Υπουργός Υγείας
Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2014 09:26Βορίδης: «Η δήλωση του Άδωνη ήταν πολιτική πρόβλεψη»
Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 για τα φλέγοντα ζητήματα στον τομέα της Υγείας, αλλά σχολίασε και τη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη , που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.
Η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη ήταν «πολιτική πρόβλεψη, πολιτική αξιολόγηση η οποία στηρίζεται στους κινδύνους που ενέχονται σε συγκεκριμένη πολιτική», είπε «δείχνοντας» την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ συμφώνησε μαζί του ότι, σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ «θα υπάρξει τραπεζική ανησυχία, την οποία ενδέχεται να την προκαλούν και πολιτικές ή πολιτικές δηλώσεις» .
Ερωτώμενος αν θα έκανε την ίδια δήλωση, απάντησε «ναι, αλλά με διαφορετικό ύφος».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τηλεφωνική παρέμβασή του στο Πρωινό ΑΝΤ1, σχολίασε την επίμαχη δήλωσή του:
«Ακούστηκε πιο ωμό από ότι το είπα, έχουν δίκιο όσοι αντέδρασαν από την ΝΔ. Ωστόσο πυροδότησε σειρά αντιδράσεων ,όπως θα έπρεπε να πυροδοτήσει και αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάσει ένα δεύτερο σχέδιο. Η χώρα είναι ένα βήμα πριν βγει από την κρίση και χρειάζεται πολιτική ηρεμία».
Ο υπουργός σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι επρόκειτο για «μία διμερή συνάντηση στην οποία ένα ισχυρό κράτος σαν τη Γερμανία επιβεβαίωσε τη θέση του, ότι δηλαδή, είναι δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια. Στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση και το δεύτερο είναι ότι αρχίζει με ευνοϊκές συνθήκες η διαπραγμάτευση του χρέους».
Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων, υποστήριξε ότι το σκηνικό έχει αλλάξει και επεσήμανε ότι «η ύφεση έχει σταματήσει».
«Από το Μάιο του 2010 που ψηφίστηκε το πρώτο Μνημόνιο, μέχρι το Μάρτιο του 2014 ο κάθε νόμος που ψηφίστηκε ήταν για περικοπές και φόρους. Έρχεται για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά και δίνει το Πρωτογενές Πλεόνασμα, μειώθηκε για πρώτη φορά κατά μία μονάδα η ανεργία, μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές, μειώθηκε κατά 30% ο φόρος πετρελαίου της θέρμανσης, καλύπτονται οι ανασφάλιστοι νοσοκομειακά. Τη στιγμή που βαρύνεται όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος, ξαφνικά υπάρχει ελάφρυνση.
Από το Μάρτιο και μετά, για πρώτη φορά η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές οι οποίες χαλαρώνουν την πίεση. Δεν ακούγεται ότι σταμάτησε η ύφεση», είπε σχετικά.
«Καλύπτουμε τους ανασφάλιστους»
Αναγνωρίζοντας το μείζον θέμα των ανασφάλιστων ο κ.Βορίδης επανέλαβε ότι μπορούν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, περνώντας με το ΑΜΚΑ τους από μία τριμελή επιτροπή, καθώς επίσης και να πάρουν φάρμακα πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους.
Ο υπουργός αν και παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή στα φάρμακα έχει αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόνισε ότι «εξακολουθεί να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη». Σημείωσε ότι για τους χρόνια πάσχοντες δεν υπάρχει συμμετοχή και μπορούν να χορηγηθούν τα φάρμακά τους δωρεάν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, προτάσσοντας για ακόμα μία φορά την ύπαρξη των γενόσημων φαρμάκων, ως μία πιο οικονομική λύση.
«Η επιστήμη λέει ότι αυτά τα φάρμακα είναι η απόλυτη αντιγραφή, αλλά πιο φτηνή», είπε σχετικά εξηγώντας ότι η χρήση τους είναι ασφαλής.
Επανερχόμενος στο θέμα της συνταγογράφισης, επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς. Αφενός γιατί δε γράφουν τα γενόσημα, αφετέρου για την αλόγιστη συνταγογράφηση, η οποία έγινε και η αφορμή της εφαρμογής του πλαφόν.
«Ποιος εμποδίζει τον γιατρό να γράψει προληπτική εξέταση;»
Μιλώντας για το θέμα που έχει εγείρει σφοδρές και πολυεπίπεδες αντιδράσεις, αυτό των περικοπών των προληπτικών εξετάσεων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, «ο γιατρός μπορεί να γράψει διαγνωστικές εξετάσεις, όπου κρίνει ότι είναι απαραίτητο, θα πρέπει όμως να δικαιολογήσει γιατί γράφει την εξέταση».
Ενώ απαντώντας για την πρόταση να δικαιολογείται το τεστ ΠΑΠ μετά τα 21 ανέφερε:
«Δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό καρκίνου του προστάτη κάτω από τα 40, ούτε ένα περιστατικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάτω από τα 29, παγκοσμίως».