LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΚΟΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΔημοσίευση: 24 Μαρτίου 2019 19:39

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

*Ο Γιώργος Κούρος είναι δημοσιογράφος-παρουσιαστής ειδήσεων στον ΑΝΤ1.

ΚΟΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Περισσότεροι από 4,1 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία πάνω από 104 δισ. ευρώ, ενώ το 64,5% αυτών έχει πέσει στην παγίδα των αναγκαστικών μέτρων που περιλαμβάνουν δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μέχρι και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Και πώς να μην χρωστάνε οι περίπου μισοί Έλληνες στην Εφορία, αφού την τελευταία τετραετία χάθηκαν εισοδήματα 2,4 δισ. ευρώ, καθώς από 76 δισ. ευρώ που δήλωναν για το 2014 οι φορολογούμενοι, πέρυσι 8,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα εμφάνισαν εισοδήματα 73,6 δισ. ευρώ. 

Πορεία που έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά να εμφανίζουν πλέον στην Εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, ενώ για τέσσερα στα δέκα το ετήσιο εισόδημα τους βρίσκεται κάτω από τις 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά δε τα δάνεια, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένα στα δύο είναι πλέον «κόκκινο».

Ένα πρόβλημα που αναμφισβήτητα ταλανίζει και το Τραπεζικό σύστημα, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι άμοιρο ευθυνών, με τις γνωστές σε όλους όμως επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Ο Νόμος Κατσέλη, παρά τις στρεβλώσεις του, παρείχε ομολογουμένως «ομπρέλα» προστασίας σε αρκετούς δανειολήπτες που είχαν πραγματική ανάγκη, αλλά όχι μόνο σε αυτούς.

Οι επικείμενες αλλαγές θα πρέπει αναμφισβήτητα να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, κλείνοντας όμως όλα τα παράθυρα στους κακοπληρωτές και στους «έξυπνους».

Όποιες αποφάσεις όμως κι αν ληφθούν το κλίμα που κυριεύει την κοινωνία είναι η ανησυχία.

Και αυτό πολύ απλά γιατί κάθε αλλαγή που έρχεται, ύστερα μάλιστα από την πίεση των «εταίρων» μας, μόνο ευνοϊκότερη δεν μπορεί να είναι.

Με όλα αυτά, δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί οι προσδοκίες των νοικοκυριών παραμένουν και για φέτος αρνητικές, ενώ το 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

ΟΙ αριθμοί, δυστυχώς, λένε πάντα την αλήθεια.

Και όσο κι αν η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, με τα λιγοστά βήματα προόδου σε βασικούς δείκτες της οικονομίας, η καθημερινότητα των πολιτών παραμένει πολύ δύσκολη.

Εντός ή εκτός Μνημονίων οι μέρες παραμένουν ίδιες.

Και το χειρότερο; Χάνεται η ελπίδα.

Και αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ήττα του πολιτικού συστήματος. Ο κόσμος να αντιληφθεί ότι οι προηγούμενοι, οι σημερινοί και οι επόμενοι, παίζουν στο ίδιο «θέατρο».

Τα παθήματα κάποια στιγμή γίνονται μαθήματα.

Όχι όμως, όπως φαίνεται, και για το πολιτικό προσωπικό της χώρας που λησμονεί τη φράση του Αβραάμ Λίνκολ ότι «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».

Αλλά πάντα έρχονται οι εκλογές.

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων19:42Ενδοοικογενειακή βία - Καταγγελία: Την χτύπησε μπροστά στο παιδί τους19:29“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Ηλεία: Φωτιά στους Σχίνους (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του17:30ΟΣΕ: Νέο ΔΣ στον Οργανισμό17:16Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)17:03Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία16:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο