LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣΔημοσίευση: 27 Δεκεμβρίου 2017 06:43

Χρονιά καμπής το 2017

Ήταν μια χρονιά πολύ διαφορετική με τον πλανήτη μας να αλλάζει σε πολλά επίπεδα. Γεωπολιτικές ισορροπίες χρόνων ανατράπηκαν, οδηγώντας σε μια ρευστή περίοδο.

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Η είδηση που κυριάρχησε τον Ιανουάριο του 2017 ήταν η ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όσοι περίμεναν ότι θα ρίξει νερό στο κρασί του και θα αλλάξει την προεκλογική του ρητορική στην πρώτη  ομιλία μετά την ορκωμοσία του, γελάστηκαν. Ήταν ο πιο ξενοφοβικός λόγος Προέδρου στην αμερικανική ιστορία, όπως επισημαίνουν οι Financial Times. Η πρώτη χρονιά της προεδρίας του σημαδεύτηκε από την έρευνα για τις σχέσεις του με τη Μόσχα και η εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του σε συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Μια έρευνα που συνεχίζεται, επαπειλώντας νέες αποκαλύψεις.

Η ανοικτή κόντρα του με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν ανατρίχιασε την παγκόσμια κοινότητα που βρέθηκε μπροστά στο φάσμα ενός πυρηνικού πολέμου. «Τρίτος Παγκόσμιος Κατά Λάθος» ήταν ο τίτλος του New Yorker.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα οπισθοδρόμησε τις κοινές προσπάθειες για την προστασία του πλανήτη και ανάγκασε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανιουέλ Μακρόν, να συγκαλέσει νέα Σύνοδο στο Παρίσι.

Οι σχέσεις με την Ευρώπη ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα φαντάζει αναπόφευκτος.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ικανοποίησε το Τελ Αβίβ, αλλά οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια δεινή ήττα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου 128 χώρες κάλεσαν με το σχετικό ψήφισμα την Ουάσιγκτον να αναστρέψει την απόφασή της, έναντι μόλις 9 που στάθηκαν στο πλευρό της και 35 αποχών. Η απόφαση Τραμπ πυροδότησε βίαιες αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή, που αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες σαν κληρονομιά στο 2018.  

Το 2017 ήταν η χρονιά που ηττήθηκε κατά κράτος το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Η κατάληψη της Μοσούλης μετά από μήνες πολιορκίας, τον Ιούλιο, ήταν η αρχή του τέλους για τους τζιχαντιστές. Ακολούθησε η κατάληψη της ντε φάκτο πρωτεύουσάς τους, της Ράκα.

Η στενή συνεργασία του Ερντογάν με τον Πούτιν, άλλαξε τις ισορροπίες στο συριακό, που οδεύει προς την επίλυσή του, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του κουρδικού κράτους από τη Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο οδήγησε σε τεκτονικές αλλαγές στο στάτους της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Ο Μασούντ Μπαρζανί, που δεν άκουσε ούτε τις εκκλήσεις των γειτόνων του, ούτε της Ουάσιγκτον, απομονώθηκε και παραιτήθηκε ενώ η Βαγδάτη, σε συνεργασία με την Άγκυρα και την Τεχεράνη ανέκτησε τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών του Κιρκούκ, που ήταν στα χέρια των Κούρδων μετά την ανακατάληψή τους από τους τζιχαντιστές.

Το 2017 ήταν χρονιά τριών μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία: στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ. Στο Λας Βέγκας, οι ΗΠΑ γνώρισαν την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση στην ιστορία τους. Ο αριθμός των τρομο-επιθέσεων στις ανεπτυγμένες χώρες έφτασε σε υψηλό 16 ετών.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη συγκλονιζόταν από τρία αλλεπάλληλα παλιρροϊκά κύματα: Πρώτο το Brexit, που μπήκε πλέον σε τροχιά και δεύτερη την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία, που παρά τις εκλογές του Δεκεμβρίου στις οποίες οι αποσχιστές διατήρησαν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, η εκκρεμότητα παραμένει. Το τρίτο και πιο φοβερό πλήγμα για τη Γηραιά Ήπειρο ήταν η αναβίωση του εθνικισμού και του ρατσισμού, με αφορμή το προσφυγικό. Ολλανδία και Γαλλία βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού, αν και οι τοπικοί λαοί έδειξαν ανθεκτικότητα, ενώ και στις γερμανικές εκλογές ενισχύθηκε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλ

Η ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, του πρώτου Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια, δημιούργησε ελπίδες για στενότερη συνεργασία, αλλά άφησε περισσότερες ανοικτές εκκρεμότητες, από όσες έκλεισε, χωρίς να εξουδετερώσει την ένταση, το αντίθετο μάλιστα. Ήδη οι Κεμαλιστές φωνασκούν στην Τουρκική Βουλή ζητώντας καμιά 150ριά ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Και παρότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι οι μειονότητες πρέπει να είναι γέφυρα φιλίας, αυτοί που διαχρονικά γκρέμισαν τις γέφυρες κι έβλαψαν τις μειονότητες είναι γνωστοί.

Οι εξελίξεις ήταν πολλές και καταιγιστικές το 2017. Πολλοί λαοί αισθάνονται πλέον ως έρμαια της ιστορίας, είναι όμως συνήθως λαοί χωρίς ιστορία. Οι λαοί και οι άνθρωποι με βαθιές ρίζες και πίστη, γνωρίζουν την καρτερία και επενδύουν στην ελπίδα για την Επί Γης Ειρήνη.  

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο