LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Νοεμβρίου 2013 23:38

Focus: Περίπου 1.500 πίνακες που είχαν κατασχεθεί από Ναζί βρέθηκαν στο Μόναχο

Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην νότια Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Πίνακες - Μόναχο

Οι πίνακες εικάζεται ότι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς.

Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στην νότια Γερμανία, που είναι αρμόδια για την υπόθεση αυτή, την οποία επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή που αποκαλύπτει το Focus.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα, η αξία των έργων αυτών μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

Τα έργα αυτά βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου.

Η γερμανική αστυνομία βρήκε τους πίνακες αυτούς το 2011, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου από το περιοδικό Focus.

Σύμφωνα με το "Focus", ο πατέρας του 80χρονου, που φυλούσε τους πίνακες αυτούς στο διαμέρισμά του, ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του 30 και του 40.

Τα έργα αυτά τα είχαν είτε κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και τα είχαν στην συνέχεια πουλήσει, είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους από τους Ναζί. Είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν "εκφυλισμένη τέχνη" --σε αντίθεση με την επίσημη τέχνη που εκτιμούσε ο Χίτλερ-- και είχαν πωληθεί επίσης στην συνέχεια από τους Ναζί. 

Για σχεδόν πενήντα χρόνια, ο γιος του Γκούρλιτ, ένας μοναχικός άνεργος, φυλούσε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του. Κατά το πέρας των ετών, πούλησε ορισμένους από αυτούς που είχε στην κατοχή του και έζησε με το κέρδος που είχε από τις πωλήσεις αυτές. 

Το 2011 η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του υιού Γκούρλιτ, η συμπεριφορά του οποίου ήταν ύποπτη, και βρήκε τους πίνακες αυτούς, καταλήγει το περιοδικό.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχάριστε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την επίσκεψη της στο ελληνικό Κοινοβούλιο της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι για την ίδια, αλλά και μία γραβάτα με μικρούς τσολιάδες για τον γιό της.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότησηΣήμερα 17:54 | Ειδήσεις

H κυκλοφορία διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο - Εθνική Άμυνα.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των ΜαλγάρωνΣήμερα 18:54 | Ειδήσεις

Το ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστό από την 1/12 στις 12 το μεσημέρι.

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά ΠεριφέρειεςΣήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρως ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις και τη βιομηχανία19:28Κύπελλο Ελλάδας: Τιτανομαχία στο Χαριλάου - Τα κρίσιμα ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής 19:14Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων19:04Ηράκλειο: Συνελήφθη ζευγάρι μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσαν τα οχτώ ανήλικα παιδιά τους18:50Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή: Παρατείνεται η απεργία18:36Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά Περιφέρειες18:22Φωτιά σε εστιατόριο στο Νέο Κόσμο18:08Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση17:54Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)17:49"Αποκαλύψεις": Όσα δήλωσε μέσα από τις φυλακές ο γιός του θύματος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του17:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 17:07Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου16:53Τρίκαλα: Μπλόκο από τους αγρότες στα διόδια του Λόγγου στον Ε65 – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν16:39Ευρωπαίοι "γίγαντες" κάνουν...σειρά για τον Χρήστο Μουζακίτη16:25Χαλκιδική: Στον κόμβο της Τρίγλιας συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι16:11Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)15:29"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ115:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο