LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία /

Μελέτη της ANSES

Δημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2013 17:35

Βιολογικές επιδράσεις προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Η γαλλική Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία (ANSES), ανακοίνωσε οτι τα  ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν φαίνεται να έχουν "αποδεδειγμένη επίδραση" στην υγεία.



Ηλεκτρομαγνητικά κύματα

 

Η μελέτη της ANSES, βασίζεται σε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές επίπεδο από το 2009.

Τα συμπεράσματά της "δεν φανερώνουν κάποια αποδεδειγμένη υγειονομική επίδραση", όμως "καταδεικνύουν, με περιορισμένα επίπεδα απόδειξης, διάφορες βιολογικές επιδράσεις".

Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. "Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων", εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντής εκτίμησης κινδύνων στην ANSES.

Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο (αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα) και την ανδρική γονιμότητα (αλλαγή των κυτταρικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων).

Η υπηρεσία αναφέρει όμως ότι δεν μπόρεσε "να διαπιστώσει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία".

Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν "έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού". Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται "ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ' αυτά των κινητών τηλεφώνων, κυρίως των παιδιών και των εντατικών χρηστών.

Τα ερωτήματα για τις υγειονομικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολλαπλασιάζονται καθώς αναπτύσσονται ολοένα και ευρύτερα οι ασύρματες τεχνολογίες, κυρίως με την έλευση της 4G.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες πιθανόν αυξάνουν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, μέσω νέων κεραιών, ή των χρηστών, μέσω νέων εξοπλισμών ("έξυπνα" τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, ταμπλέτες...).

Για τον Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντή εκτίμησης κινδύνων στην ANSES, ένας χρήστης χαρακτηρίζεται "εντατικός" όταν μιλάει στο κινητό περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως. 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Κύκλος επαφών στην ΟυάσινγκτονΣήμερα 08:23 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δεκαήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με αφετηρία τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


 


 


 


 

Υπόθεση Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον Δεστεμπασίδη και 33 στη Μαραγγέλη με τριετή αναστολήΣήμερα 12:03 | Ειδήσεις

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και στους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Γλυκερία στο Πρωινό ΑΝΤ1: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η ανθρωποφαγία εναντίον μουΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

"Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Αν είχα επιλογή, δεν θα πήγαινα", είπε μεταξύ άλλων η Γλυκερία, για τη συναυλία της στο Ισραήλ.

Ειρήνη Μουρτζούκου - Το Πρωινό: Η πρώτη της συνέντευξη από τις φυλακές (βίντεο)Σήμερα 09:15 | Ειδήσεις

"Χάλια είμαι. Προσπαθώ, λίγο, να προσαρμοστώ στην καθημερινότητα... Δύσκολα πολύ", δήλωσε μεταξύ άλλων η Ειρήνη Μουρτζούκου, στον Γιώργο Λιάγκα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάπας Λέων: Αν ο πλούτος είναι το μόνο που μετράει, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα13:53Λάρισα: Η Σοφία Ζαχαράκη στον αγιασμό του πρώτου ΕΠΑΛ σε σωφρονιστικό κατάστημα (εικόνες)13:40Novartis – Σαμαράς: Να αποκαλυφθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της σκευωρίας13:26Χαλκιδική: Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία13:13Κόστα: Συγχαρητήρια για όσα έκανε η Ελλάδα την τελευταία 10ετια12:59Παναθηναϊκός: Επίσημα "διαζύγιο" με τον Ρουί Βιτόρια12:46Γλυκερία στο Πρωινό ΑΝΤ1: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η ανθρωποφαγία εναντίον μου12:32Υπόθεση Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον Δεστεμπασίδη και 33 στη Μαραγγέλη με τριετή αναστολή12:18Μητσοτάκης: Στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορούν να συμμετέχουν χώρες που μας απειλούν με πόλεμο12:04Πέτρος Κουσουλός στο Πρωινό ΑΝΤ1: Έρχονται νέες αποκαλύψεις στην εκπομπή11:50Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για το TikTok11:36Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να έχει "δύο μέτρα και δύο σταθμά" και να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ11:22Novartis: Ένοχοι ο "Μάξιμος Σαράφης" και η "Αικατερίνη Κελέση"11:09Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:54Πόπη - Το Πρωινό: Είμαι σίγουρη ότι η Ειρήνη σκότωσε το παιδί μου (βίντεο)10:40Ειρήνη Μουρτζούκου - Το Πρωινό: Η πρώτη της συνέντευξη από τις φυλακές (βίντεο)10:35“Το Πρωινό” – κουμπάρος Μαζωνάκη: Ο Γιώργος στεκόταν πάντα δίπλα στην οικογένεια του10:25Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός 46χρονος τουρίστας από πνιγμό – Αγνόησε την κόκκινη σημαία10:20Γιώργος Μαζωνάκης: Πάνω 1.000.000 ευρώ ετοιμάζεται να ζητήσει με αγωγή, κατά συγγενικού του προσώπου10:11Θεσσαλονίκη: Παραβίαζαν αυτοκίνητα λουόμενων – Αφαίρεσαν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα10:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο