LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2013 09:45

Μανδύας made in Greece που μας κάνει «αόρατους»

Διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς δημιούργησε ηλεκτρομαγνητικό μανδύα που μας κάνει «αόρατους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής Γιώργος Ελευθεριάδης, καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο σχεδίασε και δημιούργησε έναν ηλεκτρομαγνητικό μανδύα, που «εξαφανίζει» διαφορετικά είδη και μεγέθη αντικειμένων. Πρόκειται για έναν νέου τύπου μανδύα που περιβάλλει ένα αντικείμενο με μικρές κεραίες, οι οποίες από κοινού εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο εξουδετερώνει τα κύματα που ανακλώνται από το αντικείμενο, κάνοντάς το αόρατο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον έλληνα ερευνητή, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physical Review X» της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο αορατότητας.

«Ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, εκείνη του ηλεκτρολόγου μηχανικού, και είναι πολύ πρακτική και απλή. Αντί να περιβάλλουμε αυτό που προσπαθούμε να κρύψουμε, με ένα παχύ κέλυφος μετα-υλικού, το περιβάλλουμε με ένα στρώμα μικρών κεραιών και αυτό το στρώμα εκπέμπει ένα (ηλεκτρομαγνητικό) πεδίο που εξουδετερώνει τις (ηλεκτρομαγνητικές) ανακλάσεις από το ίδιο το αντικείμενο», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.

Το πείραμα κατάφερε να εξαφανίσει ένα μεταλλικό κύλινδρο από τα ραδιοκύματα, ενώ το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεγαλύτερα αντικείμενα εάν χρησιμοποιηθούν περισσότερες κεραίες. Μάλιστα, οι κεραίες μπορούν να εκτυπωθούν και να είναι επίπεδες, όπως μια κουβέρτα ή το δέρμα.

Προς το παρόν, οι κεραίες ρυθμίζονται χειροκίνητα στην κατάλληλη ηλεκτρομαγνητική συχνότητα, αλλά στο μέλλον θα μπορούν να λειτουργούν και ως αισθητήρες και ως ενεργές κεραίες που προσαρμόζονται σε διαφορετικά μήκη κύματος σε πραγματικό χρόνο.

Οι μανδύες αορατότητας, πέρα από τις προφανείς στρατιωτικές χρήσεις τους, θα μπορούσαν να έχουν διάφορες άλλες πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα να «εξαφανίζουν» παρεμβαλλόμενα αντικείμενα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη μετάδοση των σημάτων από τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να αλλάξει την υπογραφή ενός αντικειμένου, κάνοντάς το να φαίνεται μεγαλύτερο, μικρότερο ή ακόμα και μεταβαλλόμενο στο χώρο.

Αν και τα πειράματα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί με τα ραδιοκύματα, η ίδια τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να προσαρμοστεί για χρήση και με τα κύματα του ορατού φωτός. Σύμφωνα πάντως με τον Ελευθεριάδη, «υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές για ραδιοκύματα παρά για το φως. Είναι απλά θέμα τεχνολογίας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια αρχή και για το φως και η σχετική τεχνολογία κεραιών αποτελεί μια άκρως “καυτή” περιοχή έρευνας».

Ο καθηγητής Γεώργιος Ελευθεριάδης θεωρείται πρωτοπόρος και διεθνής αυθεντία στο πεδίο των μετα-υλικών, ενώ έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για το έργο του, μεταξύ άλλων, από το 2009 είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών του Καναδά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρεμλίνο: Ο Λαβρόφ θα παραμείνει στην θέση του 10:01Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών09:47Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική09:34Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ – Τι γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου09:20Τραγωδία στην Ραφήνα: Μητέρα και γιος εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους09:07Κρήτη: Νέες αφίξεις μεταναστών στα νότια του νησιού08:53Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Σάββατο 8 Νοεμβρίου08:40Scope Ratings: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας και αναβάθμισε τις προοπτικές του08:26Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 08:13Στράτος Διονυσίου: ο άρχοντας του λαϊκού τραγουδιού06:25Δένδιας: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο βλήμα στο Σέιχ Σου23:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μάκης Βορίδης στην εξεταστική23:38Euroleague: Νίκη με μεγάλη ανατροπή για τον Ολυμπιακό23:24Βουλή: Σχεδόν 3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία άμαχου πληθυσμού, αν απαιτηθεί23:10Κρήτη: Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό – Κατέρρευσε τμήμα γυψοσανίδας εν ώρα μαθήματος22:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Με 230 εθελοντές Σαμαρείτες στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας22:42Hellenic Championship ATP 250: Νίκη και πρόκριση στον τελικό για τον Νόβακ Τζόκοβιτς22:28Πτήση με MIRAGE 2000-5: Το μαχητικό που άλλαξε ισορροπίες στο Αιγαίο22:14Φωτιά σε σπίτι στην Πάτρα - εγκλωβίστηκε ηλικιωμένη (εικόνες)22:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο