LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Πολιτισμός /

Εθνική Λυρική Σκηνή

Δημοσίευση: 06 Μαΐου 2014 11:37

«Ο Ερωτευμένος Σοπέν» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στις 9 Μαΐου η πανελλήνια πρεμιέρα του μπαλέτου του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την «αφρόκρεμα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ερωτευμένος Σοπέν

Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν, Ερωτευμένος Σοπέν, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «κατεβαίνει» για πρώτη φορά στο μοναδικά ανακαινισμένο, επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Από τις 9 Μαΐου και για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, οι χορευτές του Μπαλέτο  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.

Ο Ερωτευμένος Σοπέν παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη και είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν.

Η χορογραφία του Μποκέν κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, που έγραψε ο Γκαίτε στην ηλικία των 24 ετών, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα του χρόνου και του τόπου που ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου ο οποίος θα ηττηθεί στο τέλος από το πάθος του: ενώ στο κείμενο του Γκαίτε περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του ήρωα με τη Σαρλόττε και μετά από καιρό ανακαλύπτουμε τον ορμητικό έρωτά του για εκείνη, το δίπρακτο μπαλέτο του Μποκέν ξεκινάει με το δεδομένο του ασίγαστου έρωτα του Βέρθερου για τη Σαρλόττε, η οποία όμως είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ.

Ο διακεκριμένος γάλλος χορογράφος πρωτοπαρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη συγκεκριμένη χορογραφία τον Οκτώβριο του 2013, στην Κωνσταντινούπολη και τώρα την παρουσιάζει για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Γιαννίκ Μποκέν σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, χόρεψε ως Α’ Χορευτής στο Μπαλέτο της Όπερας της Βόννης και της Ρώμης, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας (Αμβέρσα) και στη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου. Στη μέχρι σήμερα καριέρα του έχει βραβευτεί επανειλημμένως με το Α’ Βραβείο του Ωδείου του Παρισιού (1981), το Χρυσό μετάλλιο στο Διαγωνισμό Ουλγκάτ (1985), το Χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Παρισιού (1987) και το βραβείο Ποζιτάνο «Λεονίντ Μασσίν» (1995). Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος προβών για το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, ενώ έχει διδάξει στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Δρέσης, στο Εθνικό Μπαλέτο της Φιλανδίας, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας, στο Μπεζάρ της Λωζάννης, στο Θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας, στα κορυφαία Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας, στην Κρατική Όπερα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας κ.ά.

Στην παράσταση θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις μοναδικές δεξιοτεχνικές ικανότητες και το βαθύτατο λυρισμό των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο εραστών -της Σαρλόττε και του Βέρθερου-  που βυθίζονται στον ανεκπλήρωτο έρωτά τους εναλλάσσονται στις δύο υψηλού επιπέδου διανομές οι Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλης Μπίκος και οι Ευριδίκη Ισαακίδου και Ντανίλο Ζέκα. Στο ρόλο του Άλμπερτ, συζύγου της Σαρλόττε ο Θανάσης Σολωμός και στο ρόλο του Βίλχελμ, επιστήθιου φίλου του Βέρθερου, ο Ίγκορ Σιάτζκο. 

Τις μοναδικές μελωδίες των έργων του Σοπέν θα ερμηνεύσει ζωντανά επί σκηνής ο καταξιωμένος σολίστ πιάνου Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες. Στο τραγούδι και τους αυτοσχεδιασμούς, ο διακεκριμένος μονωδός της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Μητσοτάκης σε Τασούλα για αγρότες: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε εκτόνωσηΣήμερα 12:14 | Ειδήσεις

«Θέλω να ελπίζω καθώς πλησιάζουμε πια στις γιορτές των Χριστουγέννων ότι θα υπάρχει μια θετική ανταπόκριση και ότι θα απομακρυνθούν σχετικά σύντομα από τα μπλόκα».

ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"Σήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίτσκοσκι και η σκληρή απάντηση της Αθήνας

"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκεΣήμερα 16:02 | Ειδήσεις

Ο 17χρονος Παναγιώτης τραυματίστηκε στο χέρι κατά την προσπάθεια της διευθύντριας και ενός καθηγητή του σχολείου να "σπάσουν" την κατάληψη, χρησιμοποιώντας κόφτη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης για διαγραφή Παππά: Τώρα, όμως, είναι αργά για… δάκρυα18:18Γκίλφοϊλ για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης: Μια σημαντική νίκη στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών18:05Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο17:51"Αποκαλύψεις"- Κως: Νεκρός 58χρονος που πήγε με συμπτώματα εγκεφαλικού στο νοσοκομείο και τον έστειλαν σπίτι17:37Κατίνα Παξινού: Η ιέρεια του θεάτρου στον κινηματογράφο και στα Όσκαρ17:23Νίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφο17:09ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"16:58Κυψέλη: Στη φυλακή η 16χρονη που μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο16:44"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκε16:30Άγιος Διονύσιος ο Νέος: Ο Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου16:16Χρυσοχοΐδης για "Έλληνα Εσκομπάρ" και επιχείρηση "Ίππαλος": Ο πόλεμος ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών θα συνεχιστεί16:02ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ακόμη δύο κατηγορούμενοι για τις παράνομες επιδοτήσεις15:48Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας της από τη Βουλή - Ερωτήματα για εμπλοκή της σε ΜΚΟ15:34Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκου15:20Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Μυλωνάκης: Δεν ήξερα τίποτα περί επισυνδέσεων και δικογραφίας - Καμία απολύτως συγκάλυψη15:06Αλεξανδρούπολη: 4χρονο παιδάκι μεταφέρθηκε νεκρό στο Νοσοκομείο - Ήταν εμφανώς υποσιτισμένο14:52Αυτοκίνητο παρέσυρε ηλικιωμένο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου14:38«Νύχτα Αποκαλύψεων» με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ114:24Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Περιφερειακή Υμηττού από σήμερα το βράδυ έως αύριο14:10Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Έκλεισαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστή και η Εγνατία στο Δερβένι 13:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο