LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣΔημοσίευση: 20 Απριλίου 2017 06:35

Ο Σουλτάνος είναι γυμνός

Η νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα με το οριακό 51,4%, ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του. Οι καταγγελίες όμως για εκτεταμένη νοθεία από αντιπολίτευση και παρατηρητές ροκανίζουν ήδη αυτή την εξουσία, σπρώχνοντας τον σουλτάνο σε νέο κυνήγι μαγισσών. 

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Η απόρριψη από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή του αιτήματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για επανάληψη του δημοψηφίσματος, είναι μόνο η πρώτη πράξη στη μάχη που έχει ξεκινήσει. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, που σχεδόν σύσσωμες καταψήφισαν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τη μορφή κινήματος. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έσπευσε να χαρακτηρίσει απαράδεκτες τις αντιδράσεις στους δρόμους, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μαζική καταστολή.

Το άλλο σημαντικό μέτωπο στο θέμα της νοθείας είναι οι διεθνείς παρατηρητές που στο σύνολό τους καταδίκασαν το δημοψήφισμα ως αντιδημοκρατικό. Όταν πολιτικοί ηγέτες που τάσσονται υπέρ του «Όχι», όπως οι συμπρόεδροι του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, βρίσκονται στη φυλακή, όταν όσοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν κατά των συνταγματικών αλλαγών διώκονται ή και απολύονται από τις δουλειές τους, όταν όσοι διαφωνούν με τον Ερντογάν κατηγορούνται ως συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν και αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από την κοινωνία και την δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους, νιώθοντας ότι κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή, δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία.

Πώς θα μπορούσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης να χαρακτηρίσουν ως δημοκρατικό ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη ενώ η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι έχουν ανασταλεί βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών; Πώς θα μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια στη μαζική σφράγιση ψηφοδελτίων που κατά σύμπτωση όλα ήταν υπέρ του ναι, όταν η ίδια η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε εκδώσει οδηγία να ακυρώνονται τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία των Τούρκων της Διασποράς; Πώς θα μπορούσαν να αγνοήσουν τα δεκάδες ντοκουμέντα από όλη σχεδόν την επικράτεια που αποδεικνύουν τη νοθεία;

Ο Ερντογάν με την εμπρηστική του ρητορική, που συνεχίσθηκε και μετά το δημοψήφισμα, προαναγγέλλοντας επαναφορά της θανατικής ποινής, γκρεμίζει τις γέφυρες με την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν τον συνεχάρη για τη νίκη του στο δημοψήφισμα, όπως έσπευσαν να το πράξουν πρώτα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και μετά ο ισχυρός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δυο τους θεωρούν την Τουρκία κλειδί στην επίλυση του Συριακού και προφανώς επιφυλάσσουν στο μέλλον δυσάρεστες εκπλήξεις στην Άγκυρα, όταν έλθει η ώρα του τελικού διακανονισμού.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας αποδυναμωμένος Ερντογάν θα είναι ίσως ένας καλύτερος γείτονας. Πώς μπορεί όμως μια σοβαρή εξωτερική πολιτική να βασιστεί στο ριψοκίνδυνο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του μεγαλομανούς σουλτάνου, ειδικά όταν η Τουρκία έχει ιστορικό εξαγωγής των εσωτερικών της κρίσεων; Ασφαλέστερος είναι ο γείτονας που σέβεται το διεθνές δίκαιο και ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες που προσπάθησε να επιβάλει στην Άγκυρα, μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς όμως ο Ερντογάν δείχνει να αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. 

Με τα διεθνή του ερείσματα είτε να έχουν καταρρεύσει, είτε να είναι πλέον μόνο ευκαιριακές λυκοσυμμαχίες, και την κυριαρχία του στο εσωτερικό να δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε βάθος, ο σουλτάνος είναι γυμνός. Η Δυτική Τουρκία, που παράγει το 70% του ΑΕΠ της χώρας του, του γύρισε την πλάτη. Η Νοτιοανατολική Τουρκία βράζει και παρά τη μαζική νοθεία του είπε ένα ηχηρό «Όχι».

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει, διευρύνοντας τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, επεκτείνοντας τις διώξεις και βάζοντας την ταμπέλα του τρομοκράτη ή του πραξικοπηματία σε όλο και περισσότερες αντίθετες φωνές, μέχρι να εδραιώσει την εξουσία του. Κάποια στιγμή όμως κάποιος θα φωνάξει: «Ο Σουλτάνος είναι γυμνός»! Και τότε θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. 

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο