τους ιδιοκτήτες του και επιτέθηκε σε μητέρα με τα παιδιά της21:54Μεγάλη φωτιά στα Μεσοχώρια Εύβοιας: Ήχησε το 112 - Καλούνται να εκκενώσουν προς Στύρα21:37ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα “κόκκινα” ΑΦΜ και η αποκάλυψη ΑΝΤ1 (βίντεο)21:20Βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες τελωνειακούς21:06Ρουμανία: Αρκούδα κατασπάραξε οδηγό μηχανής - «Τον έσυρε σε φαράγγι»20:46Φωτιά στην Χαλκιδική – Καίγεται αγροτοδασική έκταση 20:32Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:18Φωτιά στην Εύβοια: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα (βίντεο)20:04Γερμανία: 23 τραυματίες έπειτα από ανατροπή λεωφορείου19:47Σφίγγουν οι ζέστες19:33Βοιωτία: Σύγκρουση φορτηγών - Διερχόμενοι προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τον έναν οδηγό (βίντεο)19:18Γιασικεβίτσιους για Βαλαντσιούνας: Σε δύο ωρίτσες θα είναι στην Αθήνα...19:03Μητσοτάκης για Άγιον Όρος: Θησαυρός με παγκόσμια εμβέλεια και καταλύτης αναστοχασμού18:47Κρήτη: Σύλληψη 23χρονου Πορτογάλου για βιασμό τουρίστα18:31Missing Alert για την εξαφάνιση 37χρονου18:17Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις18:02Φωτιά στο Νεοχώρι Μεσσηνίας17:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο