LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2015 16:37 | Ανανέωση: 22 Απριλίου 2015 18:24

Χατζάκης: Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργού

Μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να ανακαλέσει το διορισμό του στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σε μετωπική σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη οδηγείται ο Σωτήρης Χατζάκης, μετά την απόφαση για ανάκληση του διορισμού του στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, ο Σωτήρης Χατζάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για την απομάκρυνσή του από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Μπήκα μέσα με τους φακέλους μου, οι οποίοι είχαν 3,5 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα, μισό εκατ. θεατές και όταν θέλησα να του δείξω αυτό, τα πήρε, τα απαξίωσε και μου είπε «φεύγεις». Από την πρώτη στιγμή. Ήταν παρών ο κ. Παναγιώτης  Δούρος, μέχρι πρότινος δεξί χέρι του κ. Λούκου στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο οποίος τώρα είναι διευθυντής γραφείου του κ. υπουργού και έμαθα μετά ότι είναι αδερφός της κυρίας Δούρου.

Μου λέει «δεν με ενδιαφέρουν αυτά, θα πρέπει να φύγετε». Εγώ αιφνιδιάστηκα και είπα «για ποιο λόγο θα πρέπει να φύγω, έχω ακόμα θητεία ενάμιση χρόνο περίπου;». Μου λέει «πρέπει να φύγετε, διότι θέλουμε να βάλουμε δικούς μας ανθρώπους. Έχετε κάνει πολύ ωραία αυτά τα πράγματα, ακούω πολύ καλά πράγματα, αλλά εμείς θέλουμε να βάλουμε τους δικούς μας». Λέω «αυτό μου το ζητάτε εσείς;». «Όχι, είναι απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» (απάντησε). Είπα εγώ «τότε θα πρέπει να μου την αιτιολογήσετε» και τότε ο κ. Ξυδάκης είπε επί λέξει, στον ενικό, «αν δεν φύγεις, θα σου στείλω το ΣΔΟΕ».

Γιατί θα πρέπει να τσαλακωθώ εγώ, στον ενάμιση χρόνο της θητείας, και να φύγω με την υπόνοια στην κοινωνία ότι κάτι κακό έκανα, επειδή δεν έχει υπομονή ο υπουργός και συγκατάνευση. Είναι ψεύδη, είναι συκοφαντίες και χτυπήματα κάτω από τη μέση και γι’ αυτό το λόγο σήμερα προσφεύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον του υπουργού προσωπικά. Όχι γι’ αυτή την απόφαση που έβγαλε χθες. Πρώτον, η ανάκληση του διορισμού είναι παράνομη, αυτή που έκανε, προσφεύγω λοιπόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεύτερον, για τα ψεύδη που έχει πει και τα έχει πει σε έγκυρες εφημερίδες, όπως στο ΒΗΜΑ, έχει προσβάλει την τιμή μου, την αξιοπρέπειά μου , την επαγγελματική μου υπόληψη.

Για τους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου και τα προνόμιά τους

Ακριβώς (έχουν επιπλέον του μισθού μια δωροεπιταγή 50 ευρώ). Γιατί αυτό βρήκα, όπως και πολλά άλλα και είναι ενταγμένο μέσα στη συλλογική σύμβαση και δεν μπορώ να το κόψω. Έχουν ομαδική, ατομική ασφάλιση και κινητά εταιρικά τηλέφωνα αρκετοί από αυτούς σε τμήματα, με απεριόριστη διάρκεια. Σε μια εποχή κρίσης, είναι σημαντικό να μπορεί ένας οργανισμός να παρέχει στους ανθρώπους του κάποια οφέλη. Εγώ βρήκα αυτά. Δεν θέλησα (να τα κόψω), διότι ήταν μέσα στη συλλογική σύμβαση και θα γινόταν ένα χάος και δεύτερον, εκείνο που προσπαθώ να τους εξηγήσω είναι ότι, εφόσον έχουν αυτά τα προνόμια, ας μην προκαλούν τουλάχιστον την κοινωνία και κάνουν απεργίες, διαλύοντας τα έσοδα του θεάτρου, για μικροκομματικούς λόγους και γιατί πιθανώς λειτουργεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Ξυδάκη.

Ναι (έχουν και τη δυνατότητα άτοκου δανεισμού). Παίρνει απόφαση το διοικητικό συμβούλιο επειδή είναι περίοδος κρίσης κι επειδή δεν τους φτάνουν τα χρήματα κι επειδή έχουν οικογένειες και πάρα πολλά προβλήματα και τους δανείζει.

Αληθέστατο (είναι ότι ο πρόεδρος του Σωματείου δανείστηκε ένα ποσό το 2011 και το επέστρεψε μετά από όχλησή μου) και το βρήκα μέσα από τις υπηρεσίες του θεάτρου.

Για τον υπουργό αναπληρωτή Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό

Δεν έχει ξαναγίνει μεταπολιτευτικά, είναι πρώτη φορά, υπουργός Πολιτισμού να παύσει εν μέσω θητείας το διευθυντή και το συμβούλιο ολόκληρο. Άφησε ακέφαλο το Εθνικό Θέατρο. Εδώ ο κόσμος καίγεται, εδώ ο κόσμος δεν ξέρει τι θα γίνει, εδώ δίνονται μάχες στο εξωτερικό…  Εγώ απευθύνθηκα με δύο επιστολές στον πρωθυπουργό. Μία, την οποία δεν δημοσίευσα ποτέ και μία την οποία δημοσίευσα στον Τύπο. Πάντοτε, αν δείτε το χρονολόγιο της σύγκρουσης, εγώ ήμουν δεύτερος. Δεν απάντησε ο πρωθυπουργός, όταν είναι απασχολημένος να μιλάει με τον Ομπάμα και τον Πούτιν, ασχολείται με το δάνειο και τους όρους της δανειακής σύμβασης, όταν είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με το μεταναστευτικό, θα έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το Εθνικό Θέατρο;

Ο πρωθυπουργός υπονοεί θεσμικά ότι βάζει τον υπουργό σε εκείνη τη θέση για να λύνει τα προβλήματα και για να μην δημιουργεί πρόσθετα. Ο κ. Ξυδάκης δημιούργησε εκ του μη όντος ένα πρόβλημα που αγγίζει τον πρωθυπουργό κι όλη την κυβέρνηση. Άρα, χρεώνεται ο πρωθυπουργός μία πολιτική δίωξη από έναν υπουργό, ο οποίος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αυτή τη στιγμή, δημιουργεί ένα πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε με μια συγκατάνευση και με μια υπομονή, να περιμένει ένα χρόνο να τελειώσει αυτή η έρμη η θητεία μου και μετά να κάνει ό,τι θέλει κι ό,τι ονειρεύεται. Εκτός κι αν πιστεύει ότι δεν θα είναι τότε...

Στον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ο φάκελος του Εθνικού Θεάτρου

Σε απάντηση του πλήθους των ψευδών που, για προφανείς λόγους, διασπείρονται τελευταία, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει:

Η διοικητική διαδικασία αποκατάστασης της νομιμότητας στο Εθνικό Θέατρο έχει πλέον αρχίσει και συνεχίζεται με τον άμεσο διορισμό της νέας Διοίκησης.

Για τα θέματα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος ο φάκελος έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Παναγιώτη Νικολούδη για τις κατά νόμο ενέργειες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρόστιμο σε εστιατόριο που έδινε καταλόγους χωρίς τιμές08:24Αποκλειστικό ΑΝΤ1: η μαρτυρία του ψαρά που έσωσε την 18χρονη που πάλευε 12 ώρες με τα κύματα (βίντεο)08:11Στη Μεσσηνία Παυλόπουλος και Μητσοτάκης07:58“Πεδίο μάχης” η Βαρκελώνη (εικόνες)07:45Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής07:31Τα ζώδια και πως εκφράζουν το πάθος τους07:18Καιρός: μπόρες και καταιγίδες το Σάββατο07:04“Άγριες Μέλισσες”: συγκρούσεις, πάθη και νέα πρόσωπα στο Διαφάνι (εικόνες)23:59Κινηματογραφική ληστεία με νεκρούς σε αεροδρόμιο στη Βραζιλία (βίντεο)23:47Η Ζενίτ “γονάτισε” τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ23:38Η Σχολή Σεναρίου ΑΝΤ1 είναι γεγονός!23:25Ληστές αρνήθηκαν να πάρουν τα χρήματα που… τους προσέφερε ηλικιωμένη (βίντεο)23:11“Dina’s Bakery”: η Ντίνα Νικολάου μας μυεί στα μυστικά της ζύμης22:58Επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά22:45Εγκαίνια για το νέο κτήριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (εικόνες)22:31Μπόρις Τζόνσον: Φεύγουμε από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία22:18“Υγεία πάνω απ’ όλα” για τον καρκίνο του μαστού και τα κατοικίδια22:06Σοκ με Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό21:54Συγκλονιστική περιγραφή: Πως σώθηκε η 18χρονη μετά από 12 ώρες στην θάλασσα (εικόνες)21:41Ναυάγιο των Αντικυθήρων: νέα ευρήματα ήλθαν στο φως (εικόνες)21:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο