LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Πολιτισμός /

Ψηφιακή Έκθεση

Δημοσίευση: 01 Απριλίου 2015 23:18

Όλος ο Ελ Γκρέκο στην Αθήνα, μέσω τεχνολογίας

Εγκαινιάστηκε η ψηφιακή έκθεση για τον Ελ Γκρέκο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ψηφιακή έκθεση - Ελ Γκρέκο - Προκόπης Παυλόπουλος - Εθνική Γλυπτοθήκη

Μία διαφορετική εμπειρία της μοναδικής ζωγραφικής του Ελ Γκρέκο περιμένει τους επισκέπτες της ψηφιακής έκθεσης που προετοίμασε η Εθνική Πινακοθήκη και εγκαινιάστηκε την Τρίτη (31/3) στην προσωρινή της έδρα στο Γουδί (Εθνική Γλυπτοθήκη), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

Η έκθεση -με τίτλο «Ένα Φανταστικό Ψηφιακό Μουσείο. Μνημειακά έργα του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο και το Εσκοριάλ»- έχει «μεταφέρει» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του ζωγράφου που δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια κ.ά.) που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα της περιήγησης στην έκθεση, εισάγοντας τον θεατή στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας.

«Όταν οι καλλιτέχνες υπερβαίνουν κατά πολύ τα σύνορα έχουμε την τάση να τους περιορίζουμε στα δικά μας. Όμως η αξία των ανθρώπων αυτών ιστορικά, είναι να τους αποδίδουμε στην ανθρωπότητα για να κάνουν τα σύνορα της Ελλάδας μεγαλύτερα, κυρίως για να κάνουν το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική τέχνη, πνεύμα και τέχνη χωρίς σύνορα» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και συμπλήρωσε:

«Το τι σημαίνει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος το γνωρίζουμε όλοι. Πρόκειται για έναν κορυφαίο πνευματικό άνθρωπο. Η σημασία του είναι τεράστια γιατί ο Θεοτοκόπουλος, είναι η βασική αντηρίδα της εικαστικής γέφυρας που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση ιστορικά ή ορθότερα το Βυζάντιο με την Αναγέννηση. Το βασικό μέσο είναι ακριβώς η επιβολή του χρώματος και κυρίως του φωτός έναντι της γραμμής. Γιατί εκείνο που πραγματικά χαρακτηρίζει την τέχνη του Ελ Γκρέκο είναι το φως σε όλες του τις διακυμάνσεις».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό το Φανταστικό Ψηφιακό Μουσείο μνημειακών έργων του Ελ Γκρέκο που εγκαινιάστηκε απόψε, είναι καθόλα πραγματικό, αν λάβουμε υπόψη τη σημασία της τεχνολογίας σήμερα. «Αυτή είναι και η γοητεία της τεχνολογίας: μας δίνει τη δυνατότητα να κάνει το φανταστικό πραγματικότητα και ταυτόχρονα να μας οδηγεί από την πραγματικότητα στη φαντασία» πρόσθεσε. Και συνεχάρη γι' αυτήν την πρωτοβουλία τον πρόεδρο του ΔΣ, Απόστολο Μπότσο και την «ψυχή» της Εθνικής Πινακοθήκης , Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα. «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί μου έδωσαν την δυνατότητα να βρίσκομαι και εγώ εδώ σήμερα, για να δείξω το πόσο η Πολιτεία δίνει σημασία σε αυτές τις εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που κάνουν την Ελλάδα μεγαλύτερη, όπως της ταιριάζει» κατέληξε.

Ψηφιακή έκθεση - Ελ Γκρέκο - Προκόπης Παυλόπουλος - Εθνική Γλυπτοθήκη

Ψηφιακή έκθεση - Ελ Γκρέκο - Προκόπης Παυλόπουλος - Εθνική Γλυπτοθήκη

Ψηφιακή έκθεση - Ελ Γκρέκο - Προκόπης Παυλόπουλος - Εθνική Γλυπτοθήκη

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, στην οποία ανήκουν η ιδέα, ο συντονισμός και η επιμέλεια της έκθεσης είπε πως η σύγχρονη έρευνα γύρω από τον Γκρέκο έχει φέρει στο φως 5.000 αρχειακά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του. «Η εικόνα Γκρέκο αλλάζει διαρκώς σαν χαμαιλέοντας. Η τελευταία τείνει να συναντήσει το αληθινό του πρόσωπο, το αληθινό του πεπρωμένο. Ποια είναι αυτή η εικόνα; Ότι πρόκειται για έναν ζωγράφο φιλόσοφο, έναν ξεχωριστό, πνευματικό άνθρωπο» ανέφερε.

Τα έργα της έκθεσης προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4Χ6 που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις και επίσης αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες που συνοδεύουν τα σχόλια. Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο που παραχωρήθηκε από τον συνθέτη, καθώς και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Ψηφιακή έκθεση - Ελ Γκρέκο - Προκόπης Παυλόπουλος - Εθνική Γλυπτοθήκη

Επιπλέον, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ελ Γκρέκο η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα που αποτελείται από ένα κουτί επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Το λεύκωμα περιέχει 12 μνημειακά έργα του ζωγράφου και ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με κείμενα και πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Αύριο, 1η Απριλίου, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus με θέμα «Ελ Γκρέκο: Ένας ζωγράφος-φιλόσοφος». Η διάλεξη θ' αρχίσει στις 19:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός - Παπαευαγγέλου: αύξηση στην ενδοοικογενειακή διασπορά της πανδημίαςΧθες 18:28 | Ειδήσεις

Σε ύφεση η πορεία εξάπλωσης. "Καμπανάκι" για τους εμβολιασμούς. Το παράδειγμα της Αργολίδας και της Πιερίας. Τι είπε για τα σχολεία, τα κρούσματα κια τα εμβόλια.

Επίθεση με βιτριόλι - Αλεξανδρής: η Ιωάννα θα είναι στην δίκη, επιβαρύνοντας την υγεία της (βίντεο)Χθες 19:03 | Ειδήσεις

Γιατί χαρακτήρισε δειλή την κατηγορούμενη. Τι είπε για την βοήθεια που δόθηκε στην δράστιδα και τι αναφέρει για την τυχόν ποινική δίωξη συνεργών της.

Χανιά: συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης μη χημικό υγρόΣήμερα 06:12 | Ειδήσεις

Ο δράστης μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο. Ποια ήταν η σύνθεση του χημικού υγρού με το οποίο πραγματοποίηση την επίθεση στην 18χρονη.

Μοντέλο με κοκαΐνη: “με παγίδευσε ο άνθρωπος μου”, λέει η 29χρονη (βίντεο)Χθες 21:09 | Ειδήσεις

“Μύδρους” για τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε και επρόκειτο να παντρευτεί σε λίγες εβδομάδες,  εξαπολύει στην απολογία της η γυναίκα, που συνελήφθη μαζί του, για τα 7,8 κιλά κοκαΐνης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης μη χημικό υγρό06:12Καιρός: νεφώσεις, ζέστη και σκόνη την Παρασκευή06:04Jennifer Aniston: ποιες πλαστικές επεμβάσεις έχει κάνει23:59Ολυμπιακός: “Λαχτάρησε” αλλά νίκησε την Αντβέρπ23:49Χανιά: Επίθεση με χημικό υγρό σε 18χρονη23:36Διατροφή: πως επηρεάζει την επίδοση των παιδιών στο σχολείο23:24Τουρκία: Navtex για έρευνες ανοιχτά της Κρήτης23:11Σάνεν Ντόχερτι: Ο καρκίνος, η δύναμη ψυχής και η νέα της ταινία22:59Οπλοστάσιο στην Μεσαρά με καλάσνικοφ, καραμπίνες και ξιφολόγχες22:46Κυπριακό: Τριμερής Αναστασιάδη - Τατάρ με Γκουτέρες22:32Κουτσούμπας: Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα για την ακρίβεια22:20Κορονοϊός - ΜΕΓΑ Εμβολιαστικά Κέντα: ποια κλείνουν και πότε22:06Θάνατος 5χρονου από ροτβάιλερ: η μητέρα του Στάθη μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:54Λίνκολν - ΠΑΟΚ: “Καθάρισε” ο “Δικέφαλος”21:40Αρνητές κορονοϊού - Χανιά: Μαθητές “έχασαν χρονιά” λόγω των… self test21:27Μοντέλο με κοκαΐνη: “με παγίδευσε ο άνθρωπος μου”, λέει η 29χρονη (βίντεο)21:14Βαρουφάκης στην ΔΕΘ: Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση21:02“Καποδίστριας” του Γιάννη Σμαραγδή: οι πρωταγωνιστές της ταινίας (εικόνες)20:48Ζευγολατιό: Φονικό τροχαίο στην Εθνική Οδό (εικόνες)20:35Κορονοϊός: Φθηνό τεστ αντισωμάτων βγάζει αποτελέσματα σε 5 λεπτά20:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο