LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2015 07:12

Αποκωδικοποιήθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο γονιδίωμα

Επιστήμονες ανακάλυψαν αφρικανικό ανθρώπινο γονιδίωμα ηλικίας 4.500 ετών.

Επιστήμονες - DNA 4.500 ετών - Αφρική

Ερευνητές αποκωδικοποίησαν το αρχαιότερο ανθρώπινο γονιδίωμα της Αφρικής, ηλικίας 4.500 χρόνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο αμερικανικό περιοδικό Science και ρίχνουν φως στις μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις από την Ευρασία προς το Κέρας της Αφρικής εδώ και 3.000 χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που αρχαίο γονιδίωμα προερχόμενο από την αφρικανική ήπειρο, λίκνο της ανθρωπότητας και πηγή της γενετικής ανθρώπινης ποικιλομορφίας, εντοπίζεται και αναλύεται, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος αυτού δείχνει ότι η μεταναστευτική κίνηση που παρατηρήθηκε εδώ και τρεις χιλιετίες προερχόμενη από τη δυτική Ευρασία και κατευθυνόμενη προς την Αφρική ήταν πολύ σημαντικότερη και αιφνίδια από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, αφού επηρέασε τη γενετική ταυτότητα των πληθυσμών στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου.

Το γονιδίωμα προέρχεται από το κρανίο ανθρώπου θαμμένου με το πρόσωπο στο χώμα στο σπήλαιο της Μότα, στα υψίπεδα της Αιθιοπίας, σε συνθήκες αρκετά ψυχρές και ξηρές ώστε να διατηρηθούν στοιχεία του DNA επί 4.000 χρόνια.

Επιστήμονες - DNA 4.500 ετών - Αφρική

Επιστήμονες - DNA 4.500 ετών - Αφρική

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, δείγματα αρχαίου DNA, που είναι πολύ σπάνια, είχαν εντοπισθεί μόνο στη βόρεια Ευρώπη και στις αρκτικές περιοχές.

Αυτό το μυστηριώδες κύμα μετανάστευσης από την Ευρασία προς την Αφρική έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία.

Το αρχαίο γονιδίωμα, που χρονολογείται πριν από τη μεγάλη μεταναστευτική ροή, επέτρεψε στους ερευνητές να κάνουν γενετικές συγκρίσεις που επεκτείνονται σε πολλές χιλιετίες και να προσδιορίσουν ότι αυτοί οι Ευρασιάτες συνδέονται στενά με τους πρώτους γεωργούς της Νεολιθικής Εποχής, που έφεραν την γεωργία στην Ευρώπη πριν από 4.000 χρόνια.

Έτσι, το DNA των σύγχρονων Αφρικανών της ανατολικής Αφρικής περιέχει μέχρι και 25% των γονιδίων των αρχαίων Ευρασιατών που μετανάστευσαν στην αφρικανική ήπειρο. Σε άλλες περιοχές της Αφρικής, στην δυτική και τη νότια Αφρική, οι σύγχρονοι πληθυσμοί έχουν επίσης κληρονομήσει τέτοια γονίδια, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% του DNA τους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μετανάστες από την Ευρασία πριν από 3.000 χρόνια αντιπροσώπευαν περισσότερο του ενός τετάρτου του αυτόχθονου πληθυσμού και στη συνέχεια επεκτάθηκαν γενετικά σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Μυστήριο παραμένουν ωστόσο τα αίτια της αιφνίδιας αυτής μεταναστευτικής κίνησης από την Ευρασία προς την ανατολική Αφρική πριν από τρεις χιλιετίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι το κύμα αυτό δεν οφείλεται σε κλιματολογικά αίτια. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι αυτή η μεταναστευτική ροή συμπίπτει με την άφιξη των πρώτων αγροτικών καλλιεργειών στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ανοικτή την υπόθεση ότι οι μετανάστες συνέβαλαν στην ανάπτυξη νέων μορφών γεωργίας στην περιοχή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο