LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2017 06:34

Φρέσκα ψάρια

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η WWF δείχνουν ότι η Ελλάδα, που έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτών κατά κεφαλήν, δεν έχει μάθει τη νεολαία της να ψαρεύει  και εισάγει τα δύο τρίτα των ψαριών που καταναλώνει.

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Αν καταφέρετε το φετινό καλοκαίρι να φάτε φρέσκο ψάρι που δεν το έχετε πιάσει εσείς, το πιθανότερο είναι να έχει ταξιδέψει στο πιάτο σας από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία ή τη Λιβύη (πιθανότητα 66%, σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF). Το πόσο φρέσκο παραμένει μετά το μεγάλο του ταξίδι, είναι ένα πρόσθετο ερώτημα.

Αν σας διαβεβαίωσαν ότι το ψάρι σας είναι ελληνικό πελαγίσιο να ξέρετε ότι η σχετική πιθανότητα είναι πολύ μικρή, αφού ψαρεύουμε στις ελληνικές θάλασσες μόλις το 12% της ετήσιας κατανάλωσής μας (19,6 κιλά κατά κεφαλήν τη χρονιά, έναντι 25,4 της Ιταλίας και 56,8 κιλά κατ’άτομο της Πορτογαλίας).

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Αν ψαρεύουμε μόνο το 12 % των αναγκών μας και φτάνουμε στο ένα τρίτο, προσθέτοντας και την παραγωγή των ιχθυοκαλλιεργειών, τότε η οικονομία μας δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ.

Κι αυτό γιατί ανάλογη είναι η εικόνα σε βασικά είδη διατροφής. Παντού εισαγωγές και η ντόπια παραγωγή ως ποσοστό επί της κατανάλωσης αντί να αυξάνεται, να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και να συρρικνώνεται.

Ό,τι και να λένε οι οικονομικοί δείκτες για την πορεία του ΑΕΠ, για την πτώση της ανεργίας, για το εμπορικό ισοζύγιο, αν μια χώρα εξαρτάται για την επιβίωση των κατοίκων της στο μεγαλύτερο μέρος από εισαγωγές και δεν ασχολείται καθόλου με την απόκτηση αυτάρκειας, μακροπρόθεσμα δεν έχει μέλλον.

Δεν θα μπορούσε η πολιτεία οργανωμένα να κατευθύνει τους άνεργους νέους με στοχευμένα προγράμματα στους παραδοσιακούς κλάδους όπου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εισαγωγών, όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία, η γεωργία; Είναι καιρός να διδάξουμε στη νέα γενιά πώς να ψαρεύει ή πώς να εργάζεται και να επενδύει σε ιχθυοκαλλιέργειες, αν θέλουμε άφθονο και ολόφρεσκο ελληνικό ψάρι, αν θέλουμε μια Ελλάδα αυτάρκη, χωρίς σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία της, που δημιουργούν εξαρτήσεις. Είναι απαράδεκτο μια χώρα, που στο διάβα των αιώνων ήταν σεβαστή ναυτική δύναμη, να μην μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει ούτε τα ψάρια της.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο