LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Πολιτική /

Υπουργός Υγείας

Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2014 09:26

Βορίδης: «Η δήλωση του Άδωνη ήταν πολιτική πρόβλεψη»

Το πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών, η συμμετοχή στα φάρμακα, οι διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και η δήλωση Γεωργιάδη ήταν τα θέματα που ανέλυσε ο Μάκης Βορίδης στο Πρωινό ΑΝΤ1.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΥΓΕΙΑΣ - ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 για τα φλέγοντα ζητήματα στον τομέα της Υγείας, αλλά σχολίασε και τη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη , που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη ήταν «πολιτική πρόβλεψη, πολιτική αξιολόγηση η οποία στηρίζεται στους κινδύνους που ενέχονται σε συγκεκριμένη πολιτική», είπε «δείχνοντας» την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ συμφώνησε μαζί του ότι, σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ «θα υπάρξει τραπεζική ανησυχία, την οποία ενδέχεται να την προκαλούν και πολιτικές ή πολιτικές δηλώσεις» .

Ερωτώμενος αν θα έκανε την ίδια δήλωση, απάντησε «ναι, αλλά με διαφορετικό ύφος».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τηλεφωνική παρέμβασή του στο Πρωινό ΑΝΤ1, σχολίασε την επίμαχη δήλωσή του:

«Ακούστηκε πιο ωμό από ότι το είπα, έχουν δίκιο όσοι αντέδρασαν από την ΝΔ. Ωστόσο πυροδότησε σειρά αντιδράσεων ,όπως θα έπρεπε να πυροδοτήσει και αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάσει ένα δεύτερο σχέδιο. Η χώρα είναι ένα βήμα πριν βγει από την κρίση και χρειάζεται πολιτική ηρεμία».

Ο υπουργός σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι επρόκειτο για «μία διμερή συνάντηση στην οποία ένα ισχυρό κράτος σαν τη Γερμανία  επιβεβαίωσε τη θέση του, ότι δηλαδή, είναι δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια. Στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση και το δεύτερο είναι ότι αρχίζει με ευνοϊκές συνθήκες η διαπραγμάτευση του χρέους».

Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων, υποστήριξε ότι το σκηνικό έχει αλλάξει και επεσήμανε ότι «η ύφεση έχει σταματήσει».

«Από το Μάιο του 2010 που ψηφίστηκε το πρώτο Μνημόνιο, μέχρι το Μάρτιο του 2014 ο κάθε νόμος που ψηφίστηκε ήταν για περικοπές και φόρους. Έρχεται για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά και δίνει το Πρωτογενές Πλεόνασμα, μειώθηκε για πρώτη φορά κατά μία μονάδα η ανεργία, μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές, μειώθηκε κατά 30% ο φόρος πετρελαίου της θέρμανσης,  καλύπτονται οι ανασφάλιστοι νοσοκομειακά. Τη στιγμή που βαρύνεται όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος, ξαφνικά υπάρχει ελάφρυνση.

Από το Μάρτιο και μετά, για πρώτη φορά η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές οι οποίες χαλαρώνουν την πίεση. Δεν ακούγεται ότι σταμάτησε η ύφεση», είπε σχετικά.

«Καλύπτουμε τους ανασφάλιστους»

Αναγνωρίζοντας το μείζον θέμα των ανασφάλιστων ο κ.Βορίδης επανέλαβε ότι μπορούν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, περνώντας με το ΑΜΚΑ τους από μία τριμελή επιτροπή, καθώς επίσης και να πάρουν φάρμακα πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους.

Ο υπουργός αν και παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή στα φάρμακα έχει αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόνισε ότι «εξακολουθεί να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη». Σημείωσε ότι για τους χρόνια πάσχοντες δεν υπάρχει συμμετοχή και μπορούν να χορηγηθούν τα φάρμακά τους δωρεάν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, προτάσσοντας για ακόμα μία φορά την ύπαρξη των γενόσημων φαρμάκων, ως μία πιο οικονομική λύση.

«Η επιστήμη λέει ότι αυτά τα φάρμακα είναι η απόλυτη αντιγραφή, αλλά πιο φτηνή», είπε σχετικά εξηγώντας ότι η χρήση τους είναι ασφαλής.

Επανερχόμενος στο θέμα της συνταγογράφισης, επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς. Αφενός γιατί δε γράφουν τα γενόσημα, αφετέρου για την αλόγιστη συνταγογράφηση, η οποία έγινε και η αφορμή της εφαρμογής του πλαφόν.

«Ποιος εμποδίζει τον γιατρό να γράψει προληπτική εξέταση;»

Μιλώντας για το θέμα που έχει εγείρει σφοδρές και πολυεπίπεδες αντιδράσεις, αυτό των περικοπών των προληπτικών εξετάσεων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, «ο γιατρός μπορεί να γράψει διαγνωστικές εξετάσεις, όπου κρίνει ότι είναι απαραίτητο, θα πρέπει όμως να δικαιολογήσει γιατί γράφει την εξέταση».

Ενώ απαντώντας για την πρόταση να δικαιολογείται το τεστ ΠΑΠ μετά τα 21 ανέφερε:

«Δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό καρκίνου του προστάτη κάτω από τα 40, ούτε ένα περιστατικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάτω από τα 29, παγκοσμίως».

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο