LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία /

Μελέτη της ANSES

Δημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2013 17:35

Βιολογικές επιδράσεις προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Η γαλλική Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία (ANSES), ανακοίνωσε οτι τα  ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν φαίνεται να έχουν "αποδεδειγμένη επίδραση" στην υγεία.



Ηλεκτρομαγνητικά κύματα

 

Η μελέτη της ANSES, βασίζεται σε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές επίπεδο από το 2009.

Τα συμπεράσματά της "δεν φανερώνουν κάποια αποδεδειγμένη υγειονομική επίδραση", όμως "καταδεικνύουν, με περιορισμένα επίπεδα απόδειξης, διάφορες βιολογικές επιδράσεις".

Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. "Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων", εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντής εκτίμησης κινδύνων στην ANSES.

Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο (αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα) και την ανδρική γονιμότητα (αλλαγή των κυτταρικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων).

Η υπηρεσία αναφέρει όμως ότι δεν μπόρεσε "να διαπιστώσει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία".

Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν "έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού". Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται "ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ' αυτά των κινητών τηλεφώνων, κυρίως των παιδιών και των εντατικών χρηστών.

Τα ερωτήματα για τις υγειονομικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολλαπλασιάζονται καθώς αναπτύσσονται ολοένα και ευρύτερα οι ασύρματες τεχνολογίες, κυρίως με την έλευση της 4G.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες πιθανόν αυξάνουν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, μέσω νέων κεραιών, ή των χρηστών, μέσω νέων εξοπλισμών ("έξυπνα" τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, ταμπλέτες...).

Για τον Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντή εκτίμησης κινδύνων στην ANSES, ένας χρήστης χαρακτηρίζεται "εντατικός" όταν μιλάει στο κινητό περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως. 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χιονόπτωση - Κεντρική Μακεδονία: Σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες10:22Ρεζά Παχλαβί προς τους Ιρανούς: Μη φεύγετε από τους δρόμους10:08Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο Εφετείο για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας 09:54Νέα Ιωνία: Τμήματα γέφυρας έπεσαν στο οδόστρωμα - Κυκλοφοριακό χάος τα ξημερώματα09:40Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών09:26Super Cup Ισπανίας: Μαγικό ματς, "τρελή"... κούπα για Μπαρτσελόνα 09:12Νέος Κόσμος - Καταγγελία στο Καλημέρα Ελλάδα, για το μπαλκόνι που έπεσε σε αυτοκίνητο: "Ποιος θα με αποζημιώσει;"08:58Άγιος Δημήτριος: Ιδιοκτήτες ψητοπωλείου δέχθηκαν πυροβολισμούς από τρία άτομα08:44Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία08:30Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικία08:16Λος Άντζελες: Φορτηγό έπεσε πάνω σε διαδηλωτές υπέρ του Ιράν08:02Αταμάν: Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που νίκησε με 40 πόντους την Καρδίτσα, όταν είσαι μεγάλη ομάδα έτσι πρέπει να κερδίζεις07:48Τραμπ: Το Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί - Σε εξέλιξη προετοιμασία για πιθανή συνάντηση07:34Κιλκίς: Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά - Κατασχέθηκε ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης07:20Έντονο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα - Πού θα χιονίσει07:06Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή06:52Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:10Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο