LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία /

Μελέτη της ANSES

Δημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2013 17:35

Βιολογικές επιδράσεις προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Η γαλλική Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία (ANSES), ανακοίνωσε οτι τα  ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν φαίνεται να έχουν "αποδεδειγμένη επίδραση" στην υγεία.



Ηλεκτρομαγνητικά κύματα

 

Η μελέτη της ANSES, βασίζεται σε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές επίπεδο από το 2009.

Τα συμπεράσματά της "δεν φανερώνουν κάποια αποδεδειγμένη υγειονομική επίδραση", όμως "καταδεικνύουν, με περιορισμένα επίπεδα απόδειξης, διάφορες βιολογικές επιδράσεις".

Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. "Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων", εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντής εκτίμησης κινδύνων στην ANSES.

Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο (αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα) και την ανδρική γονιμότητα (αλλαγή των κυτταρικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων).

Η υπηρεσία αναφέρει όμως ότι δεν μπόρεσε "να διαπιστώσει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία".

Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν "έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού". Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται "ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ' αυτά των κινητών τηλεφώνων, κυρίως των παιδιών και των εντατικών χρηστών.

Τα ερωτήματα για τις υγειονομικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολλαπλασιάζονται καθώς αναπτύσσονται ολοένα και ευρύτερα οι ασύρματες τεχνολογίες, κυρίως με την έλευση της 4G.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες πιθανόν αυξάνουν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, μέσω νέων κεραιών, ή των χρηστών, μέσω νέων εξοπλισμών ("έξυπνα" τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, ταμπλέτες...).

Για τον Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντή εκτίμησης κινδύνων στην ANSES, ένας χρήστης χαρακτηρίζεται "εντατικός" όταν μιλάει στο κινητό περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως. 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρώνΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

«Η Κρήτη του σήμερα είναι πολλά περισσότερα από νοοτροπίες του χθες», τονίζει ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Σαμαράς: Ο Μητσοτάκης δεν χωνεύει την Ιστορία της ΝΔ - Την έχει μετατρέψει σε ένα υβρίδιο Σημιτικού ΠΑΣΟΚΣήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία θα μεταδοθεί το μεσημέρι της Κυριακής στις 15:00, από τον ΑΝΤ1.

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως και την ΤρίτηΣήμερα 13:24 | Ειδήσεις

Τα νεότερα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ανά τη χώρα

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος 2025: Νικητής ο Παναγιώτης ΚαραΐσκοςΣήμερα 12:52 | Ειδήσεις

Στις γυναίκες η Ματίνα Νούλα ήταν η θριαμβεύτρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κουλιεράκης: Η Λίβερπουλ στη μάχη για την απόκτηση του 13:54ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως και την Τρίτη13:40Ξάνθη: Αγέλη λύκων πέρασε μπροστά από εκκλησία χωριού (βίντεο)13:2542ος Αυθεντικός Μαραθώνιος 2025: Νικητής ο Παναγιώτης Καραΐσκος13:10Βουλγαρία: Αυτοκίνητο έπεσε σε λίμνη μετά από καταδίωξη - Έξι νεκροί και τέσσερις τραυματίες 12:55Επιστροφή Ενοικίου: Θα καταβληθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο12:40ΟΟΣΑ: Από τους χαμηλότερους ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα12:26Ιαπωνία: Προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου μετά τα 6,8 Ρίχτερ12:12ΗΠΑ – Shutdown: Περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της δημοσιονομικής παράλυσης11:57ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 43.000 ανήλικα τέκνα11:43Αττική Οδός: Χειροπέδες σε οδηγό που κινούταν σε μεγάλη απόσταση… με την όπισθεν!11:29Θεσσαλονίκη: Κατάστημα έδωσε αλκοόλ σε ανήλικο - Συνελήφθη ο υπεύθυνος11:15Βραβεία Grammy: Στην κορυφή των υποψηφιοτήτων ο Κέντρικ Λαμάρ και η Lady Gaga11:01Βόλος: Λιμενικός κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος δύο μαθητών 10:48Ρόδος: Σύλληψη κληρικού με 2 κιλά κοκαΐνης10:34Μητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών10:20Μπενίτεθ: Ο ΠΑΟΚ διαθέτει διαφορετικούς τρόπους για να πετύχει γκολ, με αρκετούς ποδοσφαιριστές10:06Γλυφάδα: Έχασε τη μάχη με τη ζωή η 70χρονη που είχε δεχθεί άγρια επίθεση με πέτρα από 38χρονο09:52Παναθηναϊκός: Δεν ανακοίνωσε αποστολή για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ ο Μπενίτεθ - Διαθέσιμος ο Γερεμέγεφ09:37Βορίζια: Κλιμάκιο παιδοψυχολόγων στο χωριό – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία09:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο